A Budapestre költözők/utazók stb. miért használják szinte kivétel nélkül a "fel/föl" igekötőt az adott ige előtt?
Például azt mondják: "Feljöttem Budapestre tanulni" vagy "Felutaztam Pestre a Westendbe"
Mondjuk egy Pécsről vagy egy nagykunsági faluból érkező részéről ezek a szerkezetek teljesen logikusak. Azonban tapasztalom, hogy a Győr-Moson-Sopron vagy Borsod megyéből leutazók is rendre ilyen mondatokat használnak, nem azt, hogy "Leutaztam Pestre".
Plot twist:
A budapesti agglomerációban lakók BEmennek Pestre.
Ahogy írják előttem is, a "fel" meg "le" általában az adott hely nagyságára, státuszára utal. Budapest mint főváros nagyságrendekkel nagyobb mint akármelyik vidéki városunk.
De ugyanígy fel-le jelzővel használják vidéki falvak, kisebb városok a megyeszékhelyeket.
És ahogy szintén írják az agglomerációból meg "be" mennek Pestre. Ami hasonló mint vidéken azt mondani, hogy beugrom a városba.
Na meg úgy alapvetően nehéz földrajzilag a "fel-le" részt nézni. Nyilván egy Pécs egyértelmű. De mondjuk Jászberény ott van Pesttel egy vonalban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!