Mennyire jellemző Magyarországon újabb építésű családi házakban vagy lakásokban, hogy a fürdőszobába nagyobb ablakot tesznek, nem azt a régen szokásos legkisebbet? Meg hogy nem olyan magasra helyezik, hanem lejjebb, hogy nézelődni lehessen kifelé?
Nálunk pl. két nagy ablak is van a fürdőszobán igaz, hogy nem átlátszó tiffany üveggel.
Ráadásul kívül magas tujasor is van a szomszéd felől.
Ha a fürdőszoba nem a szomszéd felőli oldalon van, akkor akkora ablakot teszel rá, amekkorát akarsz.
Én ha most építkeznék, biztos, hogy normálméretű ablakot tennék a fürdőre, mert nagyon tetszenek a világos, napfényes fürdők, növényekkel.
Ennek a tervezésnek viszont van egy hátulütője, hogy nagyon bonyolult úgy megtervezni valamit, hogy minden helyiségnek legyen normál méretű ablaka, amikor csak 3 fallal gazdálkodhatsz.
Ezért nem igazán jellemző a magyar építési szabályok miatt.
Én elég sok ilyet látok a mi településünkön.
Ha én építettnék házat, én is ilyet csináltatnék, sokkal világosabb a fürdő mint ezektől a "dísz-ablakoktól". :D
Ahogy megfigyeltem, amikor lakást kerestem budapesten, a kb 1940-60 között épült társasházaknak mind 1x1, vagy 1,5x1,5m fürdőablaka volt, majdnem a plafon vonalánál volt a teteje, hogy nehezebb legyen belátni. Ha elé álltál pont nyaknál volt az alja. Ha a szomszéd felé nézett, akkor is, csak akkor tejüveg volt benne.
Laktam is ilyen albérletben. Fürdés közben mindig nyitva volt. Nagyon hangulatos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!