Kezdőoldal » Utazás » Magyarország » A Budapestre költözők/utazók...

A Budapestre költözők/utazók stb. miért használják szinte kivétel nélkül a "fel/föl" igekötőt az adott ige előtt?

Figyelt kérdés

Például azt mondják: "Feljöttem Budapestre tanulni" vagy "Felutaztam Pestre a Westendbe"

Mondjuk egy Pécsről vagy egy nagykunsági faluból érkező részéről ezek a szerkezetek teljesen logikusak. Azonban tapasztalom, hogy a Győr-Moson-Sopron vagy Borsod megyéből leutazók is rendre ilyen mondatokat használnak, nem azt, hogy "Leutaztam Pestre".

2020. nov. 15. 10:34
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Plot twist:

A budapesti agglomerációban lakók BEmennek Pestre.

2020. nov. 15. 16:57
 12/15 anonim ***** válasza:
39%
5-ös vagyok. Én mondjuk, ha Sopronban vagy Győrben laknék, biztos nem "fel"-eznék. Valószínű úgy mondanám, hogy elmegyek vagy hogy Pestre utazom.
2020. nov. 15. 16:59
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
Nem mondanád úgy, mert nem azt szoktad volna meg...
2020. nov. 15. 17:51
 14/15 anonim ***** válasza:
0%
13: Hidd el, úgy mondanám. Nekem nagyon számít, hogy helyileg épp hol vagyok.
2020. nov. 15. 18:09
 15/15 anonim ***** válasza:

Ahogy írják előttem is, a "fel" meg "le" általában az adott hely nagyságára, státuszára utal. Budapest mint főváros nagyságrendekkel nagyobb mint akármelyik vidéki városunk.

De ugyanígy fel-le jelzővel használják vidéki falvak, kisebb városok a megyeszékhelyeket.

És ahogy szintén írják az agglomerációból meg "be" mennek Pestre. Ami hasonló mint vidéken azt mondani, hogy beugrom a városba.

Na meg úgy alapvetően nehéz földrajzilag a "fel-le" részt nézni. Nyilván egy Pécs egyértelmű. De mondjuk Jászberény ott van Pesttel egy vonalban.

2020. nov. 18. 00:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!