Kezdőoldal » Utazás » Magyarország » Debrecen vagy Szeged a jobb...

Debrecen vagy Szeged a jobb város?

Figyelt kérdés
melyik a jobb, szebb város? egyetem szempontjából melyik a szinvonalasabb?
2013. nov. 23. 22:36
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:
76%
Szerintem Szeged szebb, hangulatosabb. Mindkét város egyeteme jó.
2013. nov. 23. 22:41
 2/32 anonim válasza:
61%

Debrecen!!! <3

Ott szerintem nagyon nagyon jó az egyetem,ott a virágkarnevál,a híres nagytemplom,mindig jó kiállítások vannak,ott a ''híres,, Aranybika,Magyarország 2.legnagyobb városa...Stb.Stb. Szóval én A cívis városra voksolnék! :)

2013. nov. 23. 23:31
 3/32 anonim ***** válasza:
57%
Inkább Szeged és az egyeteme is jobb.
2013. nov. 24. 15:41
 4/32 anonim ***** válasza:
62%

Az egyetem szempontjából attól függ, mit akarsz tanulni. Szakonként más a színvonal. Valamiben Debrecen jobb, valamiben Szeged.

Szeged az egyik legszebb magyar város, egy valóságos ékszeres doboza az országnak. Annyira meg van a varázsa a sok régi palotának, a Tiszának, a parkjainak, a nyüzsgő éjszakai életének, és az emberek nagy része is nagyon kedves, kulturált, segítőkész.

Debrecenben még élek fel nem fogom, mit lehet szeretni. Azt az egy főterét leszámítva, egy k*rv@ronda város. Panelok és régi, falusias "cívis" házak mindenhol, és ráadásul a jó részük szétgraffitizve. Rengeteg a hajléktalan, a lepukkant, kötekedő pofa. Éjszakai élete jóformán nincs, mert este nyolc után még a belváros is olyan, mintha evakuálták volna, de nappal se olyan nyüzsgő az élet, mint Szegeden. Az emberek jó része valami hihetetlen zárkózott, sutyerák, és mindennek fejében még nagyképű is, igazi begyepesedett kispolgárok (nem hiába van ott a Fidesz legnagyobb sleppje). És mindezért még a természeti adottságok sem kárpótolnak, mert se hegyek, se folyó, csak a b*szott unalmas, nagy puszta.

2013. nov. 29. 12:23
 5/32 anonim válasza:
71%

Egyetem szempontjából szakfüggő. A saját tapasztalataim alapján Debrecent ajánlanám (mindkét egyetemhez volt szerencsém), és a színvonala a debreceninek az én szakomra vonatkozóan határozottan jobb! Szervezettebb, segítőkészebbek az emberek stb., persze minden egyetemnek van negatív oldala. Én mindenképp Debrecent javasolnám!

Egyébként város szempontjából is Debrecent mondanám élhetőbbnek, bár első látásra Szeged szebbnek tűnik (én is szebbnek láttam), de miután már itt élek egy ideje nem olyan idilli város, mint ahogy mások beállítják. A tapasztalatom az, hogy elhanyagolt, nem fejlődik Szeged, és tisztának sem mondanám. Persze van benne, ami szerethető, például a dóm és a főtér szép, ill. nekem a Reök-palota is nagyon tetszik. De a Tisza partot például kifejezetten koszosnak találom. Panelok itt is ugyanúgy vannak, mint Debrecenben, nem mondanám hogy kevesebb, attól, h a belvárosban nincsennek. A grafitiről annyit, h Szegeden is össze van graffitizve egy csomó épület, és én csövest, és kéregetőt is többet láttam Szegeden, mint Debrecenben. Egyébként Debrecenben egyszer sem kötött belém senki az utcán, pedig időnként éjszaka is sétálgattam. Az "életről" szintúgy azt tudnám mondani, h Debrecenben nagyobb életet éreztem. Szegeden az emberek (tisztelet a kivételnek) savanyúak, unottak, és számtalanszor előfordult, h nekem jöttek az utcán. Debrecenben ilyet nem tapasztaltam. Szóval összességében én Debrecent sokkal jobban szeretem, szebb élhetőbb, fejlődő város, kedves emberekkel. Szóval mindenképp Debrecent ajánlanám, de azt tanácsolnám neked, ha van egy kis szabadidőt, és pénzed, utazz el mindkét városba, és meglátod melyik tetszik jobban. :) Bár igazán akkor ismerszik meg egy város, amikor már ott élsz.

