Diák munkásoknak is jár vissza adópénz 2022-ben? (25 év alattiak adómentessége)
Ha 2021 nyarán és 2020 nyarán is dolgoztam diákmunkásként 1-1 hónapot akkor igénybe tudom venni?
A 2021-es bérpapíron 120.000ft fizetés van írva, ezzel szemben 60.000ft-ot kaptam ki fizetésként nyáron. Ez azt jelentené, hogy visszakaphatom a 60.000ft-ot?
2022 január 1-től nem vonnak szja-t a 25 év alattiaktól. Az előző évek senkit nem érdekelnek. Ennyi erővel a szüleid is jelentkezhetnének, hogy 30 éve 25 év alatt dolgoztak, és kérik a pénzüket.
Az szja egyébként a bruttó 15%-a, ha te csak a bruttód félét kaptad, akkor ott más levonás is volt.
Ha teljes hónapod volt, és nem diákszövetkezeten keresztül dolgoztál, akkor a 120 ezer bruttónak 79.800,- forint a nettója.
Ha diákszövetkezeten keresztül dolgoztál, akkor 102 ezer nettónak kellene lennie.
Teljes hónapot dolgoztál? Nincs valamilyen letiltásod (végrehajtás miatt)?
Hogy mi van?
Milyen jogon járna vissza bármi?
Komolyan kérdezem, honnan szeditek ezt? Egyre több ilyen kérdés van, hogy diákmunkásnak jár-e vissza SZJA. Ugyan miért járna vissza?
#2 teljes hónapot dolgoztam, 6 órás munkaidőben, azonban napi 8 órát kellett dolgozni, hogy hamarabb leteljen a munkáltatóm szerint…
Én sem értettem egyet a fizetésem összegével, de csak annyit mondtak, hogy ez igy van…
"teljes hónapot dolgoztam, 6 órás munkaidőben, azonban napi 8 órát kellett dolgozni, hogy hamarabb leteljen a munkáltatóm szerint…
Én sem értettem egyet a fizetésem összegével, de csak annyit mondtak, hogy ez igy van…"
Hát ez igen furcsa. Szerintem lenyúlták a pénzed, ha nincs bérből kötelező letiltásod. :(
Másra nem tudok gondolni, ha tényleg az történt, amit írtál.
A hivatalos bérfizetés a következőképpen megy. A munkáltató köteles a bérszámfejtésről a dolgozónak biztosítani egy kimutatást (bérlap stb.), ami által azt Te ellenőrizni tudod és adott esetben reklamálni is ellene.
Ha készpénzben van a bérfizetés, akkor a bérlapon az aláírásoddal ismered el, hogy azt hiánytalanul átvetted. Ha hiányzik a fizetésből, akkor nem írjuk alá a bérlapon azt, hogy "hiánytalanul" átvettük.
Ha Te aláírtad ezt, és közben nem annyit fizettek ki Neked, mint amennyi a bérlapon szerepelt, és erre most jöttél rá, akkor - sajnos - így jártál.
"A 2021-es bérpapíron 120.000ft fizetés van írva, ezzel szemben 60.000ft-ot kaptam ki fizetésként nyáron."
A bérpapíron le van vezetve, hogy a "kifizetendő", vagy "nettó bér" miként jött össze. Ha 60 ezer forint van ott feltüntetve, akkor látni lehet a levezetésből, hogy milyen levonások miatt csökkent ennyire le a nettó béred.
Mi van rajta????
2. válaszomban már írtam, hogy milyen összegnek kell ott szerepelnie, ha egyébként letiltásod nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!