Kálvin Tamás kérdése:

Utólag lehet adózni?

Figyelt kérdés
Ha 1-2 éve szabadúszói munkát végzek,de nem adóztam utána másfél-két évig kb, akkor hogy lehet utólag majd le adózni? Katásként utólag már nem lehet majd be vallani semmitsem! Se válallkozásom se semmim csak ez ezért kérdezem és nyílván bajt nem akarok, de a kata nem igazán éri meg nekem azért nem csináltam. Nagyon változó van, hogy havi 70-150 között jövök ki kb és a kata elvinné kb az egészet és nincs főállásom csak ez! Tehát útólag be lehet vallani? Ha igen milyen büntetésre számíthatok? Gondolom pénzbüntetés,ami oké lehetne a kérdés mennyi és, hogy egyáltalán, hogy lehet ezt majd tisztára csinálni nekem utólag?

2021. júl. 11. 16:08
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Ismerek pár embert aki ugyan ezt katásként csinálja és amugy forditott féle adózás van. Ez szabadúszói munka ergó nekem hónap végén a számlát a cég állítja ki az én nevembe mint ha én tettem volna ezt.Tehát nekem a számlázással nem kell bajlódni csak meg kapom e-mailbe minden hónapban! Igazából ez az, hogy utólag felesleges és nem éri meg. A kérdés mekkora lehet esetleg a bünti, de ha lenne is gondolom nyílván pénz büntetés.Gondolom ezekre még kamatot és tennének stb.. Havi 100-150 ezres jövedelem nem szemet szúró szerintetek?
2021. júl. 15. 18:40
 12/19 anonim ***** válasza:

A te nevedbe számláznak?? És azt hogy?? :O

Neked nincs adószámod, - ezek szerint ha kérded hogy adózz, tehát felételezem semmilyen módon ebből eddig nem adóztál -, hogy mernek a te neveddel számlázva vissza élni??

2021. júl. 16. 00:24
 13/19 A kérdező kommentje:
Mivel szabadúszói munka, nekik semmi köteleségük le adóztatni engem. Az az én felelőségem ők csak a számlát állítják ki és kész (ki küldik a pénzt is nyílván). De az adózás az az én felelőségem.
2021. júl. 23. 20:52
 14/19 anonim ***** válasza:

Ééés kinek a nevére állítják ki a számlát?? A te nevedbe? Mert azt nem tehetik meg hogyha nem vagy vállalkozó és nincs adószámod! Ha te kapod a pénzt akkor gondolom a te nevedre számláznak... Nagyon nem stimm itt valami!

Ilyen meg hogy szabadúszói munka ilyen fogalmat az adózás nem ismer... :D

Rendszeres gazdasági - VÁLLALKOZÁSI - tevékenységet igen! Amihez adószám kell, vállalkozás! Vagy pedig munkaviszony, megbízási jogviszony!

2021. júl. 24. 00:18
 15/19 anonim ***** válasza:

Gondolom valami elszámolást, vagy teljesítésigazolást kap, azt hívja számlának...

Mondjuk a cég is megér egy misét, hogy feketén fizet.

2021. júl. 24. 04:50
 16/19 anonim ***** válasza:
És a kérdező eddig hogy állt akkor jogviszonyilag vajon? Tudta, hogy TB-je így hogy "hivatalosan" kvázi nem dolgozik (nem vállalkozó tehát maga után se fizet adót/járulékot, illetve itt sincs feltételezhetően bejelentve semmilyen jogviszonyba), van-e, nincs-e , fizeti e maga után az eégszségügyi szolgáltatási járulékot? Mert ebből adódhatnak gondok ha erre nem figyel oda és ennyire nincs képbe, csak eddig élvezte hogy juj de jó jött a havi összeg és ennyi. Jó persze nem nézem ennyire hülyének, ne értse félre, de ez elég sok kérdést felvet meg magával hoz, hogy akkor eddig hogy volt rendezve a dolga (persze ő a vállalkozást kérdezte, semmi közünk a Tb-jéhez, csak felhívom rá a figyelmet, hogy ha eddig ezzel nem számolt vagy nem volt képbe, járjon utána, mert látszatra nagyon nincs képbe, ő azt hiszi helyette számláznak, azzal el volt rendezve minden)
2021. júl. 24. 12:00
 17/19 A kérdező kommentje:
Az a baj sokan nem élrtitek! Van olyan hogy szabadúszói munka és fordított számlázás van. Még egyszer le írom a cég meg csinálja helyettem és e-mailben elküldi és azzal én azt csinálok amit akarok. Ha én feketén csinálom nekik semmi kötelezetségük nincs értitek? Hiszen ők csak a pénzt ki küldik a számlát meg csinálják és kész! Volt egy szabad uszói szerződés a leg elején ott is benne volt, hogy az adózás önköteles ergó ők aztle tolják ha én adózok vagy nem. Nekik nem dolguk be jelenteni engemet az az én dolgom őket semmi nem kötelezi. A tb-m amúgy fizetve van azt nyílván fizettem egyértelmű.
2021. aug. 4. 15:19
 18/19 anonim ***** válasza:
Könyvelő vagyok bazd de ilyenről még nem hallottam hogy fordított számlázás :D
2021. aug. 5. 01:28
 19/19 anonim ***** válasza:

Én értem, hogy miről beszél a kérdező, bár nem hívnám fordított számlázásnak. Én is dolgoztam pl. az Upwork-ön, ez egy munkaközvetítő oldal (amerikai), ők kifizetik nekem a pénzt a munkáért, én meg aláírtam az elején, hogy a saját országom szerint adózok utána. Nekik nincs szükségük számlára tőlem, elég nekik ez a papír, amit minden évben aláírtam, ők azzal ott él tudnak így számolni. Én nem feketén akartam ezt csinálni, ezért kiváltottam a Katát, és minden hónapban kiállítottam egy számlát is az Upwork-nek, amit nem küldtem el nekik, mert őket nem érdekli, csak azért csináltam, hogy én le legyek fedve.

A YouTube jutalékos rendszert nem ismerem pontosan, de az is hasonló, nem? Ők kifizetik neked a jutalékot, te meg úgy adózol utána, ahogy tudsz/akarsz.

2021. aug. 7. 05:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!