Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Katásként tudok számlát...

Katásként tudok számlát befogadni, ha generáltervezőként végzek egy munkát, vagy valamilyen más adózási formát kellene választanom?

Figyelt kérdés
Építészként egy mellékállású katával szeretnék házakat tervezni. Ez úgy néz ki, hogy kiajánlok mondjuk 400 ezer Ft nettó tervezési díjat, amiből 250 az enyém, 50 a gépész, 50 a villamos, 50 a statikus. Az ügyfél csak velem találkozik, egy szerződés van - (ebben lehet egyösszegű vállalás vagy akár részletezhetem szakáganként). Kvázi 400-ból 150 nekem költség, mert a szakágak nekem számláznak. Elég hülyén nézne ki ha 4 db számlát kapna a végén egy ügyfél. Mi erre a megoldás?
2021. márc. 14. 15:41
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
63%
Az hogy megkersz egy konyvelot hogy vilagositson fel.
2021. márc. 14. 15:47
 2/13 anonim ***** válasza:
63%
Kataskent nem tudsz adó alapot csökkenteni alvállalkozói számlákkal. Ettől még fogadhatsz be számlát természetesen, de ennek nincs hatása a te vállalkozásodra adó szempontból.
2021. márc. 14. 15:55
 3/13 anonim ***** válasza:
Ez attól függ évente hány ügyfeled van, beleférsz-e a keretbe. Egyébként katásként sem tiltja senki és semmi, hogy továbbszámlázz alvállalkozói költséget.
2021. márc. 14. 15:56
 4/13 A kérdező kommentje:

1-es, nyilván fel fog világosítani könyvelő, de azt hittem azért van GYIK adózás-könyvelés alpont hogy esetleg itt is érdeklődhessen az ember, pontosan azért hogy tudja mit kérdezzen majd a könyvelőtől.

Most tartok ott, hogy ne a cég számlázza a néha-néha befutó maszek munkákat, hanem már kitermelem ezt a havi 25 ezres költséget (+iparűzési adó, felelősségbiztosítás, könyvelő).

Csak ha például ez a továbbszámlázás nem lenne lehetséges és ugyan ott lennék mint kata nélkül akkor nem fárasztanám magamat és a könyvelőt egy felesleges körrel.

A 12 milliós keretbe úgy kellene beleférni hogy teljes számlázott összeg-költségek, vagy teljes számlázott összeg függetlenül a költségeimtől? Még most mindegy, de bízom benne hogy pozitív irányba fogok haladni.

2021. márc. 14. 16:09
 5/13 A kérdező kommentje:
...*teljes számlázott összeg "minusz" költségek,...
2021. márc. 14. 16:11
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
A teljes számlázott összeg. Vagyis ha a te díjad 250, 50 a statikus, 50 a gépész, 50 a villanyis, akkor 400at számlázol és ez is számít a keretedbe.
2021. márc. 14. 16:21
 7/13 anonim ***** válasza:
24%
És a másodállású KATA nem 12 milla/év!
2021. márc. 14. 16:27
 8/13 A kérdező kommentje:
7-es: Na ezt pl sehol nem olvastam eddig. A fele? Linkelnél valami forrást?
2021. márc. 14. 16:44
 9/13 anonim ***** válasza:
53%

Azért nem olvastad eddig sehol, mert baromság, amit írt :D

A másodállású kata ugyanúgy 12 milkó.

2021. márc. 14. 18:59
 10/13 anonim ***** válasza:
Kata adózásnál nincs költség elszámolás. Pont ez a lényege. Te attól még tovább számlázhatod amit igénybe vettél, de az adóalapod nem csökkenti.
2021. márc. 14. 20:29
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!