Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Örökség után mindig kell adózni ?

Örökség után mindig kell adózni ?

Figyelt kérdés

Tegyük fel 1 millió Ft-ot öröklök egy házrészből ez után mindig van adó? vagy csak akkor ha azt mondom h én 1,5M-ot kérek érte akkor az 500 000 Ft-ot különbözet után van adó?

Lehet h az illetékkel keverem?

ott van igy h amit öröklök az után nincs adó a tovább értékesítésnél különbözet után van?

2021. nov. 26. 08:54
 1/5 anonim ***** válasza:
86%
Egyenesági rokonok között nincs örökösödési illeték, egyébként van.
2021. nov. 26. 09:02
 2/5 anonim ***** válasza:
0%
Ha később eladod, akkor a teljes összegből számítják az adót.
2021. nov. 26. 09:29
 3/5 xswerdy ***** válasza:
62%

örökléskor nincs adó, illeték van. Ez függ a rokonsági foktól, lehet akár nulla is.

Eladáskor akkor van adó, ha jövedelmed van. Ez ugyan úgy számítódik, mintha egy vásárolt ingatlant adnál el, szerzéskori értéknek az számít, ami a hagyatéki végzésbe került. Ha ennél drágábban adod el (levonva az egyéb költségeket, pl. közjegyző, ingatlanos, felújítások...), akkor kell adózni, de 5 év után már nem.

Szóval a 2. nem jól írja, nem a teljes összegből számítják az adót.

2021. nov. 26. 10:20
 4/5 A kérdező kommentje:
Mamám részét örököltem mert édesapám nem él, amennyiért én örököltem annyiért adtam tovább és illetékről kaptam felszólítást hogy fizessem be...
2021. nov. 26. 15:45
 5/5 anonim ***** válasza:

Nem értem, hogy miért kaptál örökösödési illetékről fizetési felszólítást. Biztos, hogy az áll benne?

Egyenesági rokonok között az öröklés illetékmentes. A nagymamád egyenesági rokonod.

Ha annyiért értékesítetted az örökséget, mint amennyi a hagyatéki leltár szerinti értéke volt, akkor nincs SZJA fizetési kötelezettséged, bevallásban sem szerepeltetni vele kapcsolatban semmit.

2021. nov. 27. 06:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!