Milyen aktuális szabályok vonatkoznak az alkalmi munkások számára?
Igen tudom, hogy egyet írunk, azert is mondtam hogy nem kötözködés, csak a kérdező szerintem arra gondolt amit az első sorban ír, hogy átlagosan csak 1 főt lehet foglalkoztatni.Közben meg nagysagrendekkell több is lehet ez rövidebb időre ( mivel 90 nap eleve csak amit egy efos dolgozhat egy munkáltatónak egy évben).
Így egy olyan vállalkozás akinek egyáltalán nincs bejelentett munkaereje is foglalkoztathat 4-5 embert is akár efoba. Nem csak 1-et ahogy a leírás első fele "átlagosan " meghatározza. Ezért mondom azt, hogy nem meghatározó a leírás első feleben található "átlagos " konkrét számok.
De, a leírás jó. Benne van, hogy átlagosan, szóval az úgy jó. A kulcs az ÁTLAG. Ezért jó a leírás, és ezért nem jó, amit pl az egyik válaszodban írtál:
Bak Norbert nevű felhasználó válasza:
Nem létszámhoz kötött.
De, igenis létszámhoz kötött.
Kedves Norbi, ne erőlködj, mert nincs igazad.
Létszámfüggő és kész.
"Régebben volt ilyen szabály, hogy a létszámhoz képest bizonyos számú alkalmi munkás lehet csak egy cég/egyéni vállalkozó foglalkoztatásában"
Akkor hogy a kérdésre is válaszoljatok... a leírás magolása helyett.
Mennyi az a bizonyos számú alkalmi munkás?
Ha nem sikerülne eltalálni ( 1-365-ig ) akkor mit határoz meg a 0-1 fő?
Egy változó érték hogy képes meghatározni egy konstans értéket?!
Nem nehéz. Csak a kérdező szempontjából nézve nem egyértelmű szerintem neki, mert konkrét számra gondol, hogy hány főt alkalmazhat efoba a rendesen bejelentetthez képest.
Viszont nincs ilyen jogszabály, ami ezt leírná hogy pl. 1 fő eseten 1 fő efos lehet csak.
A 0-ásnak is lehet 200 fő efosa meg a 2 fő állandó foglalkoztatott mellett is lehet 1 fő beugrós a másiknak.
Erre értettem, hogy stat. létszám ide vagy oda, nem határozza meg életszerűen az efosok számát.
Ahogy az egy -főre jutó 90 nap is keretet szab ennek. Hiába férne bele a stat. letszam keretbe ha elfogynak a napjai 1 éven belül az alkalmi munkásnak.
Esküszöm ez az utolsó kommentem ide, feladom.
Meg van határozva a konkrét szám. Ott van a törvényben feketén-fehéren leírva. A jelenleg alkalmazásban állók számához nem kötődik. De az előző évi statisztikai létszám függvényében van meghatározva a tárgyévre egy FIX keret, amit szabadon használhat fel, de nem lépheti túl azt.
A 90 napos szabályt (ami mint tudjuk nem minden esetben 90) felesleges idekeverni, mert nem írta sehol senki, hogy egy munkavállaló dolgozna egész évben.
Kedves kérdező, remélem kielégítő választ kaptál a kérdésedre, vagyis, hogy van keret, amit nem léphet túl egy cég.
Ezennel elköszöntem, beleuntam a parttalan vitába olyannal, aki csak a saját félhülyeségét ismételgeti.
Lehet félhülyeségnek nevezni, és félre is értelmezhetem, csak mert nem kocka módon magolom és olvasom fel a jogszabályt, de legalább a kérdésre adott válasz:
"Régebben volt ilyen szabály, hogy a létszámhoz képest bizonyos számú alkalmi munkás lehet csak"
A statisztikai létszám nem határozza meg SZÁMSZERŰEN, hogy hány főt alkalmazhat csak. Időkeretet határoz meg csupán, amin belül végtelen variációban lehet az efosok darab létszáma a munkaadó döntése és egyéb szabályozó feltételek ( mint pl. a 90-120 nap ) betartása mellett a gyakorlatban. A statisztikai létszámhoz képest, így nem meghatározó, hogy hány fő lehet csak alkalmi. A stat. létszám alapján meghatározott időkeret a meghatározó. Nem a kérdésben szereplő:
"a létszámhoz képest bizonyos számú alkalmi munkás lehet csak"
Ez volt a kérdésének a lényege, nem a jogszabály felolvasása, amit bárki el tud olvasni és értelmezni könyvelő nélkül is akár. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!