Hogyan tudnám megoldani, h a lehető legkevesebb adót fizessek?
Jelenleg főállásban dolgozom. Viszont már évek óta foglalkozom kriptovalutákkal. Múlt hónapban több mint 300eft hasznot sikerült csinálni. Ebben a hónapban hatalmas mákom van, és lehet h közel egy millió is meg lehet. Ezt bányászassal, stakinggel, illetve tőzsdével csinálom.
Nem szeretnék 30% adót fizetni minden egyes kivett forintra. Már csak azért sem, mert sok pénzt, ideget és energiát fektettem be. Arról nem beszélve, h azért ez nagyon magas kockázatú befektetés. Ha esetleg elbukom, vagy bármi, akkor az állam nem kártérítene, így én sem akarom őket. Nyilván minimális adózás rendben van, de a 30 % nevetséges. Ráadásul ez az egész befektetés az én nettó fizetésemből született...
Tehát milyen lehetőségeim vannak?
Gondolok itt katás vállalkozásra, kft-re bármilyen ötletet szívesen meghallgatok.

Nem kötekedésből, de "csak" 26,5% az adó :) Egyébként az egy dolog, hogy a te nettó fizetésedből raktad bele, de értéket teremtett, ergo adózatlan jövedelmed van. A kockázat pedig ilyen szempontból nem releváns, senki nem tartott pisztolyt a fejedhez :)
De hogy a kérdésre is válaszoljak. Kata felejtős szerintem, mivel ez nem vállalkozási tevékenység így. A bányászat még okés lehet, de a stake meg a tőzsde az nem.
Társas vállalkozásnál már működhet a tőzsdés dolog, de annak fenntartása és onnan kiszedni a pénzt drágább lenne, mintha most simán leadóznád a 26,5%-ot.
Plusz amúgy az addig keletkezett hasznodat már mindenképpen magánszemélyként kellene leadóznod.
Szerintem. De lehet valakinek van olyan ötlete, ami jobb és talál neked megoldást.
1#
Köszönöm a választ. Én eddig 30%-ot, illetve 28,5%-ot láttam eddig máshol. Viszont az általad írt összeg is nagyon magas.
Tudomásom szerint, ha a nyereségem kriptóban van, akkor azután nem kell adóznom, még akkor sem, ha stabil coinban van. Ezt jól tudom?
Így a nyereségemet akkor váltom át fiatba, amikor akarom, és amikor tudok valami jó adózási lehetőséget.

Tegyük fel, 100 forintot kell leadóznod, mert ennyi a nyereséged. Ennek kell venned a 87%-át, ez lesz az adóalapot. 15+15,5% az adó (szja, szocho). Ez akkor 87*0,15+87*15,5=13,05+13,485=26,535. Ennyi adód lesz 100 forint nyereség után, vagyis ez pontosan 26,535%-os adóteher. Véleményem szerint el vállalható egyébként, mivel pl a bruttó béredből 33,5%-ot vonnak el, plusz még a munkáltatód is fizet utána nem keveset. De nyilván értem a problémádat.
És igen, amíg coinban tartod, addig nem kell fizetni adót. Ha átváltod, akkor keletkeztet adófizetést. Viszont mivel a saját coinodat váltottad, ezért az a te nyereséged lesz. Hacsak nem okoskodod bele egy cégbe már magát a coinokat (milyen jogcímen?), akkor magánemberként kell leadóznod. Ha valahogy bele is rakod cégbe, ott váltás után leadózod, ez idáig még okés is. Viszont akkor az még csak a cég pénze lesz, nem a tiéd. Hivatalosan ha ki akarod venni, akkor lényegesen magasabb az adóterhe ennek, mint ha most kifizetnéd a 26,5%-ot utána.

"...mert sok pénzt, ideget és energiát fektettem be."
Igen, és? Ez kit érdekel?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!