Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Visszamenőleg is kell fizetnem...

Visszamenőleg is kell fizetnem a TB-t?

Figyelt kérdés
Ez év januárjáig 2 éven át külföldön éltem és dolgoztam, a tb-met még közben, mikor egyszer itthon voltam, inaktiváltam, most viszont újra aktiválnom kellett, mert a járvány miatt itthon ragadtam (eredetileg legkésőbb májusig visszamentem volna Angliába), és jó ha él a tb-m, valamint munkanélküli járadékhoz is kell aktív tb. Múltkor a telefonos ügyintézés során nem adtak egyértelmű választ erre a kérdésemre, főleg azért, mert felvétel készül a beszélgetésekről, viszont a papíron, amit rá egy hétre küldtek, azt írják, hogy "az a belföldi magánszemély... egészségügyi szolgáltatási járulékként 2020. január 1-től havonta 7710 forintot köteles fizetni". Na de ha nekem január elején szűnt meg a munkaviszonyom kint, és ők azt nem tudják, hogy áprilisig én hol voltam, mivel csak akkor aktiváltam újra a tb-met, mit kell tennem? Sokan azt mondják, hogy elég ha a visszajelentkezésemtől fogva fizetem, viszont sok helyen (ezen az oldalon is) azt olvasom, hogy visszamenőleg is behajtják keményen, bár ezeknél az eseteknél nincs szó kivándorlásról..

#TB #NAV #egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés #tb járulék fizetés visszamenőleg
2020. ápr. 27. 15:47
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
90%

....ugyanis az OEP az aktiválást végzi az egészségügyi rendszerhez való hozzáférés miatt, míg a NAV az egészségügyi szolgáltatási járulékot írja elő és hajtja be adott esetben, tehát a kettő éppen ezért akár el is tud különülni. Az megint más dolog, hogy időnként egyeztetnek egymással, de az soha nem lesz probléma, ha előbbi dátummal van járulék-fizetési kötelezettséged, mint ahogy aktiváltattad az eü. rendszerben a TAJ-számod.

Fordítva már probléma lenne....

2020. ápr. 28. 05:49
 12/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm a részletes választ! ,,Egyébként, ha a NAV-hoz az eredeti (helyes) dátummal jelentkezel be, nincs jelentősége annak, hogy az EOP-nél eltérő dátummal aktiváltattad a TB-det. Ők onnantól kezdve a 20T1011 nyomtatványon feltüntetett időpontot veszik alapul."

- Erre válaszolva, ha jól emlékszem a NAV-nál a telefonos ügyintézés során a hölgy végül az angliai munkaviszonyom megszűnésének dátumát írta be, nem pedig az EOP-nál történő reaktiválás idejét, mert nem mertem megjátszani, hogy az utóbbi kerüljön rögzítésre. Tehát ezt nézve, nekem mindenképp januárig visszamenőleg kell fizetnem, igaz? :/

2020. ápr. 28. 14:13
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

Igaz.

Határozattal fognak értesíteni arról, hogy visszamenőleg mikortól kellett volna fizetned járulékot.

2020. ápr. 29. 05:08
 14/21 A kérdező kommentje:
A nemjóját! És kamatostul kell azt nekem visszafizetnem?
2020. ápr. 29. 13:47
 15/21 anonim ***** válasza:
86%
Így van. A kamat viszont nem eget rengető manapság. 100 forint alatt lesz. Törvény szerint az 5 ezer forintot el nem érő kamatot elő sem írják.
2020. ápr. 30. 05:30
 16/21 A kérdező kommentje:
De ezt a 100 forintot milyen időközönként adják hozzá? Mert ha naponta, és mondjuk hónapok múlva jön a fizetési felszólítás a tartozásról, akkor az úgy bőven 5000 fölött lesz.:D
2020. ápr. 30. 20:39
 17/21 A kérdező kommentje:
Ja meg ha esetleg megérkeznek a nyomtatványok Angliából, és kapok munkanélküli járadékot, akkor ők nem fizetik ki nekem visszamenőleg az elmaradásokat, ha szükséges? Mert ugye a munkanélküli járadék mellé automatikusan jár a tb támogatás is, már ami a jelen és jövő időt illeti..
2020. ápr. 30. 20:43
 18/21 anonim ***** válasza:
100%

"De ezt a 100 forintot milyen időközönként adják hozzá? Mert ha naponta, és mondjuk hónapok múlva jön a fizetési felszólítás a tartozásról, akkor az úgy bőven 5000 fölött lesz.:D"

Kamatmérték éves szintre vonatkozik. Tehát ha valaminek a késedelmi kamat mértéke mondjuk 5 %, akkor az annyit jelent, hogy naponta 5:365 nap = 0,014 % kamat terheli az aktuális hátralékot. Most a jegybanki alapkamat mértéke 0,90 % (éves szinten).

Kezdhetsz félni. :)

Eljárás a TB fizetése esetén:

Az, aki nem minősül biztosítottnak (például nincs munkaviszonya stb.), és más módon sem mentesül az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése alól (például nyugdíjasok), köteles a járulékfizetés kezdő időpontját a T1011 számú nyomtatványon az adóhatóságnak bejelenteni.

Ha a járulékfizetési kötelezettsége megszűnik, akkor ugyanezen a nyomtatványon kell kijelentkezni alóla.

Van a nyomtatványnak olyan része, ahol a járulékfizetés kezdetének időpontját, valamint a járulékfizetés megszűnésének időpontját kell megadni.

Ha megszűnik, akkor csatolni kell a megszűnés okát igazoló iratot (nyugdíjhatározat, GYES-határozat stb.)

Kijelentkezni egyetlenegy esetben nem kell, ha munkaviszonyt létesítesz, mert ilyenkor a járulékfizetési kötelezettség megszüntetése automatikusan megy a munkáltatói bejelentés alapján.

Mindenről küld a NAV előíró- és megszüntető határozatot.

Ha elkésve jelentkezel ki, természetesen visszamenőleg is törlik a kötelezettséget, és ha már megfizetted azt, vagy egy részét, az túlfizetésként jelentkezik az adófolyószámládon. 17-es nyomtatvánnyal visszaigényelhető.

2020. máj. 1. 05:26
 19/21 A kérdező kommentje:
Ó, köszönöm a kimerítő tájékoztatást! Esetleg egy NAV-os ügyintézőhöz van szerencsém? :D
2020. máj. 1. 12:20
 20/21 anonim ***** válasza:
58%
Ebben az országban minden előfordulhat. :D
2020. máj. 2. 05:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!