Kezdőoldal » Utazás » Magyarország » Ti csináltatok már ilyen...

Ti csináltatok már ilyen kötetlen kirándulást?

Figyelt kérdés
Szeretnék elmenni egy olyan kirándulásra, ahol a hangsúly a természetjáráson van. Kiválasztanék egy belföldi, szép hegyvidékes helyet, ahová a legközelebbi helységig busszal mennék, aztán onnan gyalog. Többnapos, és kötetlen idejű lenne, tehát akkor jönnék haza, amikor úgy tartja kedvem. Az éjszakát sátorban tölteném, patakban fürödnék, kész kajákat vinnék, de ha lehet, tábortüzet is gyújtanék. Van valakinek tapasztalata az ilyesmiben? Mire kell odafigyelni, mi az amit feltétlenül vinnem kell magammal, stb.?

2015. febr. 12. 15:32
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
80%

Jól meggondoltad?Mert nagyon idillinek tűnik az ilyen amíg nem próbáltad,viszont a valóságban nem mindig úgy szoktak ám sikerülni a dolgok ahogy az ember elképzelte.

Ha komolyan gondolod,akkor egyébként tudok tanácsot adni,mert én folyamatosan túlélő túrázok.Mondjuk nem magyarországon,de most nem ez a lényeg.

2015. febr. 12. 19:19
 2/16 anonim ***** válasza:
A kész kaja dögnehéz
2015. febr. 12. 22:21
 3/16 A kérdező kommentje:

1.

Nem próbáltam még ki, amire készülök, de nem vagyok teljesen tapasztalatlan. Tudom pl. milyen érzés órákig gyalogolni sűrű akácerdőben pókok és kullancsok között, 20+ kilóval a hátamon dögmelegben. Na olyat keményet nem akarok csinálni, bár képes vagyok rá. :)

Nincsenek illúzióim afelől, hogy ez egy kényelmetlen és kemény buli lesz, de ha jól felkészülök rá fizikailag és fejben is, akkor talán élvezni fogom.

Nem vagyok hűbelebalázs típus, jól átgondolnám a kinti szükségleteimet, felállítom majd a sátrat a kertben és kint alszom, tesztelem, milyen fekvőalátétre lesz szükségem minimum (a kemény felületen alvás nem nagyon megy).

Tudom, hogy a víz és a kaja nehéz, és ha az ember sokat mozog, akkor kell is belőlük sok. Természetes vízfolyásokból nem szeretnék inni, de talán mégis ráfanyalodom. A helységtől, ahonnan kiindulok nem távolodnék el túl messze, hogy vissza tudjak sétálni, ha víz vagy kaja kell. Ilyen Bear Grylls féle békaevéssel, vadászat-halászattal nem akarok foglalkozni.

Szóval igen, érdekelnének a tanácsaid! :)

2015. febr. 13. 06:52
 4/16 anonim ***** válasza:

Napközben érintenél néhány települést is? Mert akkor kevesebb kaját kell magaddal vinned, mindig csak 1-2 napra valót. Amúgy szerintem ha viszel magaddal kemping-gázt, azzal tudsz konzervfőzeléket melegíteni, amit 1-2 zsemlével simán meg lehet enni, tehát nem kell túl sok kajával számolni. Vizet is elég 2 üveggel vinni, ha vissza-visszatérsz feltölteni.

Egyedül azonban lehet, hogy túl leszel terhelve, ha sátrat, hálózsákot, meg matracot is cipelsz ennyi minden mellett, váltóruháról nem is beszélve. Viharban például mihez kezdesz?

Több emberrel megosztva a terheket könnyebb lehet.

Ajánlom a Másfélmillió lépés Magyarországon sorozatot (a régi klasszikust), az elég jó irányt ad, hogy mennyi cucc kell.

2015. febr. 13. 09:13
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

1-es vagyok.

Ha nem vagy teljesen tapasztalatlan az jó.

Igazából fejben és lélekben kell felkészülni az ilyen túrákra.Ez a kettő igen jó hatással van a fizikai teljesítményre.

De nézzük mik is kellenek az ilyen kiránduláshoz:

-igazából ezt nehéz megmondani mert mindenkinek más az igénye,de a saját tapasztalataimat szívesen megosztom veled.

