Jogos a követelésük?
Szekszádra terveztünk utazni, szállást lefoglaltuk de betegség miatt nem tudunk menni.
erre ők azt mondták h kötbért kell fizetnünk (30k-t).
mikor lefoglaltuk akkor erről szó sem volt (utólag is ellenőriztem a honlapjukon) és csak a visszaigazoló emailben írtak erről, holott ha én ezt tudom akkor nem fogadom el. Előre nem tájékoztattak, nem írtam alá (nem klikkeltem) ilyesmit.
szerintem ez nem jogos.
kértek be előleget?
ha azt befizetted,akkor azt buktad
de ha nem fizettél eddig semmit,akkor most se fizess,nem tudnak sokmindent csinálni
tudom,recepcióztam sokáig...
fenyegetőzünk mindennel,de csak a szavak vannak eszközként,semmi más,nem irtál alá semmit,egy telefonos vagy emailes rendelés meg nem ér semmit ilyen szempontból
"ha én ezt tudom akkor nem fogadom el"
DE elfogadtad. A joban van egy olyan szabály, hogy a törvény nem ismerete nem mentesít az elfogadása alól. A honapon is ott kell ennek lenni, hogy mennyi a lemondási díj. Meg lehet próbálni felhívni a szállodaigazgatót és meghatni, de nem mindegy, hogy komoly betegség avgy csak egy kis megfázás.
"DE elfogadtad. A joban van egy olyan szabály, hogy a törvény nem ismerete nem mentesít az elfogadása alól."
gondolkodj már...
hol van ilyen törvény? mert ez nem törvény.
"kértek be előleget? "
nem
"hol van ilyen törvény? mert ez nem törvény."
Te is gondolkodj! Minden törvényre és jogszabályra vonatkozik ez a szabály, nem ez egy konkrét törvény. A szálloda honlapján ott van (max. te nem találtad meg) hogy mennyit kell fizetni, ha visszalépsz. Ezt elfogadtad, ez egy jogszabályi előírás. Tényleg nem tudtatok elmenni? Megindokoltad amikor lemondtad vagy csak egyszerűen annyit mondtál, hogy bocs, nem megyünk? Ha normálisan elmondtad és tényleg komoly ok volt, nem szokták követelni ezt a pénzt, mi is jártunk már így. (Lábtörés indulás előtti napon és egy fillért sem kértek.)Mennyit kellene fizetned? Megéri így trükközni meg csalni, hogy ennyire ki akarsz bújni?
előző vagyok.
szóval az ÁSZF-et kell megnézni, de a kötbérfizetés bizto hogy benne van.
Nem muszáj persze megfizetni, de akkor jó kis elhúzódó polgári perre számíthatsz.
amúgy Ptk:
A kötbér
246. § (1) A kötelezett meghatározott pénzösszeg fizetésére kötelezheti magát arra az esetre, ha olyan okból, amelyért felelős, nem, vagy nem szerződésszerűen teljesít (kötbér). Kötbért csak írásban lehet érvényesen kikötni. Kötbér után kamat kikötése semmis.
(2) A kötbért a jogosult akkor is követelheti, ha kára nem merült fel. Érvényesítheti a kötbért meghaladó kárát és a szerződésszegésből eredő egyéb jogait is. A szerződésszegéssel okozott kárának megtérítését az erre vonatkozó szabályok szerint akkor is követelheti, ha a kötbérigényét nem érvényesítette.
(3) A nemteljesítés esetére kikötött kötbér érvényesítése a teljesítés követelését kizárja. A késedelem vagy a hibás teljesítés esetére kikötött kötbér megfizetése nem mentesít a teljesítés alól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!