2 gyermek(13,17) anyánál vannak válás(2011) óta, családi pótlékot mindkét gyerek után az anya kapja. Közös felügyelet van, nem felváltva gondozás a. Apa ahhoz, hogy kapjon SZJA visszatérítést mit kell tennie vagy nem jár?
Igen gyt fizetve.
TV-ben adószakértő mondott vmi olyat, de nem értettem pontosan, hogy arról kell megegyezni írásban az exel, hogy közös felügyelet van (ez meg is állja a helyét az egyik gyereknél, mert a nagyobbik másik városban tanul, így kollégista, amikor hazajön fele-fele arányban van ott és itt, továbbá nyilatkozni, hogy 50-50%-ban vegyék figyelembe a családi pótlékot.
Vmi ilyesmi volt az infó, de szeretném, ha pontosítást kapnék. Kösz.
Ilyet találtam: "hogy az elvált szülők közös nyilatkozatban vállalják a két gyermek felváltva gondozását saját háztartásaikban, mely esetben a Kormányhivatalhoz benyújtott közös kérelmükre 50–50 százalékos arányban mindketten jogosultak lesznek a családi pótlékra"
Viszont ebben az esetben az anya a későbbiekben ténylegesen csak a családi pótlék felét, és a családi kedvezmény felét fogja kapni. Az nem világos, hogy ezt a nyilatkozatot a bíróságnak is meg kell-e küldeni, nekem úgy tűnik nem.
A közös felügyelet mindegy, az csak annyit jelent, hogy a jogokat nem vonták meg egyik féltől sem.
Ne keverjük a felválva gondozással, ahol a gyerekek az idő felét egyik, illetve másik szülőnél töltik.
Hogy érted azt, hogy ne keverjük? Azért van külön kihangsúlyozva(nyitó kérdésben), hogy nem felváltva nevelés/gondozás van, hogy egyértelmű legyen, mert nem mindegy. Ha felváltva gondozás/nevelés lenne, akkor nem kellene nyilatkozat, én így értelmeztem az adószakértői nyilatkozat alapján. Lehet ugyanarról írunk, ha nem fejtsd ki kérlek. 👍
Ha a 3-as hozzászólásban lévő "közös felügyelet" a gond, akkor értem. Viszont mivel a válási papírokban a közös felügyelet részletei vannak, így a felváltva gondozást vállalni elég egy nyilatkozat vagy más kell?
Ha az exel sikerül megegyezni a nagyobbik gyermek tekintetében, hogy felváltva gondozás van és megírni a nyilatkozatot az 50-50%-os családi pótlék figyelembe vételéről, akkor van erre nyomtatvány? Melyi(e)k? Vagy mindkét gyermek esetében "kell" a felváltva gondozást vállalni (ez tűnne logikusnak, de ugye a jog az jog, nem logika)? Ehhez elég nyilatkozni? Kösz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!