Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha tapasztalatlanul vállalkozá...

Ha tapasztalatlanul vállalkozásba kezdenének, hogyan választanátok könyvelőt?

Figyelt kérdés
2021. okt. 2. 06:33
1 2 3 4
 11/34 A kérdező kommentje:

Mondjuk elég érdekes felvetés, hogy a törvény büntetné azt, ha betartják azt, amit előír...

De tessék, ez nem csak azt mutatja meg hogy nem burkolt foglalkoztatásról van szó hanem azt is, hogy mennyire figyelmetlen vagy.

Írtam hogy havi 100000 Ft ról van szó és mellette főállású munkaviszony van. Vagyis nemcsak kettő tétel teljesül ezek közül hanem rengeteg, köztük olyan tételek is teljesülnek amik itt le lettek írva.

Főállású munkaberkent több mint 50%-ot nem innen szerzek. Igazi ezt tudnod kellett volna mennyi a minimálbér... És azt is hogy egy főállás több mint 36 óra...

Hogy a cég nem ad utasítást, nem cég tulajdonában álló helyen végzem, nem a cég szabja meg a munkarendet, nyilván nem tudhattad. Az hogy a munkaeszközöket nem a ceg biztosítja hanem egy harmadik cég akivel szerződésben állunk ugyan de munkaszerzodesben semmilyen formában nem, szintén nem tudhattad, ez egy jó kérdés de mivel csak két tételnek kell teljesülnie ennek már nincs jelentősége. Azonban a főállás az megmutatja hogy 36 óránál jóval többről van szó így a két tételt mindenképpen tudnod kellett volna a kérdésből. Nagyon úgy néz ki csak trollkodsz, a kérdés csak az hogy direkt, vagy csak puszta tudatlanságból...

FONTOS! Ha KATA adózású vállalkozásként évi 1 millió forintnál többet számlázunk egy cégnek, akkor bejelentési kötelezettségünk van a NAV felé. Ebben az esetben a NAV vélelmezi, hogy valójában munkaviszony áll fenn köztünk és az adott cég között.

Ahhoz, hogy ezt a vélelmezést megdönthessük, az alább felsorolt feltételek közül KETTŐNEK kell teljesülnie:

A kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette – tehát nem egyedül teljesítette a szóban forgó megbízást, hanem más vállalkozókkal is együtt dolgozik.

A kisadózó a naptári év bevételének legalább 50 százalékát nem ettől a cégtől szerezte – vagyis ha nagy megbízónak dolgozik, akkor is kevesebb mint a bevétele fele származik tőle, maradék jövedelmét más forrásból szerzi.

A cég nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan – tehát nem írta elő, hogy szerződéses munkatársa milyen helyszínen és mettől meddig (mondjuk reggel 8-tól délután 5-ig) végezze el a munkát.

A tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll – vagyis a KATA-s alvállalkozó nem a céges irodában, hanem pl. home office-ban vagy valamely általa választott helyen (közösségi irodában, kávézóban stb.) dolgozik.

A tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az adott cég bocsátotta a kisadózó rendelkezésére – tehát ezek az eszközök a KATA-s alvállalkozó tulajdonában vannak, és nem a megbízást adó cég vásárolta azokat számára.

A tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg.

A kisadózó legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll valamely más cégnél.

2021. okt. 2. 08:53
 12/34 anonim ***** válasza:
ha ennyire jártas vagy a témában, akkor csak tudsz választani egy könyvelőt. Ha nem válik be, akkor választasz másikat.. kb mintha elmennél egy fogorvoshoz. Ha sz@rul dolgozik és fájdalmat okoz, nem lát el megfelelően, akkor keresel egy másikat.
2021. okt. 2. 09:15
 13/34 A kérdező kommentje:

Ja max. bukok pár százezret havi százezer pluszert. Újabb kitűnő ötlet. És még én ne menjek vállalkozónak ..

Az hogy veled ellentétben tudom használni a Googlet manapság már nem jártasságnak számít hanem alap...

De a Google nem mondja meg, hogy melyik könyvelő a jó, ezt próbáld megérteni. Csak egy kereső, nem pedig egy isteni hatalommal felruházó varázslat.

2021. okt. 2. 09:24
 14/34 anonim ***** válasza:
Olyan könyvelőt kell választani, akivel kötsz írásban szerződést és van felelősségbiztosítása. Én pl ilyen vagyok :D
2021. okt. 2. 09:48
 15/34 anonim ***** válasza:
Nem tévedésböl írtam bizalmat és nem biztosítékot akartam írni! ÉPpen azt gondoltam, amit írtam, mégha nem is tudod felfogni!
2021. okt. 2. 16:43
 16/34 A kérdező kommentje:
Ja, bizalom. Ez a nap vicce. Majd te bízol idegenekben, a saját kockázatodra, S utána rájössz, jó ötlet volt e. Eszem ágában sincs ekkora baromságot felfogni.
2021. okt. 2. 17:00
 17/34 anonim ***** válasza:
Biztosító, igaz?
2021. okt. 2. 19:37
 18/34 A kérdező kommentje:
Biztosíték, nem biztosító
2021. okt. 2. 21:12
 19/34 anonim ***** válasza:
Azta, bakker. Mondom biztosító? Azok kényszerítenek vállalkozóvá embereket
2021. okt. 2. 21:26
 20/34 anonim ***** válasza:

egyszerűen csak törvény írja elő hogy ez olyan tevékenység amihez vállalkozói engedély kell

Ha törvény előírja a vállalkozást, akkor mégis hogyan jön képbe az adószámos msz?

Ha most megkérdezem, mihez írja elő tv, akkor mivel fogod kidumálni, hogy nem válaszolsz?

2021. okt. 2. 21:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!