Kezdőoldal » Utazás » Magyarország » Debrecen vagy Szeged a jobb...

Debrecen vagy Szeged a jobb város?

Figyelt kérdés
melyik a jobb, szebb város? egyetem szempontjából melyik a szinvonalasabb?
2013. nov. 23. 22:36
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
65%

Az egyetem terén csak azt tudom én is írni, hogy szakfüggő. Amúgy használd egészséggel: [link]

Nekem is Szeged tetszik jobban, minden téren. Sokkal patinásabb város Debrecennél, ami egy iszonyat betondzsungel. Az emberek, főleg a fiatalok, ezerszer kulturáltabbak, mint a debreceniek, akik valóban elég bunkók. Ez valószínűleg visszavethető a két város múltjára: Debrecen egy kvázi polgárosulatlan mezőváros volt, gyakorlatilag egy nagy falu, ahol nem az urbánus, szabados felfogású, kultúrának és eszméknek helyt adó szellem érvényesült, hanem a begyepesedett magyar paraszti szellem, ráadásul Debrecennek azt a kevés értelmiségét vagy Nagyvárad vagy Pest el is "szívta".

Ellenben Szeged mindig is egy szabad szellemű, kultúrát és művészetet pártoló, igazi város volt, és ez kihatott és a mai napig kihat mind a két város társadalmára.

2013. dec. 26. 14:00
 12/32 anonim válasza:
10%

"polgárosulatlan mezőváros volt, gyakorlatilag egy nagy falu, ahol nem az urbánus, szabados felfogású, kultúrának és eszméknek helyt adó szellem érvényesült, hanem a begyepesedett magyar paraszti szellem"

Azért tegyük hozzá, hogy Szeged is egy mezőváros, annyival kiegészítve, hogy az nagy árvíz utáni építkezéseknek köszönhető, hogy építészetileg jobban egyben van.

A paraszti szellemről amit írsz az meg kb. hülyeség, Debrecen mindig is egy értékek mentén, de haladó szellemiségű város volt. A fiatalokról meg annyit, hogy túl kicsi ez az ország ahhoz, hogy ilyen következtetéseket és általánosításokat vonjunk le két város fiatalságáról.

2013. dec. 28. 14:40
 13/32 anonim ***** válasza:
26%

Debrecen belvárosának a képe valóban csalóka, és kisebbnek tűnik az utcák, az épületek elrendezése miatt. Gondoljunk csak bele! Ha a kb. 1 km-es Piac utcát "feldarabolnánk" három, egymástól távolabb levő utcára, és általában a belváros utcaszerkezete kacskaringósabb lenne, ha az egyetem csodálatos főépülete nem a város peremén, hanem, mint Szegeden, bent lenne a belvárosban, mondjuk a Hunyadi utca mentén lévő egyszerűbb, szerintem egy több, mint 200 ezres középváros központjának a képébe abszolút nem illő kertes házak helyén, a tanári kúriákkal és a kollégiumokkal együtt, akkor már nem is tűnne annyira kicsinek a belváros!

Ez természetesen egy teljesen irreális elképzelés, de nekem Debrecen úgy is tetszik, ahogy most van! Annyira azért most sem vészes a belváros, sőt, én imádom a hangulatát, ami a világon teljesen egyedi. Németországban, a Debrecen méretű városoknak akkora patinásabb központja sincs, mint Debrecennek!

Szeged is nagyon szép, de Debrecen sokkal jobban fejlődik és érezhetően nagyobb város minden téren.

2014. jan. 29. 11:55
 14/32 anonim válasza:
26%

Szegeden még nem jártam, de debreceni vagyok. Minden szubjektivitást mellőzve mondhatom, hogy Debrecennek fantasztikus egyeteme van. Az egész országban a DE-nek a legnagyobb a kar- és szakválasztéka (hivatalos adat!), mindegyik kar épülete kicsit tematikus, és biztosíthatlak hogy gyönyörű, jól felszerelt.

A természeti kincsek.. érdekes, hogy a Tiszát említetted, Debrecentől mindössze egy óra autóval, ami talán nem ad alkalmat mindennapos vízparti láblógatásra, de mégsem egy megtehetetlen táv. A Nagyerdőről talán már hallottál, hatalmas, békés vidék, a helyi kirándulás tökéletes színhelye. Ha jártál már Debrecen klinikáján, akkor láthattad, hogy az egész olyan, mint egy rehabilitációs központ és egy botanikus kert keveréke, tágas, gyönyörű, tele van ültetve fákkal, van egy antik szökőkútja, rengeteg padot is találsz, illetve üzleteket is..:) És ha már botanikus kert, az is van itt, méghozzá nem is akármilyen! Ezek még csak a turistakönyvekben is feltüntetett "nagyágyúk", az eldugott, apróbb kis csodákról még nem is szóltam.

Tele van panelházakkal? Megsúgom, ez egy város sajátja. Mert nem minden város a túlnépesedett falu jellegére kapott címet. A falusias cívis házak mellett (amelyek egyébként a táj jellegzetességéhez tartoznak, és biztos vagyok benne, hogy máshol is vannak kevésbé modern házak, sőt, még putrik is.. remélem, senkinek nem törtem össze ezzel a gyermeteg ábrándjait) rengeteg villa is van, mert hát itt is élnek jómódú emberek, nem reális dolog Debrecent gettónak beállítani. ;)

Hajléktalanok mindenütt vannak, csak nem mindegy, hogy a város melyik részén tömörülnek.