-az első és legfontosabb felszerelés egy jó kés.gyakran hallani azt a mondást ha van egy jó késed mindent túlélsz.ez tényleg így is van hiszen a legsokoldalúbb eszkőz.Az ilyen szétnyitható-osszecsukható,20funkciós,félig recés élű stb diszkós késeket kerüld,semmi hasznuk/értelmük,terepen teljesen használhatatlanok.valami hasonlót keress: [link] Az a legjobb ha van hozzá ővre rakható bőrtok,így mindig kéznél van.

-a második legfontosabb dolog a megfelelő ruházat.A természetben nagyon is valós veszély a kihűlés,és ez a tévhitekkel ellentétben nem csak nagyon hideg időben,vagy csak télen történhet meg velünk.Mindig tartsd magad szárazon és melegen.A víz és a vizes ruha 25-szor gyorsabban vonja el a hőt a testedtől mint a vele azonos hőmérsékletű levegő.Ami még fontos hogy ezek kényelmesek legyenek,mert nincs annál rosszabb,ha dörzsöl vagy szűk a nadrág vagy töri a lábadat a bakancs.

-a harmadik a tűz.nagyon fontos dolog:melegen tart,spirituális ereje van,illetve tudsz rajta ételt készíteni/melegíteni.Éppen ezért nálam mindig van kovakő,mert az 100% megbízhatóan működik,abból nem fogy ki a gáz,illetve akkor is veti a szikrát ha vizes.páe ezer forintos tétel: [link]

de egy sima öngyújtó is simán megteszi.száraz fű,nyírfakéreg,fenyőgyanta meg tökéletes gyújtósnak.

-írtad a sátrat,meg az alvást mint probléma.én biztosan nem cipelnék magammal sátrat.plusz súly,nagy helyet is foglal,illetve menedék építéshez mindig rengeteg alapanyagot találni a természetben.Szerintem sokkal kényelmesebb és melegebb "szállást" lehet építeni az ott talált anyagokból.Ha ügyes vagy sok időbe sem telik.De ezt mindenki döntse el maga,ha neked szükséged van sátorra,akkor vidd magaddal.

-víz,étel:nekem az állandó felszerelésem között van két fém kulacs -2 x 0.6liter- illetve egy csajka.sose felejtsd a 3-as szabályt:levegő nélkül 3 percig,víz nélkül 3 napig,étel nélkül 3 hétig bírja ki a szervezet.Levegő lesz elég :) ,viszont vízzel lásd el magad.a természetben még a legtisztábbnak tűnő vizet sem szabad meginni forralás nélkül,mert rögtön két féle igazán nem kívánatos dolgot szedhetünk így össze:1)hepatitisz 2)szalmonella....ezért van nálam csajka,hogy legyen mibe vizet forralni és ezért két kulacs,hogy az egyikben mindig tiszta víz van a másikban meg tudok vizet gyűjteni.

Az étel a te dolgod,halászni vadászni nem akarsz azt mondtad,így valamit vinned kell magaddal.Kész ételt én sem vinnék mert nehéz.Sose felejtsd hogy minden cuccod a hátadat fogja húzni,és lehet pakolásnál az a plusz egy-két kiló semmiségnek tűnik,az x-edik km után viszont malomkőnek fogod érezni.

Hirtelen ennyi jut eszembe,ha valamire még kíváncsi vagy írj.

2015. febr. 13. 12:36
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
4: pont a kempinggáz meg a konzerv ami óriási plusz súly, én személy szerint akkor már inkább enném magában azt a zsemlét mint hogy napokig cipeljem a fémdobozt. Krumplit, kolbászt meg lehet sütni a tábortűz felett; Mo-n úgyis elég sűrűn vannak települések, megoldható naponta/kétnaponta vásárolni, fölösleges a konzervvel bajlódni.
2015. febr. 13. 13:13
 7/16 A kérdező kommentje:

5.

Köszönöm a leírásodat!

