Kálvin Tamás kérdése:

Utólag lehet adózni?

Figyelt kérdés
Ha 1-2 éve szabadúszói munkát végzek,de nem adóztam utána másfél-két évig kb, akkor hogy lehet utólag majd le adózni? Katásként utólag már nem lehet majd be vallani semmitsem! Se válallkozásom se semmim csak ez ezért kérdezem és nyílván bajt nem akarok, de a kata nem igazán éri meg nekem azért nem csináltam. Nagyon változó van, hogy havi 70-150 között jövök ki kb és a kata elvinné kb az egészet és nincs főállásom csak ez! Tehát útólag be lehet vallani? Ha igen milyen büntetésre számíthatok? Gondolom pénzbüntetés,ami oké lehetne a kérdés mennyi és, hogy egyáltalán, hogy lehet ezt majd tisztára csinálni nekem utólag?

2021. júl. 11. 16:08
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
Mit takar a szabadúszói munka kicsit konkrétabban? Ez így túl általános. Nincs mellette semmilyen melód is ezek szerint? mennyire állandó, milyen gyakran végzed ezt a tevékenységet, stb.? Ezt így lehet csak megmondani
2021. júl. 11. 16:26
 2/19 A kérdező kommentje:
18 pluszos chat-elések és ezert jár fizetés.. Nincs melóm mint irtam, állandó? Hát ez változó egyiknapról a másikra megszünhet a munka ha az úgy nevezett (főnök) úgy dönt.. De ez lényegtelen folyamatosan végzem és havonta van fizetés.. De a tényen nem változtatt. Tehát a cél hogy lehet utólag le adózni?
2021. júl. 11. 16:31
 3/19 xswerdy ***** válasza:
korábbi évek adóbevallásait önellenőrzéssel javíthatod, ott bevallhatod, amit elfelejtettél. Fizetni kell némi önellenőrzési pótlékot.
2021. júl. 11. 16:47
 4/19 A kérdező kommentje:
Igen ezt értem, de ezt katásként kellett volna le adóznom, tehát akkor így hiába csinálom meg az önellenőrzést, ha meg is csinálom ott a számla is amit ki állítanak nekem akkor se kell valami büntetést fizetnem? Meg hát ezt milyen alapon fogják nekem elszámolni? Tételezzük fel 2 év allatt lett 2 millió forint bevételem amit nem adóztam le és ez így össze gyűlt amit le kellene adóznom. A kérdés milyen adózási formába kell meg tegyem?
2021. júl. 11. 16:56
 5/19 anonim ***** válasza:
Én a helyedbe hagynám és csinálnám így tovább. De ennyiből nem fogsz megélni, szóval keress valami rendes munkát is mellette.
2021. júl. 11. 17:00
 6/19 A kérdező kommentje:
Jó de még mindig nem kaptam válaszokat a kérdésemre.Az az én dolgom miből,hogy élek meg engem az érdekel, hogyan kell adózni
2021. júl. 11. 17:08
 7/19 anonim ***** válasza:

Hát ha katásként kellett volna leadóznod azt utólag már sehogy. Katás ev.-t indítani csak előremutatóan lehet

Amúgy főnököd van? Erre a kata már elég szabálytalan is, mivel ezt úgy hívják már hogy bújtatott munkaviszony. A főnököd - ezek szerint válllakozásba csinálja ezt - vagy jelentsen be minkaviszonyba minimum, akár csak párórásba, vagy kössön veled megbízási jogviszonyt erre az összegre, a KAta nem érné meg amúgysem valóba.

2021. júl. 11. 18:36
 8/19 anonim ***** válasza:

Nem teljesen értem, hogy miért akarod most szánni bánni, hogy két éve feketén dolgozol és tisztába tenni mindent? Ekkor tuti, hogy több lesz a bünti, mint amit kerestél. Szóval ha nem vagy a saját magad ellensége, akkor ezt felejtsd el. Nem akkora hatalmas összeg, hogy ez szemet szúrjon bárkinek.

Ha mostantól rendesen akarod csinálni, akkor pedig keress meg egy könyvelőt és beszéljétek át a lehetőségeket.

Mondjuk azt nem értem, hogy eddig higy fizettek ki, ha nem adtál számlát. Magyar vagy külföldi cég?

2021. júl. 11. 18:45
 9/19 anonim ***** válasza:

Ilyen kis összegre felesleges neki vállalkozást indítania. A Kata eleve meg se érné neki, mivel a 70 ezer forintját elvinné a havi tételes 50 ezer. Emellé az induláskor kamarai tagdíj a kereskedelmi és iparkamarának és évente ez (5 ezer, nem is ez a fő tétel), emellé a katás iparűzési adó is évente 50 ezer, a katás ipa alapján. És mêg nem is élt. A többi ev-adózásba meg eleve semmije se maradna, a normál szja adózásos ev-nél csak a tb-járulékok a minimum alap után 80-90 ezer. Szóval erre bukta a vállalkozás saját magának.

A legjobb kivitelezés erre egy megbízási jogviszony, ha szabadúszóként csinálná akkor pláne.

2021. júl. 11. 19:00
 10/19 xswerdy ***** válasza:

Mi az, hogy KATAsként kellett volna adóznod? Volt egy KATAs vállalkozásod, de nem fizetted az adót? Pár hónap elmaradás után kikerülsz a KATA-ból.

Vagy most utólag azt látod, hogy úgy érte volna meg, és visszamenőlegesen akarsz vállalkozást indítani? Na az nem megy.

2021. júl. 12. 10:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!