Hogyan kell magam után adót befizetni/bevallani az alábbi esetben?
Megbízási szerződés és közvéleménykutatás által, "önálló tevékenységből származó" jövedelmem van. Amikor a NAV elkészíti a szokásos, éves bevallásomat, én azt választom, hogy módosítani akarok rajta. Idáig tiszta sor, de utána hogyan tovább?
Vagy ha bemegyek a NAV-hoz jövőre, hogy nekem X Ft bevételem volt 2020-ban, akkor ők segítenek kiszámolni az adót, és feltüntetni a bevallásban?
A kifizető adóelőleget von, költséget a nyilatkozatod (vagy annak hiánya esetén jogszabály) szerint vesz figyelembe.
Benne lesz atervezetben, de módosíthatod, ha mondjuk 10% tg-hányadról nyilatkoztál, de igazolni tudsz ennél többet, akkor érdemes a bevallásban a tételes elszámolást választani.
Akkor leírom máshogy, mert valahol elmehettünk egymás mellett :D
1) Van megbízási szerződésből jövedelmem (költségnyilatkozat nincs, azt sem tudom, mi az).
2) És van olyan jövedelmem, ami a közvéleménykutatós weboldal leírása alapján "önálló/egyéb tevékenységből származó jövedelem", ami után ki van kötve, hogy nekem kell az adót megfizetni, és bevallani.
Ez számomra azt jelenti, hogy ha esetleg a megbízási szerződés benne is lesz a bevallásban, a másik teljesen biztos, hogy nem.
De ha ez megoldható úgy, hogy bemegyek a NAV-hoz, és megcsinálják az alapján, hogy elmondom, milyen plusz jövedelmem van, és az milyen forrásból származik, meg adnak egy csekket a befizetésre váró adóról, akkor köszönöm szépen, nekem az elég :D
(Tiszta gáz, hogy az embernek itt nyomozgatni kell azután, hogyan kopaszíthatják meg... -.-)
nem mentünk el egymás mellett, csak mi értünk hozzá, te, és ezek szerint a cég, ahonnan a pénzt kapod nem. Előbbi nem baj, utóbbi viszont szégyen rájuk nézve.
A megbízás önálló tevékenység jövedelme. Az szja törvény lehetőséget ad arra, hogy az ebből származó bevételt költségekkel csökkentsd, így alacsonyabb lesz az adó, esetleg a járulék, ha az összeg alapján biztosítottá válsz.
Az első kifizetés előtt nyilatkoznod kell, mennyi költséget figyelembe vételét kéred. Ha nem nyilatkozol, akkor jogszabály szerint 10% költséghányadot kell figyelembe venniük az adóelőleg és a járulék számításakor.
ÉS nem te adózól belőle, mivel nyilván nem magánszemély felé végzel munkát, hanem adóalany vállalkoozó vagy vállalkozás felé, ezért ő kifizetőnek minődül, minden alkalommal, amikor fizet neked, meg kell állapítania, le kell vonnia és be kell fizetnie az adóelőleget. Nem kötheti ki, hogy ezt neked kell megtenned, mert őt kötelezi a jogszabály.
Igen, ez ciki vagy nem, de sajnos tény, hogy fingom nincs hozzá... :/
Ha ez számít a kérdésem tekintetében, a megbízási szerződésnél a bevétel csekély mértékű, gyakorlatilag sosem fogja elérni azt az összeget, hogy az alapján biztosítottá váljak. (Havonta, legelőnyösebb esetben is maximum 15-20.000 Ft)
A szerződés releváns részébe ez van írva:
- A feladat ellátásával kapcsolatban felmerülő költségek a Megbízottat terhelik, melyet a jutalék összege magában foglal.
- A kifizetést terhelő kifizetői adók magánszemély után (Szociális hozzájárulási adó
15,5%, Szakképzési hozzájárulás 1,5%) a Megbízót terheli.
Ez alapján akkor ha jól értelmezem, a megbízási szerződés bevételéből nem kell adóznom? Viszont a bevallásban akkor is fel kell tüntetni, vagy erről a NAV már fog tudni, és benne lesz a bevallásomban?
Ettől függetlenül a másik jellegű bevétel továbbra is kérdéses, hogy abból mennyit adózok, és hogyan tüntetem fel a bevallásban. Ott nincs aláírt szerződés, nincs semmi, csak regisztráltam egy oldalra, küldenek kérdőíveket, nekem meg alkalmanként van belőle párszáz forintom. Akár el is engedhetném a fülem mellett, annyira jelentéktelen összeg, de túlságosan banálisnak tartanám, ha egyszer csak párszáz ezerre bírságolnának a párszáz forint miatt.
nincs másik jellegű bevételed.
