Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » 2021-es KATA változásokat...

2021-es KATA változásokat hogyan értelmezzem?

Figyelt kérdés

Próbálom átrágni magam a január 1-től kezdődő változásokon, de van pár homályos pont.

Kicsit konkrétabban a büntetőadóval kapcsolatban nem tiszta minden, illetve annak az alkalmazásával.

Konkrét példán bemutatva:

Van egy külföldi partnerem, akitől évi 7-8 millió forint bevételem származik. Az odáig tiszta sor, hogy az első 3 millió után minden hónapban az új bevételek után a bevétel 71,42%-ának a 40%-át be kell fizetnem következő tárgyhó 12-ig büntető adó címén.

A kérdésem, hogy mi van akkor, ha mondjuk a büntetőadó nélküli bevételem meghaladja a 12 milliót?

Azt ki tudtam hámozni, hogy a 12 milliós éves kereten felül nincs dupla sarcolás, "csak" 1x40%-os bünti adó. Az viszont a jogszabályban számomra nem volt egyértelműen rögzítve, hogy ilyenkor a sima, 12 milliót túllépős bünti adó lép életbe, vagy megy tovább a - kvázi - kedvezményes külföldi bevételből származó büntető adó?

Illetve egyáltalán ilyenkor mi szolgáltatja az adóalapot amit figyelembe vesznek a 12 milliós keretnél? A már "le-büntetőadózott" nettó bevételem, vagy a büntetőadó előtti befizetett "bruttó" bevételnek kell elérni a 12 milliót?

2020. dec. 22. 01:06
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
46%
Az új büntetőadó megy tovább, nem a 12M feletti. És minden esetben a teljes bruttó bevételed számít az értékhatárok számításánál, nem a büntiadóval csökkentett.
2020. dec. 22. 01:36
 2/13 A kérdező kommentje:

Az egyik hír örvendetes, a másik szomorú, de köszi az infót. :)

Bár szerintem az előbbivel is kezdenek majd idővel valamit, mert az kvázi kiskapu, hiszen a 40% helyett 28% valamennyit fogok fizetni, HA túllépném a 12 milliót. Így végülis aki eddig 15-16 milliós bevételekkel katázott külföldre (mondjuk youtube-erek a google-nek), az még lehet, hogy összességében jobban is jön ki. Nem számoltam ki, csak hasraütöttem és mondtam egy számot. Mert ők ugye akkor régen 40%-ot fizettek, most meg csak 28% körül kell. Nyilván ez csak akkor éri meg, ha nulla költséggel szolgáltatsz valamit.

2020. dec. 22. 02:14
 3/13 anonim ***** válasza:
Igen, csökken kb 10%-kal az adóteher, az igaz. Viszont - a példádnál maradva - eddig a 16 milkós bevételnél 4 millió után büntizett, innentől 13 milkó után fog. Ki lehet számolni melyik a több :)
2020. dec. 22. 08:06
 4/13 anonim ***** válasza:
0%
A büntetőadót nem te fizeted, hanem a megrendelőd. Szóval az a te számláidban nem fog megjelenni
2020. dec. 22. 10:28
 5/13 anonim ***** válasza:
27%

btw:

Miért nem csinálsz egy szlovák céget erre a bevételre? Ez már KATA alapon nem éri meg...

2020. dec. 22. 10:29
 6/13 anonim ***** válasza:

4, külföldi megbízó esetén az adózó fizeti.

Kérdező, az az összeg, amire meg lett fizetve a 40%, nem számít a 12 milliós határba.

2020. dec. 22. 10:34
 7/13 anonim ***** válasza:

Van mondjuk négy partnered, mind a négynek számlázol 4-4 millát.

Egymillióra mind megfizeti a 40%-ot, és a te bevételed a bevallásban, amit figyelembe kell venni, 12 millió. nincs dupla adóztatás.

2020. dec. 22. 10:35
 8/13 anonim ***** válasza:

6

És hogyan fizeti az adózó?

Úgy értem ha mondjuk számlázol 100Ft-ot akkor ez után a büntetőadó 40Ft. Viszont mivel ezt áthárítod kénytelen vagy 140Ft-ot számlázni. Akkor viszont a büntetőadó 56Ft...

Szóval, hogyan fizeti az adózó a büntetőadót?

2020. dec. 22. 10:54
 9/13 anonim ***** válasza:
30%
Ez nem így megy. Megállapodtok egy díjban, belekalkulálva azt is, hogy neked esetleg felmerül a 40%. Ezt számlázod, ha kell, fizeted a negyvenet, pont.
2020. dec. 22. 11:16
 10/13 A kérdező kommentje:

4: Ahogy mondták, a büti adót én fizetem, ha külföldi ügyfélről van szó.

5: Szlovák cég, román cég, tök mindegy. Ha az én nevemen van, akkor kapcsolt vállalkozás és akkor nem 3 misi felett, hanem az első forinttól megy a sarc. Ez annyira egyértelmű kiskapu, főleg hogy minden 1 milliós bevételt meghaladó partnerről adatszolgáltatási kötelezettség van.

8-9: Minden támadás nélkül, komolyan kérdezem, hogy Ti amúgy vállalkozók vagytok? Próbáljátok meg áthárítani, belekalkuláni a díjatokba ezt az emelést. Versenyképtelenné váltok. Ez papíron működik, a gyakorlatban nem fog. Minden ügyfél árérzékeny, akkor is, ha baromi jó vagy abban amit csinálsz. Nagyon sokan baromi jók még a piacon, legyen sok bármilyen foglalkozásról. Ha 3-4-5-6 éve katázol és van egy bejáratott árad, akkor nem emelheted meg egy lépcsőben ilyen mértékben.

Igazából ez most nekem és még sok mindenki másnak ébresztő volt. Várható volt, hogy nem marad ez az adó kánaán sokáig, fel kellett volna rá készülni szép apránként és kondicionálni a partnereket. Csak erre meg a KATA 12 milliós kerete ad(ott) szűkebb lehetőséget.

Igazából az bosszant főleg, hogy akik miatt mi szívunk, azok ugyanúgy feketén lesznek foglalkoztatva, max a 3 millióig mennek el a cégek, a többi meg megy borítékba.

2020. dec. 22. 11:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!