VISSZADÓ nem jár?Többi lent.
Januárban szülök tehát ha jól gondolom jogosult vagyok az adó visszatérítésre.(Bár családi adókedvezményt nem vettem igénybe nem tudom,hogy úgy jár e,és azt se tudom,mit kell bemutatnom ahoz a nav felé,hogy igazoljam terhességem) Decemberben házasodunk össze párommal ő jogosult lesz a visszatérítésre?Mert valami olyat olvastam az előbb,hogy csak akkor jár vissza az élettársnak ha már min. 1 éve bejegyzett élettársak.
Köszönöm előre az értelmes válaszokat,és kérem kerüljenek azok akik azt hiszik,hogy a pénzre megyek akkor ne legyek hülye,mert szó sincs ilyenről.Első baba és nem értek az ilyen dolgokhoz.
- Ha még idén összeházasodtok, akkor mindkettőtöknek járni fog.
- Ha nem házasodtok össze, akkor csak Neked. Ez abból fakad, hogy a baba csak 2022-ben fog megszületni.
- Ha nem házasodnátok össze, és még 2021-ben megszületne a baba, akkor mindkettőtök jogosult lenne adóvisszatérítésre, mivel vér szerinti szülők vagytok, hiába csak élettársi kapcsolatban éltek.
- A fentieket semmilyen formában nem érinti az, hogy vettél igénybe családi kedvezményt, vagy sem.
- A terhességet az orvos által kiállított papírral tudod igazolni, de semmi ilyesmit nem kell (nem szabad) csatolni semmiféle adóval kapcsolatos irathoz (sem bevallás, sem nyilatkozat). Neked kell az adó elévüléséig megőrizned az igazolást, hogy egy utólagos ellenőrzés esetén igazolni tudd vele azt, hogy jogosan éltél/éltetek a különböző kedvezményekkel.
Kedves 2# válaszoló:
Ez eddig szép és jó hogy nem kell csatolni az igazolást. De feltételezzük valaki most várandós, és nincs igazolása (mert dec 31-ig nem lesz meg a várandósság 91. napja) ő milyen jogon adná le a nyilatkozatot? Oké utólag tudja igazolni magát de a turpisság is kiderülne ezzel. Hiszen a benyújtás határidejéig nem tett eleget a feltételnek. Már pedig jó néhányan befognak ezzel próbálkozni.
Kedves 3-as!
A trükközöktől függetlenül sem kell (szabad) csatolni semmiféle igazolást sem bevalláshoz, sem nyilatkozathoz.
Ha valaki trükköz, vállalja a következményeit is. Nyilván, ha tudom, rám nem vonatkozik a kedvezmény, nem töltök ki hozzá nyilatkozatot.
Ha mégis csatolna hozzá orvosi igazolást egy trükköző, akkor a következő helyzet állna elő: NAV a nyilatkozatnak megfelelően teljesíti a kiutalást, mert a törvény ezt írja elő neki még akkor is, ha látja, nem biztos, hogy jogos. Majd - ha egyáltalán bárki ránéz a csatolt orvosi igazolásra - rögtön tudja, hogy kit kell utólag ellenőrizni és visszafizettetni vele kamatostul a kiutalt összeget, megbírságolni, mert valótlan nyilatkozatot adott be.
Miért nem érted meg?
Vér szerinti szülők mind a ketten jogosultak családi pótlékra 2021-ben, ha a baba 2021-ben megszületik. Ez független a házasságtól, élettársi kapcsolattól.
Ha nem születi meg a baba 2021-ben, akkor feltétel még a házasság, vagy az 1 éve bejegyzett élettársi kapcsolat.
Azt írtad 2022. januárban szülsz, 2021. decemberében összeházasodtok. Tehát ha összeházasodtok még 2021-ben (akár december 31-én is), akkor jogosultak vagytok mindketten a visszatérítésre, mivel a törvény szerint a várandós nő és házastársa jogosult rá.
Ha nem házasodnátok össze idén, és a baba is tényleg csak jövőre születne meg, akkor kizárólag akkor járnak az apukának a visszatérítés, ha legalább 1 éve bejegyzett élettársak lennétek.
De a decemberi házassággal minden feltétel teljesül ahhoz, hogy Ő is kaphassa a visszatérítést.
Nőgyógyász? Köteles kiadni az igazolást arról, hogy melyik hónapban töltötted a terhesség 91. napját. Valószínűleg nem először állít ki ilyet, mivel minden terhes nő kérte eddig - szinte biztos.
Jelzed, hogy családi kedvezményhez kell igazolni, hogy mikor töltötted a terhességed 91. napját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!