A Balaton nyílt vize bárhol „átlagmély” (3-4 m), a „tihanyi kúton” kívül? A látótávolság a nyílt vízben is ugyanolyan kicsi-e, mint a strandokon?
A nyílt víz alatt most nem ugyanazt értem, amit a szabályok neveznek annak (mert abba az is beletartozik, ami még jó közel van a parthoz, csak éppen már a strandot határoló bólyákon túl), hanem egy ennél szűkebb környékre gondolok, ami „úgy rendesen bent van”. Egyedül az ún. „tihanyi kútról” hallottam, hogy annak alja 10-11 m-rel a vízfelszín alatt található. Az lenne az egyetlen, szélsőségesen mély hely a Balatonban? Azon kívül, az „átlaghelyek” közül mi a legmélyebb és kb hol lehet?
És a látótávolság? A strandokon nagyon közel van a vízfelszínhez az iszap, a legmélyebb strandon is van fürdőző, kinek a lába azt eléri és felkavarja. Ez változik-e jó irányba a nyílt vízben, vagy a tó „legbelsejében” is esélytelen bármit látni?
A fent 1x említett tihanyi kútról találtam pár cikket, az egyikben az volt az érdekesség, hogy egy búvár a komp útvonalát tette meg végig a víz alatt, és amikor a tihanyi mélységben járt, találkozott nagyobb halakkal. Csak érezhette őket, vagy láthatóak is voltak-e legalább a nagyok?
Végül egy teljesen más kérdés a tavi látótávolságról: Ha lent vagy (tetszőleges, de magyar tóban) és több méter is a mélységed, és éppen föléd ér egy hajó, akkor azt látod-e alulról (vagy lutri lentről nézve, hogy mi vár amikor felérsz)?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!