Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » A kft. megszüntetésekor ilyen...

A kft. megszüntetésekor ilyen esetben, hogy felel a Társaság egy egyszemélyes tulajdonosa?

Figyelt kérdés

A történet röviden annyi, hogy a barátnőm édesapja a 18 éves lányára íratta a cégét (ahol ő maradt az ügyvezető), amiből folyamatosan vette ki (felélte) a benne keletkező pénzt, ezt pedig mint "tulajdonossal szembeni követelés" könyveltette le. Egy végelszámolásnál, hogy felelne ezért a tulajdonos?

Bennem még az is kérdéses, hogy meg lehet-e egyáltalán így szüntetni a céget.

2020. dec. 30. 17:32
 1/10 anonim ***** válasza:
Végelszámolásnál sehogy, mivel így nem folytatható le a végelszámolás. Ha több a mínusz a cégben mint a plusz, akkor felszámolásba fog átfordulni a sztori. Onnantól meg egy ügyes könyvelőn és a felszámoló jóindulatán fog múlni, hogy mi lesz a vége.
2020. dec. 30. 17:41
 2/10 A kérdező kommentje:

Köszi, mondjuk sokkal okosabb nem lettem. Nem hiszem, hogy a könyvelőn múlna, egyszerűen nem nagyon tudod hova könyvelgetni ezt a követelést.

A fejemben két lehetőség van: vagy visszaíratni a céget az apjára, ami nehezen menne, hiszen meg kéne fizetni a járulékokat (nappali tagozatos diák után nem kell), és a halálával megszűnne a dolog. A másik, hogyha egy hajléktalan nevére kerülne a cég, bár nem tudom, hogy 2021-ben ez mennyire működő módszer még.

2020. dec. 30. 17:52
 3/10 anonim ***** válasza:

Nem nagyon értem. A kft kölcsönt adott a tulajnak. Vagy az osztalékot és az osztalék előleget nem vezette össze, nem számfejtette etc?

Kölcsön esetén van szerződés, mikorra kell visszafizetési mennyi kamattal, az osztalék esetén meg a túlfizetett osztalékot kell visszafizettetni... Szívás

És, de kell egy könyvelő, aki végig nézi, önellenőriz, ha kell, utopapíroz stb.

Jah és ha csak úgy kivette a pénzt, akkor a tulajnak adóhiánya van. Sok sikert

2020. dec. 30. 18:25
 4/10 A kérdező kommentje:

A könyvelést én sem látom, csak a beszámolóból derülnek ki ezek. Igen, biztos hogy van szerződés, ami pénz csak úgy "kivételre kerül" a cégből, beszámolókészítéskor írnak róla egy kölcsönszerződést (ha írnak), itt közvetlenül adóköt. nem merül fel ( de igazából ténylegesen adóhiány keletkezik, igazad van utolsó), gondolom ezért beszélték rá az apukát.

Itt tulajdonképpen a lehetőségekre vagyok kíváncsi. Az biztos, hogy soha nem lesz annyi pénzük, hogy vissza tudják fizetni a tagi kölcsönt (amúgy a mérlegfőösszeg 95%-át ez teszi). A kérdés igazából arra irányul, hogy hogyan lehetne kiszállni, vagy kikukázni a céget.

2020. dec. 30. 19:03
 5/10 anonim ***** válasza:
Tagi kölcsönt el lehet engedni, 18% illeték, aztán kész.
2020. dec. 30. 20:12
 6/10 anonim ***** válasza:

Ez nem tagi kölcsön, tagnak nyújtott kölcsön. Eszköz oldal, a kft követel a tagtól.

Forrása az ET.

2020. dec. 31. 05:16
 7/10 anonim ***** válasza:

"Az biztos, hogy soha nem lesz annyi pénzük, hogy vissza tudják fizetni a tagi kölcsönt"

Igazából már a kérdező sem tudja, hogy mi van, szóval ne vegyél rá mérget.

2020. dec. 31. 05:27
 8/10 anonim ***** válasza:

"ezt pedig mint "tulajdonossal szembeni követelés" könyveltette le."

Ezek szerint az apa a kivett pénzt úgy papírozta le, mintha a lánya vette volna azt ki a cég kasszájából. Jól értem?

" Igen, biztos hogy van szerződés, ami pénz csak úgy "kivételre kerül" a cégből, beszámolókészítéskor írnak róla egy kölcsönszerződést (ha írnak)"

Akkor most írnak, vagy sem?

Ha nincs a tagnak nyújtott kölcsönről megállapodás, akkor az már inkább a sikkasztás kategória, mintsem kölcsön.

Nem derül ki, hogy mi van valójában a cégnél, Te sem ismered a konkrétumokat, így nehéz összerakni a valódi történetet.

2020. dec. 31. 05:53
 9/10 anonim ***** válasza:

A beszámolót néztem, ugyan futólag.

Javasoltam, hogy egy normális könyvelőt keressen fel, aki a teljes könyvelést átnézi, és javítja. Adóhiány van, az tuti, a mekkora a kérdés. Elég hosszan kéne végig nézni, azt pedig nem vállalom(több év)

2020. dec. 31. 06:13
 10/10 anonim ***** válasza:

Az ügyvezető maradt az apa és a cég a lány néven ?

Oké, akkor sikkasztás ha az ügyvezető ellopta a pénzt, az ügyvezető részére akar börtönbüntetést is kiszabnak.

A tulajdonosnak baja nem lehet ebből.

2020. dec. 31. 09:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!