Egészségügyi szolgáltatási járulékról szóló levél?
Átolvastam a leveleket és a törvényeket, de nem tudom pontosan mi is van.
Először kaptam egy levelet, hogy "értesítés egészségügyi szolgáltatási járulék törléséről biztosítási jogviszony létesítése miatt" amiben arról írnak, hogy egészségügyi szolgáltatás járulékfizetési kötelezettségem törölték a napokban, mert biztosítási jogviszony létesítésére vonatkozó bejelentés érkezett a NAV-hoz.
A levél azt is írja, hogy "ez azt jelenti, hogy önnek nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie".
Rá 1 napra érkezett egy levél, ami meg arról szól, hogy nekem megszűnt a munkaviszonyom 2 éve (előző állás) és hogy x dátumtól egészségügyi járadékot kell fizetnem. (gondolom mikor nem dolgoztam).
Kaptam egy 1 hónapos határidőt is kifizetni, ami amúgy nem valami sok.
Ilyenkor mi van? utólag utána néztek, vagy akkor most be kell fizessem határidőre az első levelet figyelembe véve, vagy nem kell határidőre?
A fizetési kötelezettség a régi állásod megszűnése miatt állt/áll fenn, csak 2 év elmaradásban vannak az ezzel kapcsolatos értesítéssel.
A mostani munkaviszonyod által már nem kell a következőkben fizetned, de nyilván ez nem érinti azt az időszakot, amikor a régi állásod megszűnése miatt kellett volna fizetned.
Ha van ügyfélkapud, kérd le az eBEV szolgáltatások menüpont alatt az adófolyószámlád a NAV nyilvántartásából. Onnan kiderül, hogy milyen esedékességekkel és van-e fizetnivalód a korábbi munkaviszony megszűnése miatt.
Ezeket a kutyulmányokat a NEAK-nak köszönheted, mivel 2020. július 01-je óta ők írják elő, valamint törlik a kötelezettségeket ezen az adónemen. Maguk sem tudják, hogy hol tartanak az állampolgárok "átvizsgálásában", ezért fordulhat elő, hogy ennyi időt késnek a NAV értesítések miattuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!