Megbízási díjat kapsz, ami önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül. Ez egy és ugyanaz :)
HA kell, idemásolom neked a törvényt, tedd eléjük, hogy a megbízási díjadból nekik kell adóelőleget vonni, és küldök nyilatkozatot is.
Na de akkor reális, hogy megint elakadtam :D
Ugye két különálló cégről beszélek:
- az egyik a közvéleménykutatós, ott nem írtam alá semmit,
- a másik az, ami teljesen más témakörben megbízási szerződést kötött velem, amit aláírtam.
Értem, hogy az alapján, amit mondasz, a megbízási díjból származó, és nem megbízási díjból származó bevétel is ugyanaz a kategória, de akkor nem értem, hogy miért kell mégis adóznom azután, ahol nincs megbízási szerződésem.
A közvéleménykutatós oldal adózással kapcsolatos részénél ezzel van megindokolva, hogy miért kell adóznom:
"Amennyiben a díjakat nem valamelyik alapítványnak ajánlja fel, a 2003. évi XCII. törvény az adózás rendjéről alapján az oldal felhasználásából származó bevétel önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, melynek adóvonzatairól Önnek szükséges gondoskodni. A magánszemélyeknek Személyi Jövedelemadót- (továbbiakban: SZJA) és Szociális Hozzájárulási Adó (továbbiakban SZOCHO) előleget kell fizetnie, amikor ilyen típusú jövedelme keletkezik. Az adó, és a megfizetett adóelőlegek elszámolását be kell vallania az éves SZJA bevallásban, melynek határideje minden tárgyévet követő év május 20-a (magánszemélynek)."
És minden egyes, közvéleménykutatás után fizető oldalon ez van feltüntetve.
Akkor azt mondom, ahol aláírtál megbízási szerződést, ott rendben minden. Tudja a megbízó hogy Ő kifizetőnek minősül és köteles a megbízási díj után a közterheket intézni, majd ad róla Neked egy igazolást az adóbevalláshoz, ahogy minden kifizető szokása és kötelessége.
A közvélemény-kutatós oldalon ezt nem teszik meg (ne kérdezd, hogy miért, mert én sem értem), ezért ez a Te dolgod lesz. Remélhetőleg kapsz tőlük róla egy szokásos igazolást az adóbevalláshoz, és az alapján majd Te feltünteted benne az adatokat, és megfizeted utólag azt, amit menet közben kellett volna.
#8:igen, és akkor most ugyanott tartok, ahonnan kiindultam :D
"az alapján majd Te feltünteted benne az adatokat, és megfizeted utólag azt, amit menet közben kellett volna."
Hogyan csinálom ezt? Mi ennek a menete? Újra megkérdezem: elég az, ha bemegyek a NAV-hoz, és azt mondom, számolják ki, mennyit kell adóznom, és kerüljön bele a bevallásomba? Nem tudom, hogy várhatják el, hogy egy magánszemély képes legyen bevallást készíteni maga után, de kezd egy kicsit elegem lenni belőle...
"Újra megkérdezem: elég az, ha bemegyek a NAV-hoz, és azt mondom, számolják ki, mennyit kell adóznom, és kerüljön bele a bevallásomba?"
Önadózás van, tehát a fenti opció nem biztos, hogy fog működni. A mi megyénkben a NAV ügyfélszolgálatán volt egy írás kitéve a falitáblára annak idején, hogy adóbevallást nem készítenek az ügyfél helyett (nem ez a dolguk), de információval természetesen tudnak szolgálni.
Bevallásodba úgy kerül bele, hogy elolvasod a bevallás kitöltési útmutatóját az ÖNÁLLÓ TEVÉKENYSÉGBŐL SZÁRMAZÓ JÖVEDELMEK bevallása résznél és aszerint kitöltöd azokat a részeket, amelyek ehhez kapcsolódnak. Az adózok jelentős része így tesz, vagy elviszi egy hozzá értőhöz (barát, rokon, könyvelő), aki vagy segít neki benne, vagy elkészíti helyette. "Aláírni" mindenféleképpen Te fogod, tehát a benne foglaltak felelőssége is Téged terhel, hacsak nem egy adótanácsadó, adószakértő készíti el jó pénzért, és a bevallásod ellenjegyzi. Akkor a felelősség átszáll rá.
Egyébként nem nagy ügy. Van egy bevételed, vele szemben elszámolható költséged, a kettő különbözete adóköteles. Ezt a három dolgot kell feltüntetni a bevallás megfelelő sorába, és a végén kijön, hogy mennyit kell befizetned még. A számokat a közvélemény-kutató oldal igazolásából nyerheted ki.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!