Adóügyileg mi a helyzet manapság egy lakáscsere esetén?
olyan, mintha z egyik lakást eladnád, és a másikat megvennéd, a másik fél meg fordítva.
Az eladás után akkor kell adót fizetni, ha kevesebb, mint 5 éve vetted. Mindegy, hogy a kapott pénzből veszel-e másikat, ezt ki kell fizetni. Az adó 15%, levonva az egyéb költségeket (pl,. ingatlanügynök, ügyvéd, felújítások)
Illetéket annak kell fizetnie, aki a drágábba költözik, a különbözet 4%-át.
Köszönöm.
Engem nem érint mondjuk, de eléggé pofátlanság, hogy a teljes eladási ár jövedelemnek minősül. Akkor is, ha fél éve duplájáért vettem az ingatlant, szóval veszteség realizálódik az eladással.
Oké, értem. Azt hittem, ez is megváltozott, mert találkoztam már ilyesmivel az adózásban. Pl. befektetésnél az aktuális érték alapján nyereségadót kell fizetni, pedig az még nincs a kezemben, és a következő évre lehet, hogy már veszteséges lesz az egész, tehát nekem valójában nem volt megszerzett pénzem, csak papírjaim, mégis adót kellett fizetnem.
Visszatérve a lakásra, a vételi ár számít beszerzési árnak, vagy esetleg fel lehet szorozni az inflációval, vagy valamivel?
Azért befektetésnél sem mindegy, hogy realizált vagy nem realizált az árfolyamnyereséged.
Lakásnál pedig nem a vételi árat szorzod fel valami inflációs rátával, hanem az évek múlásával áeg van adva, higy a jövedelmed hány százalékát kell csak leadózni. Rövid példa:
2015-ben vettél lakást 5millióért, 2019-ben eladtad 10millióért. Igazolt költségeid 3millió. Így a jövedelmed 2millió és az évek múlása miatt csak annak a 30%-a után kell adóznod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!