A mi esetünkben hogyan tudjuk maximálisan kihasználni a családi adókedvezményt?
A párom gyerkeivel élünk egy háztartásban és neveljük közösen őket.
4 en vannak: 10, 5, 16 és 20 évesek.
Gondolom ebben az esetben 4 eltartott és 3 kedvezményezett vonatkozik ránk.
Az én brutto bérem 362000 ft. A páromé 245000. Ő jelenleg nem fizet járulékot sem és és az adókedvezményt is egymaga veszi igénybe. Ezt szeretnénk kiterjeszteni rám is. Ebben az esetben én is megkaphatom a kb 360000 ezres fizetésem amíg ő továbbra is 245 t kap?
A párod a 245.000 Ft bruttó béréből igénybe tud venni 245.000 Ft adóalap erejéig szja kedvezményt, és 277.666 Ft adóalapnyi járulékkedvezményt. Összesen 522.666 Ft adóalap kedvezményt tehát.
(Nem fizetett szja-t, ami 15% lett volna;
nem fizetett nyugdíjjárulékot, ami 10% lett volna;
nem fizetett egészségbiztosítást, ami 7% lett volna;
Összesen adóban 78.400 Ft-ot nem vontak tőle le családi kedvezmény címén. Ez visszaszámolva adóalapra 78.400/0,15= 522.666 Ft adóalap-kedvezmény.)
Nem egyértelmű a kérdésből, hogy házastársak vagy élettársak vagytok-e. Ha házastársak, akkor a kedvezményt közösen tudjátok érvényesíteni, tehát már év közben is igénybe veheted az általa nem érvényesített részt. Ha élettársak vagytok, akkor év végén az adóbevallásában adhatja át neked a fel nem használt összeget (megosztás)
Három eltartott gyermek esetén ez havi 660.000 Ft adóalap kedvezmény összesen (tehát 99.000 ft adótartalom). Mivel ő ebből igénybe vesz 522.666 adóalap- (78.400 adó-) kedvezményt, ezért maximálisan havi 137.334 ft adóalap (20.600 adó) kedvezményt tud átadni neked. Az előző bekezdés szerint vagy havonta közös érvényesítéssel, vagy év végén megosztással.
Első, nagyon durva hiba van a számításodban.
A nétak miatt neki csak járulékkedvezmény marad, ott azért újra nem kellene figyelembe venned a 15%-ot.
Kérdező, anyu kéri 245e-re a járulêkkedv-t, te pedig a maradékot. Ha házasok vagytok, év közben közös érvényesítéssel, ha nem, akkor év végén megosztással mehet.
Kérdés, mit csinál a 20 éves egyébként...
A 20 évesük eltartott. A kérdésben benne van. A többiek kedvezményezett eltartottak.
A három kicsire a három gyerekes kedvezmény jár a 20 éves eltartottal együtt is, és nélküle is.
Keresem a durva hibát a számolásban, de nincs meg. Megmutatnád?
Sziasztok köszönöm a válaszokat! Össze fogunk házasodni a nyáron.
Viszont ne haragudjatok, próbáltam értelmezni, de vagy nem tudtam vagy olyan kevés összeg hogy nem akarom elhinni.
Tehát akkor voltaképpen mennyit fogunk kapni?
Az egyes leírta.
"maximálisan havi 137.334 ft adóalap (20.600 adó) kedvezményt tud átadni neked. "
Akkor jól értettem, tehát 20 ezer ft....komolyan ennyi?
Ez baromi kevés.
Nem, többet tud átadni. Kettes válaszolónak igaza volt a számítási hibával kapcsolatban.
A 245.000 Ft bér szja része nem a családi kedvezményt csökkenti (a négy gyerekes anyák szja mentessége miatt). Így csak a járulék ágon igénybe vett kedvezménnyel kell számolni, ami 41.650 ft adótartalom, azaz 277.666 ft adóalap-kedvezmény.
Át tud adni 660.000-277.666 = 382.334 ft adóalap kedvezményt havonta. Ez 57.350 Ft-ot jelent adóban. (54.300 ft-ot szja-ból és 3.050 ft-ot járulékból) Amíg nem vagytok házasok, addig csak az év végi bevallásban tudod érvényesíteni. (vagy legalább egy éve bejegyzett élettársak)
Nem. Elsőre engem is bezavart. Eszembe sem jutott a négy gyerekes anyák kedvezménye.
Viszont inkább a nők szoktak gyerekeket vinni az új kapcsolatba, a férfiak ritkábban. Persze vannak kivételek.
Akkor maradjunk annyiban, hogy ha a kérdező férfi, akkor az utóbbi számítás a jó; ha pedig a kérdező hölgy, akkor az első számítás. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!