Elvesztettem a munkahelyem kilépő papírjait és a munkáltató nem ad másolatot róla. Ilyenkor mi a teendő?
A lehetséges munkahelyet nem értem, hogy ezért miért úszott volna el. "Nulla" papírral is lehet munkaviszonyt létesíteni.
Az álláskeresési járadékot én is anélkül igényeltem meg, utólag pótolnom kellett. Jelezd az ügyintézőnek a munkaügyi hivatalban, hogy ilyen gondokkal küzdesz, hátha tud jó tanáccsal szolgálni.
Kérték a papírokat és nem tudtam meg mutatni és utánna azt mondták, hogy így nem tudnak alkalmazni.
Már megigényeltem 3 hete, de a papírok híján nem jár semmi.
"Kérték a papírokat és nem tudtam meg mutatni és utánna azt mondták, hogy így nem tudnak alkalmazni."
Akkor ezt a munkahelyet ne is bánd. Ha azt sem tudják, hogy mindenféle előzmény papír nélkül lehet munkaviszonyt létesíteni, akkor ott bajok vannak.
Akkor megírod a volt foglalkoztatódnak, hogy költözés óta nem találod az általuk kiállított igazolásokat, amelyeket a munkaviszony/jogviszony megszüntetésekor kiállítottak Neked. Megigényelted az álláskeresési járadékot, de az igazolásokat hiánypótlásként bekérte a folyósító szerv, melyeket csak akkor tudsz biztosítani, ha azokat ismét biztosítják számodra, egyébként ellátás nélkül maradsz. Tisztelettel megkéred őket, hogy ezt tegyék lehetővé. Megköszönöd szépen, megírod az elérhetőségedet, a címet, ahova postázhatják adott esetben, a levélbe belefogalmazod az adataidat is. Majd feladod ajánlott küldeményként a postán a címükre. 1 hét múlva telefonon érdeklődsz, hogy hol tart az ügyed, ha kell személyesen is bemész érte, adjanak időpontot rá.
Nyilatkozatban kellene leírnod, hogy nem áll módodban a kilépő papírjaidat pótolni, büntetőjogi felelősséged tudatában nyilatkozol, hogy a munkabéredből semmiféle letiltás, vagy gyerektartási kötelezettség nincsen.
Emiatt kell csak, semmi másért, erre a nagy cirkusz..
"a munkakeresési járadékot sem tudom megigényelni."
Tehát nem csak amiatt kell.
Konkrétan nem tudják meghatározni, hogy milyen időszakra, mekkora összegű álláskeresési járadékra jogosult, mivel nem tudott ehhez adatokat szolgáltatni igazolások formájában.
A későbbi munkavállalásnak az igazolások hiánya valóban nem lehet akadálya, de egy járadék igénylésének már igen.
Az adóhatóság, a TB nem tudja igazolni, hogy mennyit fizettél be, és mely cégtől?
Köteles a volt munkahelyed a papírokról másolatot adni.
"Az adóhatóság, a TB nem tudja igazolni, hogy mennyit fizettél be, és mely cégtől?"
Azt biztosan tudja, de magát a járadékhoz szükséges "analitikát" nem tudja biztosítani. A járadék összegét ugyanis bizonyos irányadó időszakban megkeresett járulékalapot képező jövedelem után határozzák meg. Mind az irányadó időszakot, mind a járulékalapot a munkáltató közli, mivel ilyen jellegű RÉSZLETES információval más nem igen rendelkezik.
Jogszabály:
Az álláskeresési járadék összegét a kérelem benyújtását megelőző, vagy - ha az álláskeresőként való nyilvántartásba vételre későbbi időpontban kerül sor - az álláskeresőnek az álláskeresővé válását megelőző négy naptári negyedévben az ezen időszakkal érintett jogviszonyokban elért, a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 23. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott társadalombiztosítási járulék alapja (a továbbiakban: járulékalap) havi átlagos összegének alapulvételével kell kiszámítani. A havi átlagos összeg kiszámítása során ezen időszak alatt elért járulékalap összegét osztani kell azoknak a hónapoknak a számával, amelyekben az álláskeresőnek volt járulékalapot képező jövedelme. Ha az álláskereső adott hónapban nem az egész hónapra vonatkozóan rendelkezik járulékalappal, akkor a hónapot a havi átlagos összeg kiszámítása során töredékhónapként kell figyelembe venni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!