Nagyon nehéz elboldogulni Szlovéniában nyelvtudás nélkül?
Lehetséges nyári úti cél lenne, de sajnos magyaron kívül nem tudok. Nagy szégyen, de ez van.
Németül annyit el tudok makogni, hogy köszönök, , hogy szobát foglaltam, hogy jegyet kérek, meg hasonlók.
De ha körmondatban válaszolnak, akkor csak nézek ki a fejemből.
Ennyi az összes. Szlovén teljesen ismeretlen, angol is.
Na mondjuk, amit németről írtam, annyi talán összejönne.
Legyen mindig feltöltve a telefonod és tölts le offline szótárakat - ha magyar-szlovèn nincs, akkor legalább a magyar-angolt. És legyen mobilneted , hogy esetenként a Google Fordító segítsen ki.
Ezen kívül természetesen semmilyen kütyü nem helyettesítheti a toll + papír túlélőkészletet, ez mindig jól jön, hiszen akár rajzolni is lehet rà.
Szerintem a nyelvtudás hiánya ne szegje kedvedet és ne mondj le arról, hogy csodálatos helyeket és embereket ismerj meg!
Angol azért igencsak alap kellene, hogy legyen.
Ha még nem az, nyárig sok időd van megtanulni legalább alapvető dolgokat :D
Igen, angol alap lenne. 60 éves vagyok.
Nekünk olyanakat tanítottak, hogy Szergej Szergejevics Szergejov sztahanovista elvitte a kiváló pionír fiát a filmszínházba (nem moziba!) megnézni a Hogyan győzte le a furmányos Grisenka a gonosz cárt című filmet.
A kérek egy pohár vizet egyszer sem hangzott el.
Persze ez nem mentség, tudom.
Annyit össze tudok makogni (olyan bikicsunáj módon), hogy
Dobar dan, ájem dont szpík szlovénis, englis stb.
Ájem Jakab Gipsz from hángeri/Ikh bín Jakab Gipsz ausz Ungarn.
Meg: Rezerviral szem dvoposzteljno szobo/Ikh hábe ájn doppelcimmer gebukt
És hasonlókat.
Még a boldogult Jugoszláviában történt, hogy hanglemezeket akartam venni.
Volt egy hat mondatos panelem, amit elő is vezettem hibátlanul az aladó hölgynek. Meg is értette.
A zsebemben volt még egy adag betanult szöveg.
Vártam a végszót, de nem az jött.
Ő is mondott hat mondatot, amit nem érttem.
(Segítséggel kiderült, hogy egyes lemezek nyugati licenszek, ezért drágábbak, mint a helyiek).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!