Amennyiben egy zenei előadónak van egy állandó session zenésze (vendég zenész), megtehetik, hogy egymás közt nem kötnek szerződést?
Megjegyzés:
- eredendően a session zenészek nem állandók, de gyakorlatban sokszor állandó "vendégekké" vállnak a fő előadó mellett.
- a zenekarok tagjai közt tipikusan nincs szerződés, a legtöbb magyar zenész egyéni vállalkozó, több helyen olvastam, hogy nem kell cégként működniük.
- az én példám annyiban tér el, hogy itt inkább az egyik tag irányítja a zenei projektet, a többiek "kisegítő" jellegűek.
- hogy ki minősülne kifizetőnek egy nagyobb koncerten, az lehet, hogy fontos szempont. Nem tudom, hogy az első számú előadó fizet a többinek, vagy a koncertszervező mindenkinek, vagy közös jogkezelők (Artisjus, EJI).
Pl vegyük David Bowie-t! Nem tudom, hogy ő, és a zenészei milyen adózási formát választottak, de azt tudom, hogy társai, évtizedeken át zenéltek vele, és evidens, hogy azok konkrétan "David Bowie" koncertek voltak, tehát ő "kérte fel" mindig a többi zenészt, akik teljesítették a saját szerepüket.
Szóval Bowie és a zenészei, a magyar törvények szerint, megtehették volna mindezt úgy, hogy nem valósul meg Mt. alapján munkaviszony; megbízási szerződést sem írnak; hanem csak szóbeli megbízás van?
Valamint, ha nem Bowie a kifizető, akkor eleve nem beszélhetünk köztük munkaviszonyról (Munka törvénykönyv alapján), igaz?
(Kicsit sokat kérdeztem, Bowie forogna a sírjában, ha látná, hogy a borzasztó adózási kérdésemhez használtam őt, de ha valaki tud egy kicsit segíteni, kérem!)
Egy szerződés akkor is szerződés, ha csak szóban kötötték meg. Ugyanúgy érvényes, mint az írásban kötött szerződések. Egy hatalmas különbség van: a szóbeli szerződést szinte lehetetlen bizonyítani, ezért nem ajánlják senkinek.
De valószínűleg nem ezt akartad kérdezni, hanem inkább az adózásról, viszont ahhoz nem értek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!