Szeretném, ha megírná a véleményét az, aki foglalkozott már/vagy foglalkozik jelenleg is lakáskiadással. Hivatalosan bejelentve végzi-e tevékenységét, tehát megfizeti-e utána a havi szinten fellépő 15%-os SZJA költséget, avagy sem?
- igen, fizetjük utána az SZJA-t
- nem, nem közjegyő előtt lett kötve a szerződés
- nem, nincs a közjegyzőnek senki felé lejelentési kötelezettésge
Szjat fizetem, kozjegyzos a szerződés, a közjegyző ne jelent le semmit.
Ha nem hivatalos akkor is óvatosan mert akkor feljelenthet a bérlő nomeg ha ő is kiad valamit akkor a bérleti díj szja-jat jovairhatja ezosszefuthat a navnal.
De az szja megfizetése nem jelenti a biztonságot általában jó szerződés kell, (4.5 oldalas a miénk) a bérlőnek van ingatlan tulajdona az fedezet a fizetésre ha nincs akkor kezes rokon etc, és ami fontos frissen elvált nőnek soha de soha nem adunk ki semmit.a gyerek Mind1, de a nők eleve nehezebb esetek és koszosak de a frissen vált nő, az a legdurvább.
"Hivatalosan bejelentve végzi-e tevékenységét,"
"Hivatalosan" (szabályosan) végzem, de nem bejelentve.
Magánszemély ingatlan bérbeadását nem kell bejelentenie (adószámot kérni a tevékenységére a NAV-tól).
Nem volt közjegyző, mivel a két fél vitájánál a bérlő "ellentmondása" esetén ugyanúgy per van belőle, mint ha nem közjegyző előtt kötöttük volna meg. Csak talán némileg rövidebb az átfutási idő, ha közjegyző közreműködésével készül a szerződés. Az nem ér meg - szerintem - 20 ezren felüli közjegyzői díjat, mivel a sz@r úgyis a Te nyakadban landol, Te fogsz vele vacakolni és idegileg rámenni. :)
Biztonsági intézkedés? Megérzésemre hallgatok minden esetben. Addig nem döntök, amíg nem találkozom minden leendő beköltözővel. Mindegyikkel! Legyen szó akár gyerekekről. Mondjuk a személyiségelemzés nekem nem nehéz, mindig is jó érzékem volt hozzá.
Pontosan ezért mertem kiadni lakást 3 évre Mo-n kisebbségnek nevezett családnak is.
12 éve csinálom 2 lakással. Eddig még egyikkel sem volt nagyobb bajom (ne is legyen), pedig volt köztük olyan család, akiknek a kaucióból megtérítési kötelezettségük keletkezett. Egyébként is ellentmondást nem tűrő személyiség vagyok, de nagyon korrekt, ez a kettő együtt eddig tudott működni.
Ha olyan jelentkezők vannak, akik között nincs megfelelő, akkor inkább nem adom ki egy időre.
Ha a család bármely tagja esetén érzem azt, hogy "problémás", már szóba sem jöhet, hogy nekik adjam ki.
Egyébként is üzemeltetek hírcsatornát az ott lakók között. Jönnek nekem a fontos információk úgy, hogy a bérlők nem is tudnak róla. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!