Ha vettem egy ingatlant és kb egy év múlva eladom ugyan annyiért, milyen illetéket vagy adót kell fizetnem utánna??
Adót nem.
De mi értelme lenne ennek?!
Vagyonosidasi illeteket kell fizetned. 4% asszem.
Adót nem tudom, nekem is az 5 év rémlik.
Visszterhes vagyonszerzési illetéket kell fizetni, ha ingatlant vásárolsz.
Mivel Te most eladsz, ezért ez kilőve.
SZJA-t akkor kell fizetni, ha adóköteles jövedelmet szerzel. Nyilván a már leadózott jövedelmedből szerzett vagyon értékesítése esetén a leadózott jövedelmet még egyszer nem kell leadózni. Ebből kifolyólag csak akkor keletkezik adóköteles jövedelmed, ha többért adod el az ingatlan, mint amennyiért vásároltad. Tehát a különbözet lesz csak adóköteles, mivel az adózatlan bevételed.
Ha kevesebbért adod el, vagy ugyanannyiért, mint amennyiért vetted, akkor nem kell SZJA-t fizetned, és még csak a bevallásban sem kell szerepeltetned az ügylettel kapcsolatban semmit.
A fent említett 5 év arra vonatkozik, hogy ha valaki az ingatlan szerzését (öröklés éve, vásárlás éve, ajándékozás éve stb.) követő 5. és további években értékesíti többért, mint amennyiért hozzájutott, akkor már nem kell belőle adóköteles jövedelmet számolni és adózni sem.
Még akkor sem, ha mondjuk 15 millióért vetted, és 100 millióért sikerül eladnod.
Tudom, de azt irta, hogy most vette.
Nem írta, hogy MOST vette. A kérdésből számomra is az derült ki, hogy az iránt érdeklődik, ha ugyanannyiért adja el kb. 1 év múlva, akkor van-e valamilyen fizetési kötelezettsége utána.
Egyébként a válaszoddal nincs nagy gond, csak pontosítást igényelne.
"Vagyonosidasi illeteket kell fizetned. 4% asszem."
Az ingatlan vásárlása esetén...
"Adót nem tudom, nekem is az 5 év rémlik."
Az ingatlan eladása esetén, és SZJA-nak hívják. Mivel egyébként rengeteg adófajta létezik, nem csak ez. Adófizetési kötelezettség pedig kizárólag akkor keletkezhet, ha származik is belőle adóköteles jövedelem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!