Fel is merültek bennem a további kérdések:

Én eddig egy egyszerű konyhakésre gondoltam csak, amit az evésnél használnék. Komolyabb túlélőkésre csak akkor lenne szükség, ha tényleg nagyon rambósra venném a figurát, tehát csapdákat készítenék, hogy fogjak valamit, vagy fedezéképítésnél. Javíts ki ha tévedek. Még egy gondolat ami idevág, az az önvédelem kérdése. Egyedül leszek kint a vadonban, és bár szerencsére Magyarország nem a medvéiről és a farkasairól híres, mégis vannak odakint mérsékelten veszélyes élőlények: vaddisznók, szarvasok. Olvastam, hogy ezek már sebesítettek meg, és nagy ritkán, de meg is öltek embereket. Emlékszem, egyszer hogy megijedtem, amikor az akácosban hallottam magam előtt felriadni több nagy testű állatot, én meg ott álltam felszereléstől leterhelten, ágas-bogas sűrűben ahol minden lépés erőfeszítés. El is gondolkodtam a fegyverzet dolgában. Vajon túlzás lenne, ha kovácsolnék magamnak otthon egy lándzsahegyet, amit aztán kint feltűznék egy nyélre? Mindjárt megjönne az önbizalmam, és amúgy is mindig volt a kezemben valami bot az arcomba csapódó pókhálók, meg faágak ellen.

A tűzzel kapcsolatban: szabad-e odakint tüzet gyújtani, vagy ha nem is szabad, elhanyagolható az esélye, hogy valaki észreveszi, és háborgatnak miatta?

Hermetikusan lezárható sátort mindenképpen szeretnék, mert az nagyon bosszantana, ha mindenféle bogarak serénykednének körülöttem, míg alszok. Annyira még nem vagyok a természet gyermeke sajnos, hogy ezen felül tudjak emelkedni.

Nem világos, miért ódzkodtok a kész ételektől. Az elkészítetlen ételek könnyebbek lennének? Ráadásul azokhoz főző-sütő felszerelések is kellenek. Ahogy én elképzelem: a legtáplálóbb kész ételeket vinném ki nejlonba csomagolva, pl. tepertőt fogyasztva kenyérrel és főtt tojással, nagyon hamar jól lehet lakni. Furamód nagyon laktató a zsömle is, amikor megvajazok négyet, és beléjük teszek egy-egy szeletke szalámit, egy fél napig nem vagyok éhes utána. A víz műanyag flakonban tényleg nagyon nehéz, és hamar elfogyik, főleg ha izzad is az ember, tehát a kinti vizek forralása megfontolandó.

Még egy pár dolog:

Hajdú Biharban élek, és mint alföldi ember a hegyvidéket tartom kuriózumnak, mindenképpen oda mennék. 2-3 napig lennék kint a vadonban. Valami olyan helyet szeretnék találni, ami nagyon szép, jó a kilátás a magaslatokról, viszont minimális a népsűrűség, és kicsi az esélye, hogy bárkivel is találkozok. Egyedül szeretnék lenni abban a pár napban. Meg persze az is előny, ha nem az ország másik végében van. Egyszer az akácosban belefutottam egy mezőőrbe, aki elkezdett igazoltatni, meg mondani, hogy ez az erdő magánterület – ez mindenhol így van? Tehát az általam elképzelt kötetlen csatangolást, táborozást és tűzgyújtást csak illegálisan lehet csinálni?

Köszönöm a válaszokat!

2015. febr. 13. 18:40
 8/16 anonim ***** válasza:

Nekem nem azzal van a bajom hogy kész étel, hanem hogy miben van. A legrosszabb mindenképp a konzervdoboz, a műanyag egy kicsit jobb, de abban meg hamar megromlik. Tepertő, tojás azok teljesen jók.

Úgy látszik nem olvastad hogy van Magyarországon most már állandó jelleggel medve, elsősorban a Mátra/Bükk környékén van rá esély hogy összefuss vele, csekélyebb mértékben a Börzsönyben. Pontos szabályra nem emlékszem, de úgy rémlik a Nemzeti Parkokban nem nagyon szeretik ha letérsz a turistautakról.

2015. febr. 13. 21:35
 9/16 anonim ***** válasza:

5ös vagyok megint!

A kés nem csak "rambóskodásra" jó!!!Pl amit te is leírtál önvédelemre is nagyon jó!Azért a ládzsahegy amiről írtál az nagyon extrém és teljesen felesleges!Arról nem is beszélve,hogy alapszabály,hogy ott ahol komolyabban számítani lehet valamilyen vadra,ott "hangoskodni" kell,fütyörészni,néha felrúgni az avart,lehulott száraz ágra lépni hogy recsegjen,vagy csak simán a hátizsákodra rakni valami csörgő vackot,így hallják az állatok,hogy jössz!Az önbizalmad ne attól jöjjön meg ,mert fegyver van nálad!!!!

