Lakás eladásakor ilyen esetben mennyi az szja?
Tegyük fel, hogy örököltem egy lakás 50%-át a szüleimtől (testvérek között 50-50%). Ha ezt most azonnal eladnánk az egysuerűség kedvéért 100M forintért, amelyből engem a fele illetne, majd még idén vennék egy saját lakást (100% saját tulajdon) pl. mind az 50M forintból.
Ekkor mekkora szja-t kellene fizetnem az eladásért, és mekkora illetéket a vásárlásért?
Remélem érhető a kérdés. Köszönöm!
Másolok lényeget:
Szja fizetése is csak akkor merülhet fel, ha
a) az eladó az ingatlant a vásárlást követő 5 éven belül értékesíti, és
b) az ingatlan értékesítésére nagyobb vételáron kerül sor, mint amilyen összeget az eladó az ingatlan megszerzésére fordított.
Az szja mértéke (ha a lakást a vásárlását követő 5 éven belül és drágábban értékesítik, mint amilyen összeget a vásárlásra fordítottak): az adó alapjának 15 %-a. Az ingatlan szerzéskori és eladáskori vételára közötti különbözet lesz az szja alapja, és a szerzés időpontjától függően az így megkapott összegből számítandó ki a fizetendő adó, folyamatos csökkentés mellett. A szerzést követő 2. évben a vételár különbözetének 90 %-a, a 3. évben 60 %-a, a 4. évben 30 %-a a személyi jövedelemadó alapja. A A szerzést követő 5. évben pedig már akkor sem kell szja-t fizetni, ha drágábban sikerül eladni az ingatlant, mint amilyen áron vásárolták.
Amiket leírtál azokat én is olvastam. De itt öröklésről van szó. Akkor az valóban adómentes?
Illetékkel mi a helyzet? Az is csak a különbüzet után fizetendő?
Pontosítok, találtam új cikket:
Hagyatéki dokumentumok értékadóak, a részleteket ott fogják elmondani, mert minden eset és ingatlan más.
Az SZJA és az illeték más téma.
Ha megörökölsz valamit egyenesági rokontól, akkor az után nem kell fizetned örökösödési illetéket.
Ha az örökölt vagyont - itt most ingatlant - értékesíted, és nagyobb értéken, mint amilyen értéken a hagyatéki leltárban feltüntették, és ezt teszed az öröklést követő 5 éven belül, akkor az adókötelezettséget vonhat maga után.
Az SZJA mértéke 15 %.
Lényegtelen, hogy az eladásból származó összeget mire költöd, nincs utána adóval kapcsolatos "kedvezmény". Kizárólag akkor nem kell megfizetni az SZJA-t egy adóköteles értékesítés után, ha saját vagy közeli hozzátartozód lakhatását szolgáló intézménybe történő elhelyezést finanszírozol meg belőle (pld. öregek otthona). Ha csak egy részét fordítod ilyenre, akkor a többi része még adóköteles lesz.
Abban az esetben, ha vásárolsz ingatlant, vagyonszerzési (visszterhes) illetéket kell fizetni. Senkit nem érdekel, hogy örökségből veszed vagy sem.
A visszterhes vagyonszerzési illetéknél van egy olyan kedvezmény, ha a vásárlást megelőző 3 éven belül eladtál lakóingatlant, vagy a vásárlást követő 1 éven belül adsz el LAKÓINGATLANNAK minősülő ingatlant, akkor a két ingatlan utáni illetéknek csak a különbözetét kell megfizetni.
Példa: Vettél ingatlant, ami után kiszabtak 200 ezer forint illetéket. Majd egyszercsak eladod. Két év múlva veszel szintén egy lakóingatlant, ami után 240 ezer forint illetéket szabnak ki. Mivel megfelelsz a fenti feltételeknek, ezért a két illeték közötti különbözetet kell csak a legutóbbi vásárlásod után megfizetni, tehát a 40 ezer forintot.
Vásárlás után az illeték mértéke függ attól, hogy mekkora az illeték alapja.
A visszterhes vagyonátruházási illeték általános mértéke - ha a törvény másként nem rendelkezik - a megszerzett vagyon terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után 4 % ingatlanonként 1 milliárd forintig. A forgalmi érték ezt meghaladó része után 2 %, de ingatlanonként maximum 200 millió forint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!