Két gyerekre a családi adókedvezmény 100ezer/hó, vagy 2x100ezer/hó? Mit kell a 22B mezőbe írni?
Gyerekenként.
De ez nem a bruttó kedvezmény mértéke, tehát ennyivel csökkented az adóalapod.
Tavaly azt hiszem nettó 15000 ft/gyerek/hó volt a kedvezmény 2 kedvezményezett eltartott esetén.
Az kell beírni, amekkora összegre a 2 gyermek után 2017. évben jogosult vagy családi kedvezményre (keretösszeg).
A 26. sorba jön az, amelyet ebből a "keretösszegből" Te akarsz érvényesíteni.
2 gyermekes család esetén gyermekenként 100 000 forint havonta az érvényesíthető családi kedvezmény azokra a hónapokra, amelyekben családi pótlékra jogosult voltál/vagy lettél volna.
Ha valamelyik hónapban csak 1 gyermek után járt a családi pótlék, de a másik gyermeket is figyelembe vették az összeg megállapításánál, akkor 1 gyermek után érvényesíthető családi kedvezmény esetén is 100 ezer a kedvezmény összege, nem pedig 66.670 Ft.
Mindig az az alap, hogy hány gyermekes családnak számítasz egy adott hónapban. Ha 2 gyermekesnek, akkor még akkor is 100 ezer a kedvezmény összege, ha csak 1 gyerek után érvényesíthetsz kedvezményt.
Várandósként is jogosult vagyok/voltam, ha jól tudom ugye? vagy családi pótlékra nem?
Tehát ha pl. van egy gyerekem és született egy 2017 februárjában, akkor 2x12x100ezer = 2millió-négyszázezer a keretösszeg ?
Így van: 2 fő x 12 hónap x 100 ezer forint az éves keretösszeg.
Ebből a január magzati hónapként került a 03-as lapon feltüntetésre a februárban született gyermeknél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!