Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » PayPal árfolyam kedvezőbb...

PayPal árfolyam kedvezőbb könyvelése?

Figyelt kérdés

A jövő évi kata változtatások miatt felmerült az a kérdés nálam, hogy mit lehet azzal kezdeni, hogy külföldi devizában érkező bevétel esetében a számlán lévő MNB középárfolyam és a PayPal saját kis árfolyama között van egy jó 7-8% diffi és a valóságban kevesebb pénzt kapok, mint amit kiszámláztam?

Itt nem arról az oldalról akarom megközelíteni, hogy az ügyfeleket lebeszéljem a PayPal-ról, mert nem az fáj, hogy kevesebb forintot kapok a devizáért, hanem hogy feleslegesen számlázom ki a magasabb összeget, jobban merül a kata keretem.

2020. dec. 19. 01:05
 1/9 anonim ***** válasza:
Nem kötelező MNB árfolyamot használni.
2020. dec. 19. 01:16
 2/9 A kérdező kommentje:

Erre tudsz mondani valami hivatkozást, hogy milyen esetekben és miért nem?

Én ami alapján ezt MNB középárfolyam szerint csinálom, az a KATA törvény (2012) CXLVII. törvény, 2§ (G) pontja, ami szerint:

"(...)külföldi pénznemben keletkezett bevételét a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) a bevétel megszerzésének időpontjában irányadó hivatalos devizaárfolyamának, olyan külföldi pénznem esetén, amely nem szerepel az MNB hivatalos devizaárfolyam-lapján, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyam alapulvételével kell forintra átszámítani (...)"

2020. dec. 19. 01:22
 3/9 anonim ***** válasza:
Árfolyamveszteségként könyveld el.
2020. dec. 19. 01:30
 4/9 A kérdező kommentje:
Ebben egészen biztos vagy? Ezt nem csak tételes költségelszámolásnál lehet alkalmazni? KATA-s EV vagyok.
2020. dec. 19. 01:39
 5/9 anonim ***** válasza:
Katánál nincs költségelszámolás. Leht úgy gondolta, hogy magadban könyveld el.
2020. dec. 19. 07:14
 6/9 anonim ***** válasza:
A paypal egy szemét le huzós bank. Rosszabbat még nem láttam mint a paypal.
2020. dec. 19. 10:28
 7/9 anonim ***** válasza:

Mivel a devizabevételt akkor szerzed meg amikor a paypal devizaszámládra érkezik, irreleváns a bevétel elkönyvelése szempontjából hogy utána mit kezdesz a pénzeszközökkel, hol váltod át hova utalod át, mit fizetsz ki vele...

Ha meg ft számlád van, és arra küldenek devizautalásokat akkor miért nem nyitsz devizaszámlát? Nem veszítenél annyit...

2020. dec. 19. 11:31
 8/9 A kérdező kommentje:
Utolsó: PayPal-nál, ha azt akarod, hogy normálisan tudd használni a fiókod, akkor "verified" felhasználónak kell lenned. Ehhez személyi igazolvány másolatot kell beküldeni és emiatt nemzetiség szerint fogják a primary currency-t beállítani. Nyithatok benne al-számlákat más devizákban, de amikor kifizetést kérek bankszámlára, azt csak és kizárólag forintban fogja végrehajtani sajnos.
2020. dec. 19. 15:20
 9/9 anonim ***** válasza:
PayPal-ról küldd át Transferwise-ra és onnan utald magadnak. Sokkal jobb az árfolyam, de választhatsz, hogy devizában kéred és akkor a saját bankod váltja forintra.
2020. dec. 19. 15:55

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!