Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogyan kell magam után adót...

Hogyan kell magam után adót befizetni/bevallani az alábbi esetben?

Figyelt kérdés

Megbízási szerződés és közvéleménykutatás által, "önálló tevékenységből származó" jövedelmem van. Amikor a NAV elkészíti a szokásos, éves bevallásomat, én azt választom, hogy módosítani akarok rajta. Idáig tiszta sor, de utána hogyan tovább?

Vagy ha bemegyek a NAV-hoz jövőre, hogy nekem X Ft bevételem volt 2020-ban, akkor ők segítenek kiszámolni az adót, és feltüntetni a bevallásban?

2020. dec. 1. 07:20
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:

Akkor odáig tiszta vagyok, hogy a megbízási szerződésből nem kell adóznom, és az is tiszta, hogy a másikból kell.

Innentől előbb tüntetem fel a bevallásban, és utána fizetem az adót, vagy előbb fizetem az adót és utána tüntetem fel? Egyáltalán honnan kéne tudnom, hogy mennyi adót fizessek be ezután, és hova, és hogyan? Állítólag állítanak ki erről csekket, ha megkérem a NAV-ot, de ki is számolják helyettem, hogy mennyit fizessek nekik?

2020. dec. 10. 12:23
 12/22 anonim ***** válasza:
Önadózás van. Adóelőleget neked kell fizetned a saját dolgaid után. Amennyiben ennek kiszámítása nem megy, nem tudod mit, mikor, hova kell fizetned, akkor keress meg egy hozzáértőt ezzel kapcsolatban (akár a navot, akár privátban valakit).
2020. dec. 10. 12:30
 13/22 anonim ***** válasza:

"Akkor odáig tiszta vagyok, hogy a megbízási szerződésből nem kell adóznom, és az is tiszta, hogy a másikból kell."

Olyan nincs, hogy egyikből kell, a másikból nem kell. Az egyikből lehet, hogy vontak már adóelőleget év közben, a másikból pedig nem, de mindegyik adóköteles és a bevallásban is szerepeltetni kell (valószínűleg ugyanazon a bevallási soron).

Ha nem ismered hozzá a jogszabályokat, vagy ismered ugyan, de a gyakorlati alkalmazásuk nehézségbe ütközik, akkor keress fel hozzá egy olyan embert, akinek ez már "rutin". Könyvelők konkrétan ilyesmivel foglalkoznak, valamint még ott vannak az adótanácsadók is. A jogszabályok szerteágazóak, nem lehet ilyen módon konkrétumot írni a gondodra.

Egyébként az önálló tevékenységből származó jövedelemből a KIFIZETŐNEK meg kell állapítania év közben az adóelőleget (ha kell, akkor a járulékot is) és vonni a megbízási díjból, majd arról igazolást kiállítani az adóbevalláshoz.

Ha a kifizető ezt valamilyen oknál fogva nem teszi meg, akkor azt az adózónak kell megtennie, és megfizetnie utána az adót.

Ha nem kifizetőtől származik a bevétel (például magánszemélytől), akkor szintén az adózónak magának kell megállapítania az adófizetési kötelezettségét és rendeznie.

Adóelőlegfizetési kötelezettség negyedévente van. Minden negyedévet követően meg kell állapítanod azokra a bevételekre vonatkozóan az SZJA összegét, amely nem kifizetőtől származott, tehát nem vont utána senki SZJA előleget év közben. Negyedévet követő hó 12-ig ezt az adóelőleget be kell fizetni az államnak.

Év végén minden ilyen jellegű bevételedet, a hozzá elszámolt költségedet és a belőle származó jövedelmet bevallod, és az év közben levont adóelőlegek/általad meghatározott és megfizetett adóelőlegek, valamint az év végén a bevallásban meghatározott végleges adó közötti különbözetet rendezed, ha lesz különbözet.

Nagyon nagy vonalakban ennyi...

2020. dec. 11. 03:38
 14/22 A kérdező kommentje:

#13: valószínű az lesz, hogy majd könyvelő megoldja, mert borzasztó sík vagyok az ilyen idiótaságokhoz... :D Számomra ez olyan szinten túl van komplikálva, hogy nem is értem. Miért nem lehet csak szimplán írni a NAV-nak, hogy ennyi, és ilyen forrásból származó bevételem volt, aztán ha akarják, hogy befizessem, írjanak róla egy csekket, és befizetem.

Egyébként megkérdeztem egy könyvelőt, az azt mondta, hogy lényegtelen ez a negyedéves dolog, ez csak egy könnyítés a nagy adókkal mozgó vállalatoknak. Én majd a bevallási időszakban megfizetem a pár ezrem után az adót, feltüntetem a bevallásban és kész.

2020. dec. 11. 07:39
 15/22 anonim ***** válasza:
Akkor ne menj ahhoz a könyvelőhöz többet :D Ez nem könnyítés, hanem kötelező, ha meghaladtad a 10ezernyi adót. Szóval akár késedelmi pótlékot is rád verhet a nav, adóelőleg megfizetésének elmulasztása miatt.
2020. dec. 11. 08:49
 16/22 A kérdező kommentje:
Az össz. 2020-as bevételem nem haladja meg a 30 ezret. Ha tájékozódásom szerint jól számoltam ki, akkor elméletileg 6600 Ft adóm keletkezett. Egyáltalán azon is gondolkodtam, hogy érdemes-e ennyit szopni ilyen pár forinttal :D Csak azért kínlódok még mindig vele, mert nehogy bármi okból kifolyólag a 6000 Ft-ból egyszer csak több száz ezer bünti legyen.
2020. dec. 11. 09:21
 17/22 A kérdező kommentje:

#15: de egyébként, ha már itt tartunk: mi az esélye annak, hogy ha nem vallom be ezt a nevetséges összeget, megtalál a NAV? OTP számlára jön az utalás, egyedül emiatt problémázok...

Tudom, így lenne etikus, meg tiszta lelkiismeret, meg mittudomén, de ha csak ennyin múlik, akkor én el tudok nézni felette :D A közvéleménykutatós cég külföldi (Cseh) kifizető, ha ez számít.

2020. dec. 11. 10:05
 18/22 anonim ***** válasza:
Változó. A kifizető lejelentette az adataidat. Szóval a rendszerben látszódik. Plusz ha valamikor jövedelemigazolás vagy egyéb fog kelleni, akkor kibukhat. Én ilyen mikropicsányi összegen nem szórakoznék a helyedben.
2020. dec. 11. 10:09
 19/22 A kérdező kommentje:
Hát pont ez az... engem sem az összeg zavar, hanem hogy ennyit kell kínlódni miatta, amíg eljutok addig, hogy az hivatalos legyen :/
2020. dec. 11. 10:35
 20/22 anonim ***** válasza:
Igazából nem kéne kínlódni miatta. Ha beláttad, hogy nem megy, akkor visszamész a könyvelőhöz, odaadod a papírjaidat, ő kb 2 perc alatt megcsinálja neked, elmondja, hogy hova és mennyit utalj, leperkálod a 3 ezret aztán kész is.
2020. dec. 11. 10:39
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!