Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha eladok egy örökölt lakást...

Ha eladok egy örökölt lakást és 1 éven belül vásárolok egy másikat olcsóbban, akkor az illeték hogyan van?

Figyelt kérdés

2021. okt. 1. 17:53
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

9-10, nem, ez nem egészen így van.

A cserét pótló vétel illetékkedvezménye nem azt jelenti, hogy a "két ingatlan illetékének különbözetét kell megfizetni", hanem azt, hogy az új ingatlan forgalmi értékéből (ami az illetékkiszabás alapját képezi), le lehet vonni a három éven belül eladott ingatlan (vagy olyan ingatlan, amit egy éven belül el fogsz adni) forgalmi értékét, és az így kialakuló különbözet után (tehát itt van a különbözet, nem az szja esetén) kell csak az illetéket fizetni. Ennek azonban vannak más feltételei is, amiben az ügyvéd majd szépen eligazít. (Itv. 21. § (2) b))

Ha azonban a különbözet negatív (mert az eladott lakás értéke nagyobb, mint a megvett lakásé), akkor az ügylet illetékmentes az általad idézet Itv. 26. § (1) y) alapján. (Régen ilyenkor fizetni kellett a negatív illetékalap után is, de ez ma már nincs így.)

Ez azonban - mint látható - nem igazán függ attól, hogy az örökölt lakásra történt-e illetékkiszabás, mivel az Itv. az eladott lakás (terhekkel nem csökkentett) forgalmi értékéről szól.

Az szja-t meg gondoltam, hogy leírom, hátha érdekli a kérdezőt + az első teljesen hülyeséget írt.

2021. okt. 3. 20:03
 12/15 anonim ***** válasza:

Ugyanezeket írtam én is, csak más megközelítésből! Matematikailag a végeredmény ugyanaz, észrevetted?

"Ez azonban - mint látható - nem igazán függ attól, hogy az örökölt lakásra történt-e illetékkiszabás, mivel az Itv. az eladott lakás (terhekkel nem csökkentett) forgalmi értékéről szól."

Ez volt az egyik hozzászóló kérdése is. Csak ezt nem tudta biztosan. Hogy függ tőle, vagy sem. De már tudjuk, hogy mentes, mint ahogy előtte már én is leírtam. De azért köszi... :)

2021. okt. 4. 05:20
 13/15 anonim ***** válasza:

Ugyanezeket írtam én is, csak más megközelítésből! Matematikailag a végeredmény ugyanaz, észrevetted?

Tök mást írtál.

2021. okt. 4. 10:42
 14/15 anonim ***** válasza:

13-as!

Értő olvasást ajánlom.

2021. okt. 5. 05:38
 15/15 anonim ***** válasza:

Régóta írok szakmai kérdésekre választ itt a gyk-n, és mindig meglepődöm, hogy milyen magabiztosak azok, akik nyilvánvalóan nem értenek a témához. Mint te itt, kedves beugató. Ez a kérdés azonban kitűnő illusztrációja lesz ennek a témának, legközelebb már csak linkelni kell. Nézzük meg szépen, mi itt a vitás kérdés:

"Van egy ingatlan, amit örökölt. Nem tudjuk, hogy volt-e utána illetékkivetés (nem mindig van). Azt eladta, majd 1 éven belül vásárolt egy másikat, aminek szinte biztos, hogy van illetéke (mert nem ajándékba kapta például, ami szintén lehet illetékmentes).

A két ingatlan utáni illeték különbözetét kellene csak megfizetnie. Ezt hívják cserét pótló illetékkedvezménynek."

Bár elsőre matematikailag ugyanolyannak tűnik (igazából nem), de igazából teljesen más az, amit te írtál. Vegyünk egy példát. Valaki örököl egy lakást, nézzük ennek az illetékvonzatát.

1. A lakásra nem mindig szabnak ki illetéket, mivel, az sokszor illetékmentes (mert pl egyenes ági rokontól örökli...);

2. A lakásra 9% öröklési illetéket szabnak ki (Itv. 12. § (2) a) pontja), amit nyilván teljesen hülyeség lenne szembeállítani a visszterhes vagyonátruházás 4%-os illetékével.

De mondok mást: Ha valaki megörökli a lakást mondjuk 1996-ban (a kérdésben nem szerepelt, hogy mikor örökölte), akkor szerinted az 1996-os érték 9%-os (vagy akkor hatályos mértékű) megfizetett illetékét fogják szembeállítani a mostani vagyonszerzési illeték mértékével? Nyilván nem.

Ezzel szemben az, amit én írtam - helyesen - az az örökölt lakás eladáskori értékét veszi figyelembe, és azt lehet levonni az újonnan vett lakás forgalmi értékéből. Nyilvánvalóan matematikailag sem ugyanaz a végeredmény.

A helyzet ott csúszott el, hogy örökölt lakás ÉRTÉKESÍTÉSE után nincs illeték (hiszen az illeték a vagyonszerzésre van), így az értékesítéskor nincsen illetékfizetési pont, ezért nem is találtad meg az Itv-ben azt, hogy örökölt lakás után nem lehet igénybe venni a cserét pótló vétel kedvezményét, ugyanis a rendszer logikájából az következik, hogy az eladott lakás szerzési módja - mivel eladáskor nincs illetékfizetési pont - az Itv. szempontjából teljesen közömbös.

Nyilván egyszerűbb nagyképűsködni azzal, hogy az értő olvasást javaslom, mint rendesen megnézni a törvényt, de ez most pont jó példa lesz arra, hogy az emberkedőknek legközelebb belinkeljem.

Remélem a kérdező azért választ kapott a kérédésére. (Kérdező, az Szja-ra nagyon figyelj, mert sokat bukhatsz rajta.)

2021. okt. 8. 15:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!