Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » NAV mi alapján állítja össze...

NAV mi alapján állítja össze az adóbevallásom és mi van akkor, ha nincs adóbevallás, vagy nekem hogyan kéne csináljak? azt se tudom mikor voltam bejelentve hirtelen

Figyelt kérdés
[link] oldalon levőt mondom.
2021. dec. 17. 15:08
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Az alapján, amit a munkáltató lejelent a NAV felé. Te pedig kapsz januárban vagy a munkaviszony megszűnésekor egy papírt a munkáltatótól, rajta az adatokkal, akiket be tudsz írni a bevallásba. Melyik évről van szó?
2021. dec. 17. 21:10
 2/11 A kérdező kommentje:

2020as év érdekelne majd.

volt egy hely és ott nem voltam bejelentve és úgy kaptam a fizetést.

az nem tudom...

másik bejelentett állítólag

2021. dec. 17. 21:17
 3/11 A kérdező kommentje:
2021es év érdekelne bocsi, elírtam
2021. dec. 17. 21:22
 4/11 anonim ***** válasza:
De hát az most van... Majd jövő tavasszal készíti el a NAV a tervezetet, hiszen év végéig még lehet adóköteles jövedelmed.
2021. dec. 17. 21:24
 5/11 A kérdező kommentje:
és ha elkészítenek valamit és rányomják a pipát úgymond az ügyfélkapun akkor az az év már rendben van úgy? vagy utólag elszámolhatnak valamivel?
2021. dec. 17. 21:28
 6/11 anonim ***** válasza:
Ha arra gondolsz, évekkel később már nem fog a kutyának se feltűnni, ha feketén dolgoztál. Az adóbevallásban egyébként csak az szerepel, hogy a bejelentett munkád után befizetted-e az adót, arról nincs benne infó, hogy valóban annyit dolgoztál-e, amennyire bejelentettek.
2021. dec. 17. 21:42
 7/11 A kérdező kommentje:

tehát nem annyira foglalkoznak vele, hogy az szja van e fizetve meg ilyenek utánam?

tb-t azt tudom, hogy van fizetve, mert arról a NAV küldött levelet.

2021. dec. 17. 21:50
 8/11 anonim ***** válasza:

A NAV SZJA tervezet úgy áll össze, hogy azok a munkáltatók/kifizetők, akiknél hivatalosan dolgozol, havonta bevallást adnak be a Neked kifizetett bérről a nevedhez kötődően arról, hogy az adott hónapban mennyi a béred, milyen kötelező levonások (közterhek) voltak utána.

Ezekből állítja össze a tervezetet.

Ha nem hivatalosan dolgoztál, akkor nyilván ilyen adatszolgáltatás a munkáltató részéről nem történt, tehát a tervezet sem fogja tartalmazni azt a részét. Ha szürkefoglalkoztatásban vettél részt (egy része hivatalos, egy része nem), akkor csak a hivatalos részéről fog tudni a NAV, és csak azt a részét építi be a tervezetbe.

Ha olyan jövedelmet szereztél, amit nem munkáltatótól/nem kifizetőtől szereztél, arról nem tud a NAV, hiszen ők adatszolgáltatásra nem kötelezettek. Azokat Neked kell külön beépítened a bevallásodba, hogy rendben legyen az. Ilyen jövedelem például az is, ha valaki magánszemélyként ingatlant ad bérbe. Arról az, akinek kiadod az ingatlant, nem ad be havonta adatszolgáltatást a NAV-nak, így a NAV nem tud róla. Azt Neked külön be kell építened a bevallásodba.

Minden munkáltató/kifizető a jogviszony megszűnésekor, vagy a következő év január 31-ig köteles igazolást kiállítani a nála szerzett jövedelmed adatairól azért, hogy az SZJA bevallást el tudd készíteni. Az alapján ellenőrizhető a NAV tervezet helyessége. Ha nem ellenőrzöd, szükség esetén nem javítod, akkor május 20-án a végleges bevallásoddá válik még akkor is, ha hibás adatokat tartalmaz.

2021. dec. 18. 04:44
 9/11 A kérdező kommentje:

utólag foglalkoznak vele?

nekem kicsit magas ez, hogy mi után mit kellene egyáltalán fizetni. úgy tudom, hogy csak a TB-re mentek rá.

Másik az, hogy rengeteg embert ismerek, aki ilyen össze-vissza munkákból keresi a kenyerét, főleg falun, amik nem feltétlen bejelentett foglalkoztatások. mégse nagyon hiszem, hogy adóbevallást csinálnának. meg az ilyen ruhákat eladó emberkék is, és még sorolhatnám. elvileg akkor amit a NAV összeállít az jó is, csak lehet a nyugdíjjárulék része később negatívan hathat vissza, de ennyi, nem?

2021. dec. 18. 04:50
 10/11 anonim ***** válasza:

A NAV csak arról tud, amit hivatalosan csinálsz. Ők csak azt tudják, hogy ha keresel (mondok valamit) bruttó 100 ezret, abból be kell fizetned 15 ezer szja-t és 33500 járulékot. Ha nem dolgozol, akkor kell magad után fizetni havonta a tb-t, illetve ebben az esetben a nyugdíjhoz szükséges éveid sem gyűlnek (de ha nem dolgozol, nyugdíjra nem kell és nem is lehet fizetni, ez nem olyan, mint a tb).

Arról pedig, hogy feketén dolgoztál, csak akkor szerez tudomást a NAV, ha mondjuk valamiért ellenőrzik a céget. De akkor sem utólag - jó eséllyel semmi papír nincs arról, hogy te ott dolgoztál volna, így a NAV nem jut el hozzád.

A falun feketén dolgozók stb pedig szintén adót csalnak, a feketének az a lényege, hogy sem te, sem a munkáltató nem fizet adót, így ugye a munkaadónak is kevesebb a költsége és neked is több marad. És ha hivatalosan nem dolgozik az ember egész évben sehol, akkor adóbevallás sem kell.

2021. dec. 18. 08:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!