Ja még annyit kedves utolsó válaszoló, hogy úgy érzem a földrajztudásod kicsit hiányos,mivel Szegeden sem találhatóak hegyek és egyéb természeti csodák, szóval szeged is egy nagy puszta. A térkép a barátod. :)

Nem akartam megbántani senkit, mindkét városban van szerethető dolog, de saját tapasztalatok alapján én azt mondom Debrecen!

2013. nov. 29. 19:41
 6/32 A kérdező kommentje:
szerintem a Tiszára gondolt mint természeti csodára
2013. nov. 29. 20:41
 7/32 anonim válasza:
31%
Okés, de attól még puszta, és a Tiszán kívül ugyanúgy nincs más. (és hozzáteszem azt sem tartják tisztán, de ez csak magánvélemény)
2013. nov. 29. 21:00
 8/32 anonim ***** válasza:
68%

"Ja még annyit kedves utolsó válaszoló, hogy úgy érzem a földrajztudásod kicsit hiányos,mivel Szegeden sem találhatóak hegyek és egyéb természeti csodák, szóval szeged is egy nagy puszta. A térkép a barátod. :) "

Ha nem mondod, hülyén halok meg! :D Az, hogy Szeged az Alföldön van, az arrogáns megjegyzésed nélkül is tudtam már egy jó ideje. Neked meg a figyelmed kerülte el, hogy a természeti adottságoknál a Tiszára gondoltam. Egyetemistaként mindig egy élmény volt, amikor suli után kiültünk a Tisza partra, aminek ha koszos, ha nem, nagyon meg van a hangulata. Pazar látvány pl. a hídról a folyó mentén a város panorámája, főleg az esti fényekben.

Az emberek terén ezek szerint merőben mást tapasztaltunk. Én személy szerint a frászt kaptam a debreceniek jó részének kivagyiságától, karót nyeltségétől, prosztósságától, amit úton-útfélen tapasztaltam. Többet halottam vidékiezni őket, mint egy átlag fővárosit. A falra másztam ettől a; "mert mi debreceniek vagyunk..." nagyképű felfogástól. A szegediek is büszkék a városukra, de én azt vettem észre, hogy alapjában sokkal lazább, közvetlenebb emberek, akik tizedannyira nincsenek elszállva (holott jóval szebb a városuk).

A városképet nagyon emeli Szegeden, hogy sokkal több a klasszikus, főleg múlt század eleji, patinás épület, mint Debrecenben. Debrecenben kvázi csak a Piac utcán, a főtéren, és néhány környező utcában vannak nagyobb, szebb épületek. Utána szinte csak panelok, és egyszerűbb, földszintes polgári házak. Néhol, egészen bent a belvárosban olyan utcák vannak, hogy az ember meg nem mondaná, hogy egy 210 ezres város központjában van, sokkal inkább egy faluban érzi magát.

Szegeden is vannak panelok, de szegeden legalább nem a centrumba építették be őket, hanem ahol a helyük van a lakótelepeknek: a város peremére. Debrecenben az valami nagyon nevetséges, hogy ott a Nagytemplom, és pár perc sétára tőle, még javában a belvárosban, egy marha nagy, ocsmány, szürke, összefirkált lakótelep.

Oké, azt aláírom, hogy a Modem, a Főnix, a reptér, mind-mind emelik a város státuszát. Sok minden téren sokkal jobban fejlődött az utóbbi években Debrecen, mint Szeged. De milliárdos beruházások ide vagy oda, az én szívem, és a legtöbb ember szíve az ismeretségemben, aki mind a két városban járt, valami megmagyarázhatatlan dolog miatt, mégis inkább Szegedre húz. Szeged ugyanis rendelkezik egy olyan dologgal, amit nem lehet milliárdokból megvenni, nem beruházásokban mérnek: Szegednek van varázsa, arca, színe, hangulata. Erre vagy fogékony valaki, és átéli ezt a belvárosban sétálgatva, vagy fogalma nincs arról, amit írok. Debrecen számomra, és sokak számára egy roppant semmitmondó hely. A népességtől elvonatkoztatva nekem Szeged, vagy akár Sopron, Pécs, vagy Eger sokkal nagyobb és gazdagabb városok, mint Debrecen, ami számomra csak egy nagy-nagy hortobágyi falu, melyből hiányzik az a meghatározhatatlan varázs, ami a városokat, igazán várossá teszi.

2013. dec. 1. 12:54
 9/32 anonim válasza:
56%

Szia!

