Melyik Magyarország legkisebb városa? Már amelyet városnak lehet nevezni.
Vajon más is úgy gondolkozik, mint te?
A Heves megyei Rózsaszentmártonnak 2019-ben 2002 lakosa volt, és van egy Lakótelep nevű városrésze (mely családi házas övezet). :D Ennek ellenére község szegény.
Hasonló a helyzet Pétervására esetében is, ez már város besorolású, viszont a Pétervásárai lakótelep amennyire láttam, szintén nem az, amit te keresel.
Záhony a 2019-es listán a 76. város, és ott van lakótelep. Az első 7 város kétezer fő alatt van, így már csak 68-at kell ellenőrizned.
Tudod népesség szerint is rendezni az adatokat.
Én értem, mire céloz a kérdező, éveken át röhejes volt, hogy mindent várossá nyilvánítanak, csak kérni kell. Nem véletlen, hogy most hoztak valami törvényt, hogy 10 000 lakos kell hozzá, és ezzel egy időre meg is szűntek a várossá nyilvánítások, mert az ekkorák már mind azok. (Ha jól számolom, a Fidesznek az elmúlt 11 évben hozott értelmes döntéseinek száma ezzel elérte a hármat, és ez több, mint amit kinéztem belőlük.)
Én a 4-6 ezresekre mondanám, hogy ez már megüti a kisváros szintet, az ezalatti az tényleg tiszteletbeli város csak, de ezeken belül is van akkora eltérés, hogy pl. Tokajt városnak érzem, Felsőzsolcát meg nem, pedig utóbbi másfélszer akkora (csak épp annyira közel van Miskolchoz, hogy fölösleges volt ott bármit is kiépíteni, így alvóváros jellege lett).
Nyilván van az, hogy mi hivatalosan város, és mi az, amit annak tekintük, tekintve hogy lassan minden második fat városnak nevezik. Csakhogy utóbbi szubjektiv, ezért nem lehet rá válaszolni.
Nálam amúgy kb.:
10-100 ezer kisváros
100-300 ezer közepes város
300 ezer felett nagyváros
De függ az infrastruktúrától, a település szerepétől, városképétől, ha van neki, valamint hagyományaitól. Pl. az Alföldön vannaj 10-20 ezres tanyaközpontból lett tioikus nagyközség jellegű települések, amelyeket várossá nyilvánítottak. Ezzel szemben pl. Szentgotthárd nincs 10 ezres, de kisváros jellege van. Vagy Vasvár, amelyik történelmi város volt, majd utólag kapta vissza a város rsngját, pedig már 5 ezredln sem laknak ott. Zirc is kisvárosias jellegű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!