Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hibás vagy, ha a nav rossz...

Hibás vagy, ha a nav rossz címre küldi a levelet?

Figyelt kérdés

Lakást vettünk tavaly nyár végén a férjemmel, 50-50%. Meg is kaptam az illetékfizetési felszólítást ra néhány hónapra, viszont a férjemét hiába vártuk.

mivel én az ábécé elején vagyok, ő meg a legvégén, gondoltuk, ezért kapja később.

Erre ma a postaládában simán (!) bedobva egy level (nekem be kellett mennem érte a postára), hogy végrehajtási eljárás indult ellene.

Azonnal telefonált a navba, és Kiderült, hogy bár novemberben átjelentkezett ide, a nav a régi címere (ahol 30 évig lakott) küldött két levelet (vagy új értesítést). Az új tulaj azonban úgy döntött, idéntől nem szól, ha oda megy levele, csak kirakja a postaláda tetejére (a cafat, bocs, de fel vagyok dúlva, pont tegnap az Elművel volt emiatt dolgunk, mert hiába jelentettuk be az új címet, az ELMŰ oda küldte a levelet, a nő meg nem szólt).

Szóval az eljárás már elindult, azonnal pénzt kell szereznünk, a navos csaj meg baromi nemtörődöm volt, szerinte érdeklődni kellett volna, meg visszamenni a régi címre (ahonnan már kijelentkezett). Ráadásul már büntetést is kell fizetnünk. Ez így mennyire korrekt? Érdemes jogi útra lépni? Van, aki így járt?

2020. febr. 4. 15:09
 1/9 A kérdező kommentje:
Mármint nekem be kellett mennem a levelert a postára, a férjemét meg csak úgy bedobta a postás.
2020. febr. 4. 15:10
 2/9 anonim ***** válasza:
82%
Odáig volt érdekes, hogy "cafat". Tipikus más hibáztatása esemény.
2020. febr. 4. 15:27
 3/9 A kérdező kommentje:
Kérlek, írd meg az őszinte véleményed: lakcímet változtatsz, de az értesítés oda megy, és megbüntetnek, mert nem válaszoltál. (A “cafat” csak mellékszál, bár ha szólt volna, akkor nem lennénk ennyire nagy bajban, és kétségbeesve. Te szólnál az új tulajnak? Mert hozzánk is jön néha az előző tulaj postája, önhibáján kívül. Mindig szólunk neki.)
2020. febr. 4. 15:42
 4/9 anonim ***** válasza:
79%

Az ingatlan vásárlás időpontjában bejelentett címre megy az illeték kivető határozat. Ha nyár elején vettétek az ingatlant, akkor a novemberi átjelentkezést nem tudja kezelni, mert a rendszerbe a "régi" címen fut az ügy.

Az adóvégrehajtó pedig a lakcímnyilvántartásban szereplő címre küldi, mert neki nincs "előzmény" irata, ami alapján más címmel kéne dolgoznia.

Attól, hogy "egy cég", még teljesen más területen dolgoznak NAV-on belül is. Ha Te jelzed az egyik osztálynak, hogy Kiskunbüdöskére kéred a válaszlevelet, attól még a 82 db másik osztály erről nem tud. :)

"Szóval az eljárás már elindult, azonnal pénzt kell szereznünk,"

Miért kell szerezni? Hát nem készültetek arra, hogy kivetik az illetéket? Úgy mondod, mintha váratlanul ért volna. Nincs meg már/még rá az összeg? Befizeted, aztán megszüntetik a végrehajtást.

"Érdemes jogi útra lépni? " Nem, felesleges. Gondolom, mind az adásvételi szerződésen, mind az egyéb bejelentő lapokon a férjed régi címe szerepelt, azt figyelembe véve folytatták le az illeték kivetését. "Első nap" az került a rendszerbe, mindent ahhoz kötött az illetékosztály. Ez így volt, így van, és így is lesz.

Már 25 évvel ezelőtt is.

Én is így jártam. Még ki sem vetették az illetéket, már elköltöztem onnan is, de tartottam akivel kellett a kapcsolatot, hogy megkapjak minden fontos iratot.

2020. febr. 4. 19:29
 5/9 A kérdező kommentje:

Hát de, készültünk, de 1. nem mindegy, hogy azonnal kell-e, 2. részletben fizettük volna.

Menetközben már kaptunk a navtol levelet a mostani címünkre, így mezei állampolgárokként nem gondoltuk, hogy a NAVon belül nem osztják meg az infót.

2020. febr. 5. 11:09
 6/9 anonim ***** válasza:
79%
Szerintem ez egyáltalán nem az előző lakó hibája. Létezik postai utánküldés. Ami nekem a felháborító, és erről nem írsz semmit, hogy itt van egy államigazgatás, aki azt is látja, hogy milyen gyógyszert szedsz meg kinek számlázol, de a lakcímed, amit neki kéne nyilvántartani naprakészen. NA az egy trágyadomb. Ez az igazán cafat dolog. Egyébként az ilyen ajánlva adják fel, mint minden végrehajtási levelet, ha nem veszik át, akkor kézbesítettnek tekinti 15 nap múlva. Hirdetményben közzéteszi - de csak a feladót és címzettet a témát nem. Ha ügyfélkapud van (vagy használnád) akkor ezt ott is megkapnád....
2020. febr. 5. 19:51
 7/9 anonim ***** válasza:
79%

Látja a lakcímed naprakészen. Viszont az ügyed még akkor indult, amikor még nem jelentkeztél át az új címre.

Ügy indult, végigviszik az alapadatokkal, lehet, hogy nem is tudnak belenyúlni utólag, és nem is kell, hogy Téged "kutasson", éppen hol jársz akkor, amikor ő határozatot hoz.

Végrehajtás más. Ott "fontos", hogy megtalálják az adóst, ezért vizsgálják viszonylag folyamatosan, hogy hova jelentkeztél be, nekik ez feladatuk az eljárás során.

Mint említettem már, két különböző kategória egy szervezeten belül.

2020. febr. 6. 16:31
 8/9 A kérdező kommentje:

Nyilván nem róható fel az új lakónak, csak egy emberi gesztus, ami sok kellemetlenséget előzött volna meg. Valahogy nehéz volt elhinni, hogy valaki ennyit nem tud megtenni. És sajnos sokszor hiába a próbálkozás is, hogy ezt megelőzd. Mondom, a mostani házunk előző lakója is hiába küzd, még mindig jönnek ide hivatalos levelei.

Az egész rendszer szétrohadt, minden szinten.

2020. febr. 7. 10:24
 9/9 anonim ***** válasza:
79%
Egyetértek, hogy rossz a rendszer, de hát nem tudsz ellene tenni. Nem csak ez nem gyakorlatias, sok minden más sem...
2020. febr. 8. 06:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!