Az éjszakai életről annyit, hogy csak a Piac utcából nyíló mellékutcákban hat szórakozóhely van, és akkor még mindig csak egy utcát említettem, ehhez persze vegyük

2014. ápr. 23. 15:58
 15/32 anonim válasza:
42%

* folytatás

vegyük hozzá azokat a kocsmákat, bárokat, ahol szól a zene és van tánctér, ezek is szórakozóhely-jellegűek. Kocsmából is találsz rengeteget, tudsz válogatni a te korosztályodnak és ízlésednek megfelelő helyekből bőségesen.

Az, hogy az emberek zárkózottabbak, mind vidéken, evidens. De én még nemigen tapasztaltam kifejezett barátságtalanságot, amikor megszólítottam egy idegent, és én magam is készséges vagyok, amikor valaki megállít és segítséget kér, vagy csak beszélgetni akar valakivel, míg a buszát várja. Az általánosítás egyébként a saját szellemi színvonaladat bizonyítja, hacsak nem vagy olyan vállalkozó szellemű, hogy mind a cirka 200e. emberrel kapcsolatba lépj és levond a konzekvenciákat.

A graffiti minden városra jellemző, nem a települések levegőjében van a baci, ami vandállá vagy "grafóssá" teszi a tizenéveseket.

A Debrecenről való ismereteid hiányosságát igazolja, hogy valós problémákat nem említettél, sehol nem olvastam például a Sámsoni út végi épületről...:)

Azt hiszem, minden egyebet elmondtak az előttem szólók, és mihamarabbi felépülést kívánok a szemellenzős, rosszindulatú szemléletedből!! Üdvözlettel: egy ELÉGEDETT debreceni!!!

2014. ápr. 23. 16:06
 16/32 anonim ***** válasza:
65%
Szeged sokkal szebb város Debrecennél! Nem tudom, hogy ezt miért olyan nehéz elfogadni! Debrecen csak egy túlnépesedett falu, tele savanyú, nagypofájú emberekkel.
2014. ápr. 26. 12:04
 17/32 anonim ***** válasza:
76%

"Tele van panelházakkal? Megsúgom, ez egy város sajátja."

Senki nem azt vitatja, hogy máshol nincsenek panelok, csak tudod máshol nem a város centrumába építettek be egy komplett lakótelepet. Nézd meg Szegedet, Pécset, Miskolcot, Nyíregyházát, Győrt... a lakótelepek mind a város peremén vannak és nem a történelmi belvárost rondítják el valami irdatlan módon. A lakótelep a belvárosban, az debreceni sajátosság!

2014. ápr. 26. 16:35
 18/32 anonim válasza:
48%

Szeged hatalmas látszatváros, nincs ott igazán semmi sem! A szűk belvárost két hónap alatt megunja az ember, azon kívül meg egy koszos város. A sok fesztivál annyiból áll, hogy kb havonta kirakják a térre a különböző fabódékat, amelyekben mindig ugyanazokat a gagyikat árulják és kész.

A szellemiségről nem is beszélve, iszonyatos.

Ha jót akarsz magadnak kerülöd.

2016. jan. 29. 12:28
 19/32 anonim válasza:
38%

Még azt hozzátenném, hogy építészetileg is borzalmas, egy-két szép régi épület mellett akkora kocka ocsmányságok vannak, hogy hihetetlen!

De rettentően idegesítő is, hogy az esetek többségében nem találsz kukát, vagy padot.

Az egyetem működése is elég aggasztó, ügyintézés rémálom, színvonal meg hát..

A szellemiségről pedig az árulkodik, hogy a sok marha nemrég hogy védte a gyilkos, kommunista Ságvári nevét, melyet nagyon helyesen eltávolíttattak a gimnázium nevéből.

Iszonyatos bánom, hogy idekerültem, megváltás lesz, ha végzek az egyetemmel, az b.dös életben soha többet nem megyek oda!

2016. jan. 29. 12:32
 20/32 anonim válasza:
22%

Én is egyetértek azzal, hogy Szeged egy úgynevezett "látszatváros". Az SZTE-n tanulok (Mérnöki Karon), de szerintem a színvonal az nagyon gyenge. Azt gondoltam mikor idejöttem, hogy ha már akkor neve van az SZTE-nek akkor ez a kar is olyan nívós mint mondjuk az orvosi vagy legalább közel olyan, vagy mondjuk nincs akkor eltérés a többi vidéki egyetemhez képest, ahol van műszaki képzés. Én nekem van debreceni kötődésem, rokoni, így aztán voltam ott nem egyszer nappal és éjszaka egyaránt, így aztán merek véleményt mondani és hiteles az összehasonlítás.

Objektíven nézve Debrecen szerintem is mindenben előrébb jár, fejlettebb. Éjszakai élet 0 Szegeden. Ha igazán éjszakai életre vágyik az ember akkor célszerű a fővárost választani ha van rá idő és pénz. Persze Debrecenben tapasztalatom szerint is van, illetve nagyobb is az éjszakai élet. Nekem jobb a tapasztalatom a debreceni emberekkel szemben.

Bánom hogy Szegedre mentem, várom a végét már nagyon. Nem tervezek ott maradni egyetem után, sem pedig ha eljövök onnan, akkor visszamenni.

Debre

2016. márc. 12. 15:50
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!