Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Amennyiben egy zenei előadónak...

Amennyiben egy zenei előadónak van egy állandó session zenésze (vendég zenész), megtehetik, hogy egymás közt nem kötnek szerződést?

Figyelt kérdés

Megjegyzés:

- eredendően a session zenészek nem állandók, de gyakorlatban sokszor állandó "vendégekké" vállnak a fő előadó mellett.

- a zenekarok tagjai közt tipikusan nincs szerződés, a legtöbb magyar zenész egyéni vállalkozó, több helyen olvastam, hogy nem kell cégként működniük.

- az én példám annyiban tér el, hogy itt inkább az egyik tag irányítja a zenei projektet, a többiek "kisegítő" jellegűek.

- hogy ki minősülne kifizetőnek egy nagyobb koncerten, az lehet, hogy fontos szempont. Nem tudom, hogy az első számú előadó fizet a többinek, vagy a koncertszervező mindenkinek, vagy közös jogkezelők (Artisjus, EJI).

Pl vegyük David Bowie-t! Nem tudom, hogy ő, és a zenészei milyen adózási formát választottak, de azt tudom, hogy társai, évtizedeken át zenéltek vele, és evidens, hogy azok konkrétan "David Bowie" koncertek voltak, tehát ő "kérte fel" mindig a többi zenészt, akik teljesítették a saját szerepüket.

Szóval Bowie és a zenészei, a magyar törvények szerint, megtehették volna mindezt úgy, hogy nem valósul meg Mt. alapján munkaviszony; megbízási szerződést sem írnak; hanem csak szóbeli megbízás van?

Valamint, ha nem Bowie a kifizető, akkor eleve nem beszélhetünk köztük munkaviszonyról (Munka törvénykönyv alapján), igaz?

(Kicsit sokat kérdeztem, Bowie forogna a sírjában, ha látná, hogy a borzasztó adózási kérdésemhez használtam őt, de ha valaki tud egy kicsit segíteni, kérem!)

2020. szept. 5. 02:45
 1/1 anonim ***** válasza:

Egy szerződés akkor is szerződés, ha csak szóban kötötték meg. Ugyanúgy érvényes, mint az írásban kötött szerződések. Egy hatalmas különbség van: a szóbeli szerződést szinte lehetetlen bizonyítani, ezért nem ajánlják senkinek.

De valószínűleg nem ezt akartad kérdezni, hanem inkább az adózásról, viszont ahhoz nem értek.

2020. szept. 10. 01:24

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!