Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » 2021-es KATA változásokat...

2021-es KATA változásokat hogyan értelmezzem?

Figyelt kérdés

Próbálom átrágni magam a január 1-től kezdődő változásokon, de van pár homályos pont.

Kicsit konkrétabban a büntetőadóval kapcsolatban nem tiszta minden, illetve annak az alkalmazásával.

Konkrét példán bemutatva:

Van egy külföldi partnerem, akitől évi 7-8 millió forint bevételem származik. Az odáig tiszta sor, hogy az első 3 millió után minden hónapban az új bevételek után a bevétel 71,42%-ának a 40%-át be kell fizetnem következő tárgyhó 12-ig büntető adó címén.

A kérdésem, hogy mi van akkor, ha mondjuk a büntetőadó nélküli bevételem meghaladja a 12 milliót?

Azt ki tudtam hámozni, hogy a 12 milliós éves kereten felül nincs dupla sarcolás, "csak" 1x40%-os bünti adó. Az viszont a jogszabályban számomra nem volt egyértelműen rögzítve, hogy ilyenkor a sima, 12 milliót túllépős bünti adó lép életbe, vagy megy tovább a - kvázi - kedvezményes külföldi bevételből származó büntető adó?

Illetve egyáltalán ilyenkor mi szolgáltatja az adóalapot amit figyelembe vesznek a 12 milliós keretnél? A már "le-büntetőadózott" nettó bevételem, vagy a büntetőadó előtti befizetett "bruttó" bevételnek kell elérni a 12 milliót?

2020. dec. 22. 01:06
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
9, igen, vállalkozó, van cégem, akinél a emelésnél figyelembe lett véve, csont nélkül tudomásul vette.
2020. dec. 22. 11:57
 12/13 anonim ***** válasza:

10

igen vállalkozó. Igen, most vittem külföldre a cégemet. Igen, a KATA szigorítás miatt.

2020. dec. 22. 12:00
 13/13 A kérdező kommentje:

12: Jól tetted. :) Sajnos én nem tehetem meg, de igazából nekem nem is érné meg, mert nulla költségem van. A szolgáltatáshoz amit nyújtok csak egy számítógép kell, semmi más.

11: Akkor Te jól csinálod, az én szektoromban 10%-os emelésre is érzékenyek már az ügyfelek.

Köszi a válaszokat mindenkinek!

2020. dec. 22. 12:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!