Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Előző éves szabadság?

Előző éves szabadság?

Figyelt kérdés
Tavaly oktoberben kezdtem el dolgozni egy cégnél, és maradt 3 nap szabim ami az idei évre lett áthozva. Viszont nem nagyon akarjak kiadni, holott en ugy tudom legkésőbb marcius 31ig kotelesek kiadni torveny szerint. Ilyenkor mi a teendo?
2021. márc. 24. 14:04
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
36%

Nos ez nézőpont kérdése. Összesen annyi a "szabály", hogy 15 nappal előre be kell jelenteni (mint amúgy minden szabadságot) és 2 részletben lehet maximum kivenni. Nem túl hosszú lista...

2021. márc. 24. 15:14
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

"Illetve minden munkavállaló rendelkezik 7 nap szabadsággal egy évben (ha nem év elején kezdett akkor törtrészével értelem szerűen) amit KÖTELES kiadni a munkaadó akkor, amikor a munkavállaló kérik."

Én csak erre reflektáltam. Ha odamegyek ma a főnökömhoz és mondom neki, hogy a holnapot meg a holnaputánt kiveszem, mert van még abból a szabiból, amivel én rendelkezek, akkor nem köteles kiadni.

2021. márc. 24. 15:16
 13/21 anonim ***** válasza:
54%
Ez igaz - csak senki nem mondta, hogy holnapra lehet kérni szabit, csak azt, hogy kötelesek kiadni! Ha a kérdező már márc. 15 előtt kérte (ami a kérdése alapján így volt amúgy) akkor nem hivatkozhatnak semmire, hanem ki kell adni.
2021. márc. 24. 15:25
 14/21 anonim ***** válasza:
54%

Én meg úgy értelmeztem, hogy csak megkérdezte a főnököt, hogy mikor mehetek szabira, azt meg azt válaszolta, hogy majd. Amíg írásban nincs nyoma, addig bármi lehet...

De amúgy ne felejtsd el, igazak az általad linkelt és idézett dolgok, de van ilyen is: "A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szabadság kiadásának közölt időpontját módosíthatja, illetve a munkavállaló már megkezdett szabadságát megszakíthatja."

Ez gyakorlatilag jogalapot képez a munkáltatónak, hogy húzza-halassza a dolgot.

2021. márc. 24. 15:29
 15/21 anonim ***** válasza:
54%
Az én értelmezésében ez a 7 napra nem vonatkozik. Bár ez nem egy szakvélemény részemről :)
2021. márc. 24. 15:33
 16/21 anonim ***** válasza:
0%
De, vonatkozik rá :)
2021. márc. 24. 16:42
 17/21 anonim ***** válasza:
73%
Irtok egy papírt, hogy 2021.12.31-ig veheted ki és kész!
2021. márc. 24. 18:43
 18/21 A kérdező kommentje:
Ja értem szóval ez igy mukodik? Akkor mi ertelme ennek a jogszabalynak?
2021. márc. 24. 21:19
 19/21 A kérdező kommentje:
Ha a munkaltaton mulik év végén talan kiadja.. szomoru hogy ennyit ernek egy dolgozo jogai.. csak azt nem ertem ha ezt ilyen konnyen meglehet kerulni, egyaltalan minek talaltak ki? Hogy marcius 31 ig kotelesek kiadni..
2021. márc. 24. 21:44
 20/21 anonim ***** válasza:
54%

Nem baj, ha ez ki van találva, mert tud működni. Valójában nagyon ritkán van rá szükség. Amikor a jogszabályt alkották, senki nem számolt azzal, hogy most világjárvány lesz. Ez teljesen megfelelő indok arra, hogy a munkáltató eme jogával éljen.

Mint az is, hogy ha leég a gyár, visszarendeli szabadságról a dolgozóit, mert S.O.S. szükség van rájuk.

Mint láthatod, ezek durva indokok. Tehát nem a főnök hangulata kell, hogy meghatározza, hanem egy jogos indok.

2021. márc. 25. 05:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!