Előző éves szabadság?

Nos ez nézőpont kérdése. Összesen annyi a "szabály", hogy 15 nappal előre be kell jelenteni (mint amúgy minden szabadságot) és 2 részletben lehet maximum kivenni. Nem túl hosszú lista...

"Illetve minden munkavállaló rendelkezik 7 nap szabadsággal egy évben (ha nem év elején kezdett akkor törtrészével értelem szerűen) amit KÖTELES kiadni a munkaadó akkor, amikor a munkavállaló kérik."
Én csak erre reflektáltam. Ha odamegyek ma a főnökömhoz és mondom neki, hogy a holnapot meg a holnaputánt kiveszem, mert van még abból a szabiból, amivel én rendelkezek, akkor nem köteles kiadni.

Én meg úgy értelmeztem, hogy csak megkérdezte a főnököt, hogy mikor mehetek szabira, azt meg azt válaszolta, hogy majd. Amíg írásban nincs nyoma, addig bármi lehet...
De amúgy ne felejtsd el, igazak az általad linkelt és idézett dolgok, de van ilyen is: "A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szabadság kiadásának közölt időpontját módosíthatja, illetve a munkavállaló már megkezdett szabadságát megszakíthatja."
Ez gyakorlatilag jogalapot képez a munkáltatónak, hogy húzza-halassza a dolgot.

Nem baj, ha ez ki van találva, mert tud működni. Valójában nagyon ritkán van rá szükség. Amikor a jogszabályt alkották, senki nem számolt azzal, hogy most világjárvány lesz. Ez teljesen megfelelő indok arra, hogy a munkáltató eme jogával éljen.
Mint az is, hogy ha leég a gyár, visszarendeli szabadságról a dolgozóit, mert S.O.S. szükség van rájuk.
Mint láthatod, ezek durva indokok. Tehát nem a főnök hangulata kell, hogy meghatározza, hanem egy jogos indok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!