Ebben az országban mindent vidéknek hívnak, ami nem Budapest?
Értelmező kézi szótárból vett részlet:
"Vidék: Az országnak minden városa, falva, minden tájéka, a fővárost kivéve."
Tehát igen, minden vidék ami nem Bp.
Igen, a pesti embernek minden vidék, ami a Budapest táblán túl van.
A kedvenc kifejezésem a "vidéki városok". Ezzel a kifejezéssel Debrecenre, Szegedre, Miskolcra, Győrre is utal a pesti ember.
Egyedül Budapestre nem lehet mondani, hogy vidéki város.
Az ország összes többi települése vidéki.
De ez csak a vidék egyik jelentése.
jelenthet meg
- vmely meghatározott helyhez mint középponthoz közel eső, hozzá tartozó földterület; vminek a környéke Pl A Mátra vidéke; a Tisza vidéke; a Duna középfolyásának vidéke. Sopron vidékének egészséges a levegője.
-Olyan (meghatározatlan nagyságú) terület, amelyet bizonyos szempontból (fekvés, domborzat, növényzet, lakosság, gazdasági jelleg stb.) nézve, sajátos jellegénél fogva egységesnek tekintünk. Pl. Dombos, erdős, hegyes, sík vidék; szép vidék; magyar, román vidék; búzatermő vidék; bejárja a vidéket. A nyárfa jól tenyészik a mocsaras vidéken. Magyarország sok vidékén kitűnő bor terem
Pont azt akartam írni, amit 8-as. Magyarországnak Budapest a központja, lásd úthálózat, vasúti hálózat, lakosságszámbéli aránytalanságok.
Az agglomeráció jó kérdés. Ha össze van nőve Budapesttel, akkor nem tekintem vidéknek. Például aki kimegy Budaörsre a Tescoba bevásárolni, az nem vidékre ment boltba. Ha Rákoscsaba Budapest része lehet, ami vonattal 20 perc a Keletiből, akkor Budaörs se legyen már vidék.
De aki megnézi a gödöllői Grassalkovich-kastélyt, szerintem vidéken jár még akkor is, ha fél Gödöllő Budapestre jön be minden reggel. Oda már tényleg több településen át kell menni, az már vidék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!