Debreceni vagyok, és még egyetemista is, így pár információval szolgálhatok. :) Az egyetem, ahogy előttem is írták, szakfüggő. Itt elég erős a TTK, a BTK, az orvosi, a gyógyszerész kar.

Az emberek többsége kb. ugyanolyan, mint bárhol az országban. Igen, valóban a debreceniek büszkék a városra, az identitásukra, de az előbb említett kispolgári-fideszes dumát nyugodtan tekintsd az év viccének. Hidd el, a debreceniek egymást között órákig tudják szidni a várost, a vezetést, a buszt, a villamost, a kórházat stb. A Fideszre itt mindig Kósa Lajos miatt szavaztak, de hidd el, sokszor erős szájhúzással.

Az egyetem a tanulmányok mellett, az új barátokról is szól. :) Ha barátokra, netalán szerelemre találsz (aminek nagy a valószínűsége), akkor teljesen mindegy, hogy Szegeden, Debrecenben vagy éppen máshol tanulsz. Közösen lesznek programjaitok, itt is fellehet találni magatokat. :) Szeged szerintem szép város, többször jártam ott, ám én speciel nem szeretem a büdös Tiszát, de hát ízlések és.. Az egyetem viszont ott is jó.

2013. dec. 2. 17:40
 10/32 anonim ***** válasza:
39%

Én Debrecen mellé teszem le a voksom. A "Debrecen-ellenes" válaszoló nagyon rosszul látja a várost.

- Szerintem legalább annyi szép, régi épület van Debrecenben, mint Szegeden (és még több is lenne, ha 44-ben nem tépázták volna meg a várost!). Szeged óvárosára főleg a sok, rövidebb utca jellemző, még Debrecen óvárosára néhány szélesebb, hosszabb utca, így sokkal átláthatóbb a városkép, és csupán ezért tűnik kisebbnek Debrecen történelmi belvárosa (holott nem az!). Ráadásul elég primitív dolognak tartom a panelokkal egy lapon említeni a régi cívis házakat, melyek szinte mindegyike egy-egy művészeti remek, és védett műemléképület (rajtuk felbecsülhetetlen értékű domborművekkel!).

- Debrecen szinte mindenben előrébb van, mint Szeged. Szeged se nemzetközi repteret, se az ország második legnagyobb művészeti központját(Modem), se egy grandiózusabb rendezvénycsarnokot (Főnix) nem tud felmutatni.

- Debrecenben lépett fel: Jean Michelle Jarre, David Guetta, Tiesto, Lenny Kravitz, a Nightwish, Thomas Anders, stb. Szegeden egy színvonalasabb külföldi előadó koncertjére sem emlékszem.

- Debrecenben renoválják sorra a régi épületeket, még Szegeden sok, múlt századeleji bérházra rossz ránézni.

- Szegeden legalább annyi hajléktalan és összefirkált házfal van, mint Debrecenben (ha talán nem több!).

- A debreceni emberek nagy része nagyon is kulturált, a világra nyitott, segítőkész és kedves, akikre mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy pl. "prosztók" vagy "nagyképűek" lennének, sőt ezt a minősítést én kérem ki a debreceni emberek nevében!

- Debrecennek VAN éjszakai élete, még Szegednek jóformán nincs! Egy péntek vagy szombat este hemzseg a fiataloktól; a Bárka, a Roncs (a pesti romkocsmák tökéletes mása!), a Visions, a Batthyány borozó, a Sadaqah (az ország legjobb vízipipázója!) a White Angel, a Bakelit (számomra az ország legjobb kávézója!), a Lovarda, a Kikötő, a Fácán (kultikus rockocsma), az Ibolya kocsma (olyankor tele van jófej egyetemistákkal), a Kazánház, a Retro, a Cool, a Halköz, és most így "csak" ennyi jut eszembe. Szegednek van egy romcskocsmája, a Rongy (legalábbis annak nevezik, de köze nincs a tipikus romkocsmához), meg vagy egy-két tucc-tucc hely a városban és ezzel kifújt az a "nagy és pezsgő" szegedi éjszakai élet.

- Tény, hogy Debrecen az alföldön van, de van egy csodálatos Nagyerdője, és egyébként legalább annyian szeretik a "végtelen" rónaságot, mint a hegyeket (már csak, ha Petőfire gondolunk), ez mindenkinek a szubjektív ízlésétől függ.

- Debrecen belvárosának van egy sajátos, megkapó stílusa és hangulata, úgymond "arca", amibe sokan (velem együtt) képesek beleszeretni. Aki ezt nem veszi észre, az nyissa ki jobban a szemét és a szívét!

2013. dec. 11. 20:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!