Magyarországon egy ideje ismét állandó jelleggel élnek medvék és farkasok is!E miatt azonban nem kell megijedni,ha a kettő közül életedben bármelyiket fogod látni a szabadban,akkor te nagyon szerencsés ember vagy!HA,mondom HA esetleg mégis belefutnál valamelyikbe,rendkívül fontos,hogy (biztos be leszel szarva)de ne szaldj el!Ez a legrosszabb amit tehetsz,mert rögtön zsákmányállatnak néznek!Hangoskodni kell,kiabálni,megdobni őket kővel,gallyal,akármivel ami van a közeledben,vagy ha mégis futásnak eredsz(nyilván nagyon sokan önkéntelen ezt teszik hiszen ösztönös hogy menekülünk a fenyegetés elől)akkor futás közben dobd le a hátizsákod,vagy a kabátod vagy akármit,magadról,amin rajta van a szagod,azzal el lesznek foglalva,te meg elszaladhatsz!Bár ilyen szinte 100%os valószínüséggel nem fog veled történni!

Ami reális veszély lehet,az a vaddisznó!Nagyon félénkek,kerülik az emberrel való találkozást!DE HA kismalacai vannak,(tavasz elején hozza világra őket,február-Március-április)akkor azokat elszántan védelmezi,bárkinek nekimegy olyankor,ha fenyegetve érzi őket!Úgyhogy őket tényleg kerüld!

A tűzzel kapcsolatban annyit,hogy nyilván ahol ki van téve a tüzet gyújtani tilos tábla illetve természetvédelmi területen nem lehet tüzet rakni!Ahol lehet ott is körültekintően kell!Erről most nem tartok kiselőadást,feltételezem tudod miről van szó!Illetve keress utána a neten,hogyan lehet "észrevétlen" tüzet rakni!Most ezt sem részletezném különösebben!Bár ilyen tüzet csak akkor rakj,ha az a cél hogy eltűnj az emberek elől,mert a tűz csak az embereket vonza,minden mást taszít(vadak)!

A sátor az a te dolgod,ha neked úgy kényelmes nyilván vigyed!Annyit mondanék,hogy minél kisebb helyen elférőt és minél könnyebbet szerezz be!Nyilván ha sátorban alszol akkor igazából estére a tűz felesleges,hiszen melegen nem fog tartani mert a sátor mellé nem rakhatsz tüzet!A sátor meg amúgy is elszigetel és megvéd valamennyire az állatoktól!Még egy jó tipp!Lefekvés előtt a sátortól 10-15 méter távolságra,vagy 4 helyen pisilj egy fa tövére,vagy bokorra,de ne a földre!ez is távol tartja az állatokat,de csak férfi pisivel működik,mert abban van elég tesztoszteron!

Én a kész ételen konzerves kaját értettem!de a tepertő zsemle szalámi is tökéletes!felhívnám a figyelmed ezek éjszakai tárolására és megfelelő helyen való elfogyasztására!Éjjel a sátorban SOHA nem tartunk élelmiszert!!!!!!

A vízből terepen soha nincs olyan hogy elég van nálunk!Ezért használok fém kulacsot!A műanyag hamar megsérül és nem is lehet forralni benne!

Az erdő vagy mezőőrök szeretik baszogatni az embereket de az erdőtörvény így szól:(a védett és magánterületektől) eltekintve az erdőkben "üdülés céljából bárki (...) tartózkodhat", és azt "az erdőgazdálkodó tűrni köteles"(....) ez a szabadság csak 24 órára érvényes, egy napnál hosszabb egy helyben történő sátorozásra már engedélyt kell kérni........

Most nyilván nehéz az bárkinek is bizonyítani hogy te már több mint 24 órája vagy ott,de hivatalosan ez a törvény!Szóval amit te akarsz csinálni nem illegális,csak be kell tartani pár szabályt!

Az hogy kinek mi a szép teljesen szubjektív szóval helyet nem ajánlanék neked hogy hova menj!Ezt majd te eldöntöd!sok szép hely van az országban,majd kiválasztod!

2015. febr. 13. 22:24
 10/16 A kérdező kommentje:
Utánanéztem a medvéknek. A Zempléni hegységet nem említik, mint terjedési területet, szóval azt célzom meg, az is van legközelebb hozzám. Ha valaki jártas arra, örülnék az instrukcióinak. :)
2015. febr. 13. 22:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!