Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha kaptam csak úgy 1M Ft-ot,...

Ha kaptam csak úgy 1M Ft-ot, azt, hogy lehet legálissá tenni?

Figyelt kérdés
úgymond örökségként, de az illető még él csak már most szétosztotta a pénzét, én meg kápéként megkaptam

2021. aug. 8. 14:55
 1/10 anonim ***** válasza:
92%
1 millió forint senkinek sem fog feltűnni.
2021. aug. 8. 15:06
 2/10 anonim ***** válasza:
94%
Úgy hogy befogod a szád és nem reklámozod.
2021. aug. 8. 15:11
 3/10 anonim ***** válasza:
92%
Aa ez siman belefer, rokontol kaptad stb...
2021. aug. 8. 15:18
 4/10 anonim ***** válasza:
92%
Ha nem vallod be, akkor nem kell adóznod utána.
2021. aug. 8. 15:32
 5/10 anonim ***** válasza:
41%

Törvény szerint a rokontól ajándékként kapott pénz is adóköteles.

Addig nincs gáz, míg rá nem jön a hatóság, illetve valaki "jóakaród" fel nem hívja figyelmüket.

.

Legálissá úgy teheted, hogy az adóhivatalban megérdeklődöd ennek menetét.

2021. aug. 8. 16:02
 6/10 anonim ***** válasza:
86%
EGyenes ági rokontól kaptad? Mert akkor illetékmentes
2021. aug. 8. 16:04
 7/10 anonim ***** válasza:
47%
A nigériai hercegnőnek rád esett a választása, pár hete mondtam neki, hogy keressen egy félnótást és adja neki a részemet!
2021. aug. 8. 16:50
 8/10 anonim ***** válasza:
83%
A szülőtől kapott ajándék adó és illetékmentes.
2021. aug. 8. 19:52
 9/10 anonim ***** válasza:
81%

Mondom a hivatalos részét. Mivel az illető, akitől kaptad még él, ezért ez nem örökség, hanem ajándék.

Az egyenesági rokontól kapott ajándék SZJA alól és ajándékozási illeték alól mentes. Ha nem egyenesági rokontól kaptad, akkor be kell jelenteni az adóhivatalnak az ajándékozás tényét az azt követő 30 napon belül azért, hogy ki tudja vetni a megajándékozottnak az ajándékozási illetéket. Vannak különböző egyéb részletszabályok is, de a fő csapásirány ez.

Gond ebből akkor adódhat, ha a rokonság között vita támad egyszer és megy a harakiri, valamint, ha valaki az ajándékozásról bejelentést tesz egyszercsak az adóhatóságnak.

Ha az érintettek közül mindenki megbízható, akkor kicsi a lebukás veszélye.

2021. aug. 9. 05:35
 10/10 A kérdező kommentje:
köszönöm, nem egyenesági, de elviekben a szülőkön keresztül jött a pénzmag szóval így kimagyarázható, a kérdése amúgy csak elméleti jellegű
2021. aug. 9. 12:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!