Olyan betegségem van, amely után jár adókedvezmény. Ezt a kedvezményt/adóvisszatérítést diákmunka esetén is igénybe lehet venni?
Igen, igénybe tudod venni, mert a diákmunkából is vonnak szja-t. Ha utólag az adóbevallásnál kéred, akkor mindegy, hoyg az év melyik részében dolgoztál, ha csak egy hónapot, de ezalatt vontak annyi szja-t, akkor is megkaphatod a teljes éves kedvezményt.
Mikor én először igényeltem, szeptemberben kezdtem dolgozni, és utólag vissza tudtam igányelni az egész éves összeget.
Azt azért tegyük hozzá, hogy szakorvosi igazolás is szükséges az adott betegség igazolására.
Nekem pl. hiába van asztmám, orvosi leleten is szerepel, mégsem kaptam olyan igazolást, amin a BNO kód megfelelő lenne.
És egyszercsak majd elkezdi ellenőrizni a NAV ezeket is - talán mintha épp ebben az évebn olvastam volna róla, hogy sorra veszi ezeket is.
2022-től a diákmunkára és bármilyen munkára is érvényes lesz 24 éves korodig a teljes SZJA mentesség.
Ahol diákmunkát végzel, járj utána, hogy szabályosan levonják-e a megfelelő összeget. Kérd ki az összes papírodat, ha még nem kaptad meg. Amúgy, ha bemész a NAV-hoz, te is kikérheted az anyagaidat, konzultálhatsz velük, hogy a cég, ahol diákmunkázol, rendszeresen befizeti utánad, ami kötelező.
"ha bemész a NAV-hoz, te is kikérheted .... hogy a cég, ahol diákmunkázol, rendszeresen befizeti utánad, ami kötelező."
Érdekes lenne, ha ilyen információt kiadna a NAV. Ugyanis ez az adótitok kategória. :)
Miért? Mert onnantól kezdve, hogy a munkáltató levonta az adott "kötelezőt" a dolgozója béréből, készfizető kezesként felel érte. Ez annyit jelent, ha nem fizeti tovább az államnak, akkor a cégen hajtják be, nem pedig a dolgozón. Éppen ezért a cég adófolyószámláján tartják nyilván a tartozást, nem pedig a dolgozójén. A cég adófolyószámlájának a forgalmáról, egyenlegéről, és egyébként a cég NAV-nál nyilvántartott helyzetéről ebből kifolyólag tájékoztatásra nem jogosult egyik dolgozója sem -> adótitok.
"2022-től a diákmunkára és bármilyen munkára is érvényes lesz 24 éves korodig a teljes SZJA mentesség."
Ez egyenlőre csak egy ígéret a kormány részéről. Majd akkor terjeszd, ha már a hozzá kapcsolódó jogszabály hatályba lépett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!