Az év során levont adóelőlegből, hogy érvényesíthető a navos adóbevallás tervezetben a családi adókedvezmény?
"12%-os adóelőleget automatikusan levontak"
Ez azért érdekes, mert az SZJA mértéke 15 %. :)
Mely mezőket kell módosítani? Például a 03-as pótlapon jelölni kell, hogy ténylegesen hány gyermek után, milyen jogcímen szeretnéd érvényesíteni a családi kedvezményt.
Ha azt beírod, a rendszer átszámolja Neked az összegeket, és értelemszerűen végigmész az "A" lap megfelelő során, ahol megadod, hogy milyen megbontásban (teljes összeg, csak egy része stb.) kéred a rendszer által kiszámolt kedvezményt.
A NAV a foglalkoztatók által benyújtott havi bevallásokból szedi az adatokat.
Tehát ha valaki például év közben nem kért családi kedvezményt, annak nem is lesz benne feltüntetve, azt egyénileg kell módosítania benne, ha mégis kér.
Vagy ha csak részben kérte (például 1-2 hónapra), akkor csak 1-2 hónap lesz benne feltüntetve, ha a többi 10 hónapra is kéri, akkor azt egyénileg kell kiegészítenie a bevallásban.
Nem tud a NAV másból dolgozni, mint ami rendelkezésére állt. Ha az az adózónak kevés, vagy nem megfelelő, akkor egyénileg kell foglalkoznia vele. Magyarul kiegészíted/javítod/módosítod a NAV-os tervezetet.
Értelemszerűen, logikusan. Nekem 2 perc, aki nem foglalkozik napi szinten ilyennel, az vagy nem tudja megcsinálni, vagy akár 1 napot is igénybe vesz neki.
Ha valaki kicsit sincs képben, annak nehéz elmagyarázni, hogy mit hova írjon, és miért.
"pedig azt mondták korábban, hogy az adókedvezményt érvényesíthetem erre is. "
Nem hazudtak. Ha a feltételek megvannak, akkor igen, semmi akadálya.
"Ez azért érdekes, mert az SZJA mértéke 15 %. :)"
Mea culpa, késő estig vacakoltam a tervezettel, elfáradtam. Igen, 15%.
"Mely mezőket kell módosítani? Például a 03-as pótlapon jelölni kell, hogy ténylegesen hány gyermek után, milyen jogcímen szeretnéd érvényesíteni a családi kedvezményt.
Ha azt beírod, a rendszer átszámolja Neked az összegeket, és értelemszerűen végigmész az "A" lap megfelelő során, ahol megadod, hogy milyen megbontásban (teljes összeg, csak egy része stb.) kéred a rendszer által kiszámolt kedvezményt."
Látom, nem fogalmaztam jól. Tavaly év elején nyilatkoztam a 3 gyermekről januárban és mind a 12 hónapban a rendszeres béremnél érvényesítettem a kedvezményt, mivel bőven nem tudtam kimeríteni a keretét.
Amire a kérdésem vonatkozott az két alkalmas önálló jövedelmem, amire a 15-15%-ot levonták, szemben a rendszeres jövedelemmel. Tavaly is ez volt, akkor bementem ügyfélszolgálatra, jeleztem a dolgot és már módosították is a tervezetet. Most ez picit húzósabb, mármint bemenni ügyfélszolgálatra...
Nem baj, ha rámegy egy napom, de itt tényleg nincs szó kiegészítésről, tehát mindhárom gyermek adatai meg vannak adva, 12 havi bérjövedelemnél érvényesítettem, két önálló jövedelemnél nem volt opció a családi adókedvezmény, onnan levontak 15% adóelőleget, aminél jelezték, hogy a bevallásnál tudom érvényesíteni a kedvezményt. Na itt akadtam el...
"A" lapon a 22-33. sor szolgál a családi kedvezmény levezetésére.
Ott tudsz összeget beírni, hiszen a családi kedvezmény nem "adókedvezmény" alapból, hanem adóalapot csökkentő kedvezmény. Az adóalap része pedig ezeken a sorokon van, ami által az adóösszeg változni fog. Tehát az adóalapot kell módosítani ahhoz, hogy az adó összege is változzon.
Mivel 3 gyermekről beszélsz, valószínűleg a járulékra vonatkozóan is tudsz érvényesíteni kedvezményt. Azt is ennél a résznél kell megfelelően megadni, hogy a "végösszeg" jó legyen.
Ha kicsit sem értsz hozzá, akkor így távoktatásban nehéz segíteni, főleg megfelelő információk nélkül mint, levont járulék összege, valamint, hogy van-e másik jogosult, aki által teljes összegben érvényesíthető a kedvezmény, ha Te nem tudtad az egész összegre megtenni.
Ha két jogosult is van a kedvezményre, én soha nem csinálom csak az egyik bevallását. A kettőt együtt kell kezelni, hogy gond később ne legyen belőle.
"Amire a kérdésem vonatkozott az két alkalmas önálló jövedelmem, amire a 15-15%-ot levonták, szemben a rendszeres jövedelemmel. "
Hogy' értesd, lényegtelen a mellékállás a levezetés szempontjából. Az "A" lapon az első sorok szolgálnak a bevételek/jövedelmek felsorolására. Abban benne kell lennie a mellékesnek is. A következő tábla (családi kedvezmény) pedig csökkenti az adóalapot, amibe ugye logikusan benne van a mellékes is.
Az általad érvényesíteni kívánt adóalapot csökkentő családi kedvezmény összegének megadásával/levezetésével a mellékessel is számol a rendszer és annak figyelembevételével fogod megkapni a végeredményt, hiszen a "C" lap 65. sorában a mellékesből levont adóelőleg összegének is szerepelnie kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!