Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogyan fizessem a TB-t csekken...

Hogyan fizessem a TB-t csekken (bővebben lent)?

Figyelt kérdés
December 31-ig volt munkaviszonyom, utána 45 nap járt még támogatottan, így február 14 óta nincs TB-m. NAV-nál voltam intézni a dolgot, kaptam csekkeket és mondta a koma, hogy majd levelet kapok róla hogy töltsem ki a csekkeket. Ma megjött a levél, semmi nincs benne a kitöltés menetéről, csak, hogy mennyi a havi összeg és hogy a tárgyhavi díjakat következő hónap 12-14-ig kell befizetni. Arról semmi nincs, hogy ha én most egy csekket befizetek, honnan tudom, hogy melyik hónapra fogják beszámolni? Mi van ha én mondjuk március 20-án mennék orvoshoz (amikor nincs tb-m), de mondjuk később április 12-ig úgyis befizetném (TB nélkül kérek ellátást, utólagos befizetéssel). Februárra a fél hónapot visszamenőleg ki kell fizetnem? Kell a csekkre hónapot írnom, hogy melyikre szánom?
2020. márc. 11. 12:34
 1/4 anonim ***** válasza:
58%
Ügyfélkapun meg tudod nézni.
2020. márc. 11. 12:44
 2/4 anonim ***** válasza:
79%

Februárra tört hónapot kell fizetni, igen. Nem kell rá hónapot írnod, február 14-től fgják könyvelni. Ha pedig jövő héten elmész orvoshoz, nincs baj, ugyanis most még nincs tartozásod, majd csak akkor lesz, ha április 12-ig nem fizetsz. Sőrt akár befizetheted most egy csekken a februárt meg a márciust egyben, ha mondjuk tudod, hogy márciusban nem fogsz dolgozni. (Nekem egyszer hónap vége felé szűnt meg a munkaviszonyom, és 4-én kezdtem az új helyen, egy csekken fizettem a 7 napot, 2-án).

Álláskeresésire egyébként nem vagy jogosult? Amíg azt kapod, addig se kell tb-t fizetned.

2020. márc. 11. 12:55
 3/4 A kérdező kommentje:
Nem volt 1 évnyi munkaviszonyom, így álláskeresőim nincs.
2020. márc. 11. 13:25
 4/4 anonim ***** válasza:
87%

"honnan tudom, hogy melyik hónapra fogják beszámolni?"

Teljesen mindegy, hogy Te melyik hónapra szánod, az esedékesség szerint előbb előíródott, el nem évült tartozásra tudják be a befizetéseket. Nem azért, mert ezt így gondolják, hanem mert a jogszabály ezt írja elő.

A csekket hogyan kell kitölteni? Ráírod a neved, címed, ha nincs előnyomtatva rajta. Az biztos, hogy az adóazonosító jeled rajta van, mert anélkül nem is küldhetik ki a csekkeket. Az alapján fogják tudni, hogy a Te tartozásodra kell felkönyvelni a befizetéseket.

Tehát ne add kölcsön másnak az olyan NAV-os csekkeket, amelyen az adóazonosítód szerepel ha már Neked nem kell, mert a Te adófolyószámládra könyvelik fel még akkor is a befizetést, ha netalántán nincs is tartozásod és nem oda szántad.

2020. márc. 11. 17:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!