Adócsalás vagy legális kiskapu?
Még csak elméleti a kérdés...tegyük fel, hogy alapítok egy céget Németórszágban, de nem alkalmazok ott embereket, hanem párhuzamosan alapítok egy munkaerő kölcsönző céget Romániában (adózás szempontjából jobb mint Magyarországon) és arra a cégre alkalmazom az embereket, így a román bérjárulékokat fizetem a német helyett, a munkások megkapnának egy tisztességes bért, viszont a német cég egy magasabb órabért fizetne a román cégnek, így a reális profit egy része menne Romániába, és egy része maradna Németórszágban.
Mondok egy egyszerű példát, hogy érthető legyen.
Van 3 alkalmazott, ők dolgoznak 180 órát és erre kapnak 2200 eurót nettót, így kerűlnek a román cégnek kb. 2700 euróba, viszont a német cég fizet 24 euró órabért, ami 4320e/alkalmazott, azaz 12.960euró/hó-8.100 az alkalmazottak bruttó bére, marad 4860 euró, minusz az adminisztrációs költségei a román cégnek marad kb. 3200 euró adózás elötti profit, azaz évi 38.400 euró a.e.p.
Ez legális üzlet vagy már adócsalás?
1-igen,tudom,de mögöttük dörzsőlt könyvelő brigádok meg ügyvéd irodák állnak, így bármit megúsznak mint pl. a Starbucks.Engem az érdekelne, ha ezt egyszerű kisvállalkozóként is meg lehetne csinálni.
2-közgázt végeztem, de ilyeneket nem tanítanak ott
Ha a munkások Németországban dolgoznak, akkor a német adojogszabalyok vonatkoznak rájuk.
Hiába egy román cég alkalmazottjai.
Nem teljesen értem, hogy hol lenne ezen profitod, ha mindkét cég a tiéd, akkor gyakorlatilag az egyik zsebedből rakod át a pénzt a másikba. Tehát az a haszon, amit írtál, az nem külső forrásból jön, hanem tőled. Semmi értelme nincs.
A másik pedig az, hogy az unión belül úgy megy a dolog, hogy annak az országnak a törvényei vonatkoznak a munkavállalókra, ahol a munkavégzés történik.
4- ha Németórszágban dolgoznak kiküldetésben akkor a német minimálbér szabályok érvényesek, adót Romániában kell fizessenek, ahol vannak alkalmazva.
5-annyi értelme van, hogy a profit nem kb. 45%-át veszi le a német állam hanem 16%-ot a román
"4- ha Németórszágban dolgoznak kiküldetésben akkor a német minimálbér szabályok érvényesek, adót Romániában kell fizessenek, ahol vannak alkalmazva."
De ebben a példában nem Németországban vannak kiküldetésben, hanem ténylegesen Németországban dolgoznának...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!