A kft. megszüntetésekor ilyen esetben, hogy felel a Társaság egy egyszemélyes tulajdonosa?
A történet röviden annyi, hogy a barátnőm édesapja a 18 éves lányára íratta a cégét (ahol ő maradt az ügyvezető), amiből folyamatosan vette ki (felélte) a benne keletkező pénzt, ezt pedig mint "tulajdonossal szembeni követelés" könyveltette le. Egy végelszámolásnál, hogy felelne ezért a tulajdonos?
Bennem még az is kérdéses, hogy meg lehet-e egyáltalán így szüntetni a céget.
Köszi, mondjuk sokkal okosabb nem lettem. Nem hiszem, hogy a könyvelőn múlna, egyszerűen nem nagyon tudod hova könyvelgetni ezt a követelést.
A fejemben két lehetőség van: vagy visszaíratni a céget az apjára, ami nehezen menne, hiszen meg kéne fizetni a járulékokat (nappali tagozatos diák után nem kell), és a halálával megszűnne a dolog. A másik, hogyha egy hajléktalan nevére kerülne a cég, bár nem tudom, hogy 2021-ben ez mennyire működő módszer még.
Nem nagyon értem. A kft kölcsönt adott a tulajnak. Vagy az osztalékot és az osztalék előleget nem vezette össze, nem számfejtette etc?
Kölcsön esetén van szerződés, mikorra kell visszafizetési mennyi kamattal, az osztalék esetén meg a túlfizetett osztalékot kell visszafizettetni... Szívás
És, de kell egy könyvelő, aki végig nézi, önellenőriz, ha kell, utopapíroz stb.
Jah és ha csak úgy kivette a pénzt, akkor a tulajnak adóhiánya van. Sok sikert
A könyvelést én sem látom, csak a beszámolóból derülnek ki ezek. Igen, biztos hogy van szerződés, ami pénz csak úgy "kivételre kerül" a cégből, beszámolókészítéskor írnak róla egy kölcsönszerződést (ha írnak), itt közvetlenül adóköt. nem merül fel ( de igazából ténylegesen adóhiány keletkezik, igazad van utolsó), gondolom ezért beszélték rá az apukát.
Itt tulajdonképpen a lehetőségekre vagyok kíváncsi. Az biztos, hogy soha nem lesz annyi pénzük, hogy vissza tudják fizetni a tagi kölcsönt (amúgy a mérlegfőösszeg 95%-át ez teszi). A kérdés igazából arra irányul, hogy hogyan lehetne kiszállni, vagy kikukázni a céget.
Ez nem tagi kölcsön, tagnak nyújtott kölcsön. Eszköz oldal, a kft követel a tagtól.
Forrása az ET.
"Az biztos, hogy soha nem lesz annyi pénzük, hogy vissza tudják fizetni a tagi kölcsönt"
Igazából már a kérdező sem tudja, hogy mi van, szóval ne vegyél rá mérget.
"ezt pedig mint "tulajdonossal szembeni követelés" könyveltette le."
Ezek szerint az apa a kivett pénzt úgy papírozta le, mintha a lánya vette volna azt ki a cég kasszájából. Jól értem?
" Igen, biztos hogy van szerződés, ami pénz csak úgy "kivételre kerül" a cégből, beszámolókészítéskor írnak róla egy kölcsönszerződést (ha írnak)"
Akkor most írnak, vagy sem?
Ha nincs a tagnak nyújtott kölcsönről megállapodás, akkor az már inkább a sikkasztás kategória, mintsem kölcsön.
Nem derül ki, hogy mi van valójában a cégnél, Te sem ismered a konkrétumokat, így nehéz összerakni a valódi történetet.
A beszámolót néztem, ugyan futólag.
Javasoltam, hogy egy normális könyvelőt keressen fel, aki a teljes könyvelést átnézi, és javítja. Adóhiány van, az tuti, a mekkora a kérdés. Elég hosszan kéne végig nézni, azt pedig nem vállalom(több év)
Az ügyvezető maradt az apa és a cég a lány néven ?
Oké, akkor sikkasztás ha az ügyvezető ellopta a pénzt, az ügyvezető részére akar börtönbüntetést is kiszabnak.
A tulajdonosnak baja nem lehet ebből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!