Ha valaki csak papíron van bejelentve, és maga után tölti ki az adóbevallását, ilyenkor mi történik?
Mi az, hogy csak papíron van bejelentve? Ilyen nem létezik. Olyan, pl lehet, hogy a cég elfelejti jelezni a nav-nal, hogy valaki már nem dolgozik náluk, de akkor értelemszerűen nincs bér, sem járulék fizetés.
Vagy az lehet, hogy az ember pl fizetés nélkülim van, mondjuk gyed, gyes miatt, akkor a munkaviszonya él, de munkavégzés nincsen, tehát nem kell járulékot fizetni.
Kifejtenéd, mire gondolsz?
Na szóval, a tavalyi évben dolgoztam egy cégnél 2019.01.01-2019.12.31-ig.
Kilépéskor megkaptam minden hivatalos papírt, ami kell az adóbevalláshoz is, de az ügyfélkapumra nem érkezett meg a tervezet.
"Na szóval, a tavalyi évben dolgoztam egy cégnél 2019.01.01-2019.12.31-ig.
Kilépéskor megkaptam minden hivatalos papírt, ami kell az adóbevalláshoz is, de az ügyfélkapumra nem érkezett meg a tervezet."
"Ha valaki csak papíron van bejelentve"
Nos, ha munkaviszonyban álltál valahol hivatalosan, akkor nem csak papíron voltál bejelentve, főleg ha még - állítólag - a TB-d is fizetve volt.
Először is: Te azt nem tudhatod, hogy a járulékot a munkáltató megfizette utánad vagy sem, ugyanis onnantól kezdve, hogy levonta a bruttó béredből, készfizető kezesként felel érte. Ez annyit jelent, a cég tartozása lesz az állam felé, nem pedig a Tiéd. Tehát ha nem fizetné meg az államnak, akkor sem érhet Téged hátrány, és jogilag közöd sincs onnantól kezdve hozzá.
Másodszor: Ha dolgoztál a cégnél és megkaptad a kilépő papírokat, akkor - jó esetben - az adóbevalláshoz is kaptál a jövedelmedről igazolást. Ugyanis ha dolgoztál, arra bér járt.
Megkeresed ezt az igazolást, és elkészíted magad az alapján az adóbevallásod.
Azt, hogy miért nem kaptál tervezetet, mi nem tudjuk megmondani. Erről a NAV-nál kell érdeklődnöd, biztosan van rá magyarázat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!