Köteles vagyok előredönteni az ülést a repülőn ha a mögöttem ülő hisztizik miatta?
Tudom hogy fel és leszállás valamint étkezés közben muszáj de egyébként mi a helyzet?
Pont tegnap esett meg velem, aludni akartam, de a mögöttem ülő folyton előre lökte az ülést mert hogy zavarja.
Én megértem de egy hosszabb úton muszáj aludni.
Szólhatok ilyenkor a stewardessnek vagy neki fog igazat adni? Mi a véleményetek?
Nem vagy köteles.
Én a múltkor 11 óràs èjszakai repülőúton jàrtam így, a mögöttem ülő egyszer csak odanyúlt a karfàmra ès visszadöntötte az ülésemet, mondván hogy nem fèr el a lába. Mondtam neki, hogy ez nem fair, fizethetett volna 70 eurot pluszban, akkor ülhet a vészkijárathoz, vagy lehet 2 ülése. Közölte, hogy ő nem fog azèrt többet fizetni. Én meg munkaügyben utaztam, vagyis másnap megbeszélésem volt, nem érkezhettem úgy meg mint akit kétszer kimostak.
Úgyhogy hàtramentem, szóltam a stewardessnek, aki megrökönyödve kérdezte, hogy "ugye ez vicc"? Majd azonnyomban odaküldte a fèrfi kollegáját, a pasas olyat kapott, hogy nem tette zsebre. Aztàn már nem mert zavarni :)
"Én meg munkaügyben utaztam, vagyis másnap megbeszélésem volt, nem érkezhettem úgy meg mint akit kétszer kimostak."
Hát, fizethettél volna 70 eurót pluszban, akkor ülhettél volna a vészkijárathoz, vagy lehetett volna 2 ülésed...
Egyébként normális emberek meg tudják beszélni, ha meg nem normális, akkor az utaskísérő segítségével kell találni megoldást, pl. helycsere.
Itt nincs olyan, hogy kötelező az ülést erre vagy arra döntögetni.
Normális emberek ezt megbeszélik.
Ő elmondja, hogy zavarja az ülés 3 centire az arcától, te pedig elmondod, hogy megérted de nagyon fáradt vagy és legyen kedves kibírni egy pár órát amíg alszol, utána visszaállítod.
Ha normálisan elmondod, előre szólsz, nem csak úgy hátradobod magad akkor ebből nem lehet probléma.
Ha ezek után mégis gond van, akkor kell szólni a légikísérőnek.
De először egymással kellene emberi hangon kommunikálni.
Én biztos szólnék a mögöttem ülőnek, hogy aludni szeretnék és legyen szíves kicsit viselje el a helyzetet.
Illik ezt megbeszélni.
Szólhatsz a stewardessnek. De ő is szólhat, hogy rádöntöd az ülést és nem fér el.
Nem fekvő helyet vettél te sem :)
Én mindig megkérdezem, amikor hátradöntöm, hogy elfér-e.
Hosszú úton meg eleve másfajta géppel mentem, mint amik itt Európában járnak pár órás utakon. Ott sokkal nagyobb hely volt, szóval nem volt gond aludni, és hátradönteni az ülést.
Első vagyok - hahó el kéne olvasni amit írtam kedves lepontozók...
Amivel èn mentem, az bizony egy Boeing 777 ER volt (tehát nagymèretű gép), és 11 órás repülőút.
Ràadàsul éjszakai jàrat.
2-3 órás utakon nem szoktam hàtradönteni az ülésemet én sem, vagy előtte megkérdezem.
Szóval ezen az úton szerintem normális, hogy az ember hátradönti az ülèst. Nyilván nem felszàllàskor, leszàllàskor meg amikor kaját osztanak (mert az kellemetlen lehet, ha az asztal a nyakadban köt ki) de éjszaka, alváskor símán.
Àltalàban én ki szoktam fizetni a 70 eurot ha úgy alakul, most nem tettem de nekem nem is volt gondom azzal, hogy az előttem levő is hátrahajtotta az ülèst, rendszeresen utazom ezen a jàraton, hozzá vagyok szokva. Itt ő volt az aki panaszkodott, hogy nem fér el a làba.
Ellenben nyilvàn nem mentem volna szólni a stewardessnek, hanem megpróbàltam volna megbeszélni, ha a mögöttem levő kulturàltan szólt volna, ès nem önkényesen felcsapta volna az ülésem mikor alszom.
Màsrèszt meg ő persze hátrahajtotta az övèt, az előttem levő is hátra volt hajtva, csak persze az èn derekam törjön ki 11 órás út alatt mert nem hajthatom hátra az ülést alváshoz. Hozzàtéve, hogy az èn helyem viszont így jóval kisebb lesz.
Mellesleg ha valaki utazott már ilyen gépeken, az azt is tudja, hogy elég messze vannak a fekvő pozíciótól az economy class ülései.
A munkahelyem meg economy class jegyeket fizet az ilyen utakra, nem businesst. Ez van.
7: de a kérdező nem írta le a pontos helyzetet, nem lehet tudni, hogy ő milyen gépen hajtotta hátra, mennyire, és ez mennyire volt zavaró.
Engem is zavar, ha valaki totál fekvőbe lehajtja. De meg lehet beszélni, hogy eggyel állítsa feljebb, így én is elférek és ő is hátra tud dőlni és nem kell vigyázzban ülve pihennie.
Írtam, hogy hosszú úton muszáj aludnom, nyilván én sem egy Budapest-Parizs útvonalon akarok órákig aludni, de mondjuk egy 8+ órás esti járaton kénytelen vagyok.
De én például kifizetem a nagyobb lábteres ülést ami tényleg kb. 70 euró, és ugyanúgy más is megtehetné ezt és akkor az első sorban ülne.
Ugyanígy nem értem az első sztoriját ahol az emberünk visszadöntötte az ülést miközben ő hátradöntötte a sajátját. Na ez azért pofátlanság. Meg a kommunikáció rész se csak ránk vonatkozik, ő is ugyanúgy szólhatott volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!