Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Magánszemély adószám megléténe...

Magánszemély adószám meglétének van-e bármilyen kötelezettsége?

Figyelt kérdés
Telefonflottába lépnék be, de adószám kell hozzá. Ketten is azt javasolták, hogy simán csak igényeljem meg, és meg is kapom. Jár ez bármilyen adminisztratív vagy anyagi kötelességgel, ha nem folytatok tevékenységet, hanem csak úgy van az adószámom?
2020. jún. 22. 17:11
 1/9 anonim ***** válasza:

Nem adóazonosító kell hozzá?

Én is flottás vagyok, de nincs adószámom.

2020. jún. 22. 17:29
 2/9 A kérdező kommentje:
Nem-nem-nem-nem-nem. Adószám kell, ki is hangsúlyozták, hogy nem adóazonosító. Egyébként flottától függ, a mostani flottámhoz nem kellett, a következőhöz kérik.
2020. jún. 22. 17:37
 3/9 anonim ***** válasza:
Nem jar semmilyen kotelezettseggel.
2020. jún. 22. 23:46
 4/9 anonim ***** válasza:

Adószámot valamilyen "tevékenységre adnak" ki. Vagy gazdasági társaság, vagy egyéni vállalkozás, vagy magánszemélyes önálló tevékenységű adózó kap ilyet.

Nem hinném, hogy ez egyéb kötelezettségekkel ne járna még akkor is, ha nem kell adót fizetni utána egyébként. Havi "nullás" bevallások, stb.

Gondolom, hogy ez a flottatípus a vállalkozókat célozta meg, nem a magánszemélyeket. Én biztosan nem váltanék ki csak ezért egy adószámot, és vennék egy csomó nyűgöt a nyakamba úgy, hogy fogalmam nincs róla mivel jár :)

2020. jún. 23. 04:59
 5/9 A kérdező kommentje:
Sajnos nagyon igaza van a négyesnek. Ha csak egy évben egyszer kell emiatt könyvelni, már az nyűg.
2020. jún. 23. 07:49
 6/9 xswerdy ***** válasza:
ha magánszemélyként kérsz adószámot, akkor is meg kell adnod egy tevékenységet. Pl. ingatlan kiadást lehet magánszemélyként végezni, azt beírhatod. Adót év végén kell bevallani, bevallhatsz 0 Ft-ot, mint önálló tevékenységből származó jövedelmet.
2020. jún. 23. 09:06
 7/9 A kérdező kommentje:

xswerdy

Köszönöm! Mondjuk azt mondom, hogy bérbe akarom adni a telket, amit apámtól örököltem, ezért kérek egy adószámot. Év végén bevallom a nulla forintot. Ha esetleg NAV rákérdez (valószínűleg nem fog), hogy miért vallottam be nulla forintot, ha egyszer adószámot kértem a telek bérbeadásra, akkor azt mondom, hogy még sem adtam bérbe, és kész?

2020. jún. 23. 12:27
 8/9 anonim ***** válasza:

Hát kb. így.

Viszont a kötelező nyilvántartásaidat ettől függetlenül negyedévente "zárd le" nullákkal, no meg év végén is :) és legyen egy szigorú számadású nyomtatvány nyilvántartásod megkezdve (logikusan üresen), ha véletlenül mégis kapnál egy adóellenőrzést.

Biztosan jókat mosolygunk ezen, de ami kötelező, az kötelező függetlenül attól, hogy van az adószámos tevékenységből bevételed vagy sem, illetve fizetendő adód, vagy sem. A törvény nem ír olyat, ha nincs, akkor semmit nem kell tenned, nyilvántartási kötelezettséged sincs. De van, bevételtől függetlenül.

2020. jún. 24. 04:56
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Igen, ezeken már én is gondolkoztam. Egy kis adminisztráció, hogy be legyek biztosítva. :)
2020. jún. 24. 14:31

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!