Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Egynapos bejelentésre akarnak...

Alla Bársony kérdése:

Egynapos bejelentésre akarnak foglalkoztatni egy alkalommal 8:00 órára. Kell vigyáznom ha nem akarok semmilyen adóügyi gondba kerülni?

Figyelt kérdés
Ehhez is könyvelőhöz kell mennem vagy elég ha csak aláírom a formanyomtatványt és május 20 ig bevallom a adóbevallásom ba a megfelelő helyen? Ezenkivul sima alkalmazott vagyok, nem vállalkozó vagy ilyesmi.
2021. dec. 16. 07:43
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
61%

15.400 Ftot fizethetnek ki törvényesen, ennél többet nem lehet.

Hozol rá hivatkozást?

Bármennyit lehet fizetni, csak nem számít eslimert költségnek.

2021. dec. 16. 08:16
 12/25 A kérdező kommentje:

8. Ha egynapos bejelentés takarhat feketét? Én azt hittem ez azt jelenti hogy minden rendben van. Annyit azért nem ér 30 000 forint hogy adobonyodalmakba keverednek még akkor se ha egy éjszaka alatt megvan.

10 nekem semmiképpen sem kell adóznom? Mert ha nekem kell akkor nem lenne fekete.

A dolgot bonyolítja hogy szilveszter éjszakai kisegítő munkáról van szó.

Vagyis ha teljesen hivatalos és 2 napra van bejelentve akkor a felét 2022. Május 20-ig kéne leadozni a másik felét pedig 2023 május 20-ig?

2021. dec. 16. 08:18
 13/25 anonim ***** válasza:
61%

Kérdező, nyugi.

Ha bejelent alkalmiba, nem fekete. Annyi, hogy ha éjjel folgozol, az két napos bejelentés.

Nem tudjuk, milyen munka, kell szakképesítés vagy nem, ettől függ, mekkora a mentesített keretösszeg.

Ha esetleg felette kapsz, akkor csak a meghaladó összegre lesz 15% szja, de az nem lesz 1000 ft, ezért csak bevallani kell, befizetni nem. (feltételezve, hogy több efo-s munkád nincs idén, mert ha van, azzal összevonva kell kezelni és akár alatta is maradhatsz így a határnak)

2021. dec. 16. 08:22
 14/25 A kérdező kommentje:
Na várjunk csak. Fizethetnek többet csak a 15000 Ft fölött adóköteles? Mert akkor mégse fekete. Ráadásul van ígéret többre hozzátéve hogy az már nem biztos.
2021. dec. 16. 08:22
 15/25 anonim ***** válasza:
81%

kérdező, két határ van, egy egyik, ami nálad adómentes (ez a mentesített ekretösszeg).

És van egy másik határ, ami azt jelenti, mennyit számolhat el a munkáltató költségként. Ez téged nem érint.

2021. dec. 16. 08:24
 16/25 A kérdező kommentje:
Az hogy B kategóriás jogosítvány kell hozzá azt jelenti hogy kell hozzá szakképesítés? Más követelmény nincs. Bár ez egy külön kérdés hogy egyáltalán ők megkövetelhetik el vagy csak a rendőr. Merthogy végezhetném kerékpárral is és amivel végzem az elvileg csak az én dolgom meg persze a rendőré
2021. dec. 16. 08:25
 17/25 A kérdező kommentje:

Kezdek belebonyolódni azért ez kicsit szörnyű szerintem hogy egyetlen egy napra is ennyiféle szabály és vesződség van.

Még ha Nem is erről van szó de ebben a világban már nem lehet azt megcsinálni hogy oda állok egy éjszakára mosogatni hogy legyen mit ennem?

2021. dec. 16. 08:27
 18/25 anonim ***** válasza:

Húhh, jó sok jó szar összeg került itt felsorolásra. Akkor csak a tisztánlátás miatt:

- szakképzettséget nem igénylő munkakörnél 10.010 forint a mentesített keretösszeg;

- szakképzettséget igénylő munkakörnél 13.091 forint.

Ezek napi összegek, ha te két napot vagy, akkor értelemszerűen a duplája. Ha e felett keresel, akkor a keret feletti rész 15%-át be kell fizetned adóban.

A másik összegek:

- szakképzettséget nem igénylő munkánál 14.820 forint;

- szakképzettséget igénylő munkánál pedig 15.400 forint.

Ezek is naponta számítódnak. Viszont ez a határ téged nem érint, ez csak a munkáltatód érdekli, mivel a fenti összegek feletti rész nem lesz elismert költség neki, meg kell majd emelnie vele az adóalapját. De ismétlem, téged ez nem érint.

Ezek mind 2021-re vonatkozó összegek, januártól emelkedni fog minden összeg a tegnap megjelent MB és GBM függvényében.

2021. dec. 16. 08:45
 19/25 anonim ***** válasza:
Évváltás miatt azt is megtehetitek, hogy idénre ad keret alatti összeget, pl 10e-t, január egyre a többit, így csak 2023-ban lenne bevallási kötelezettség.
2021. dec. 16. 08:48
 20/25 A kérdező kommentje:
Ez jó ötlet de elgondolkoztató hogyha fele-felét fizetné akkor más adótörvények alapján kéne adózni a két fél után:))
2021. dec. 16. 08:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!