Ukrajnában az utca emberével/lányával alapfokú orosszal már érdemes beszélgetést kezdeményezni?
Mennyi idő alatt (hány nap/hét/hónap - naponta kb. két óra ráfordítás mellett) lehet eljutni nulláról olyan szinte, hogy már "könnyedén" kommunikáljon a delikvens?
Tolerálják egyáltalán, ha látszik azért, hogy eleinte "nyögdécselve" megy majd csak, amolyan "kézzel-lábbal módon"?
Én senkivel nem szállnék vitába. Sokatoknak van saját tapasztalata, én meg nem tudom mi a friss helyzet, és nem ismerem teljes Ukrajna népesség eloszlását. A kérdező hozzászólásától meg végképp elbizonytalanodtam. Valószínűleg én értettem félre a szándékait.
Én 2011-14 között éltem Ukrajnában, Beregszászban. Magyar laktak vidékeken jártam (egyszer voltam Donyec-ben) és minden nap Magyarországra ingáztam. Magyarországon születtem, általános iskolában 5 évig orosz nyelvet tanultam. Persze nem emlékszem csak néhány alapfogalomra, meg a betűkre. Tapasztalatom, hogy mindenki magyar, magyarul beszél, aki nem az ukránul, a határon (hivatalos helyeken főként ukránul). A határon sokkal inkább elfogadták ha magyarul beszéltél bár rengeteg határőr nem tudott, vagy csak picit. Ha oroszul köszöntél, mondtál valami, máris a hátrányosabb intézkedésben volt részed. Engem (férfi) létemre a kérdésből "lányával" címszó ragadott meg, nézzétek eszt el nekem. Azért írtam, hogy ha csajozós, vagy esetleg házasság céllal menne akkor elég a magyar, egyéb szempontokból jobb az Ukrán nyelv. Persze nagyon nagyon sok Orosz él ott és mindenütt megértik az oroszt. ha pont orosszal fog beszélni semmi gond, ha egy (friss hazafi ukránnal), hát elég heves a vérmérsékletük. Természetesen hivatalos helyen az orosz sokkal jobban célravezető mint a magyar nyelv. Ha nem kizárólag Ukrajnát nézzük, hanem a nagyvilágot, vagy a volt szovjetunió területét, vagy akár kínai területek, sokkal hasznosabb az orosz nyelv, mint az ukrán. Tehát a kérdező szándékainak megfelelően válaszon. Tanulhatóság szempontjából szerintem az orosz könnyebb, mint az angol, és egy jó orosz tudásra, bármikor építhet, keverhet Ukránt.
Sziasztok, Kárpátaljáról írok.
Helyileg a helyzet az, hogy valóban előfordul olyan, akinek nem tetszik, ha oroszul beszél egy személy (amúgy megérteni, még a bolgárt is, persze ehhez egy komoly felsőfokú vagy anyanyelvi szint kell), de a helyzet az, hogy itt a "tiszta" ukránt vajmi kevesen beszélik. Általában az ukrán-orosz keverék vagy az ukrán-ruszin keveréket használják. Sőt, Kárpátalján általános az is, hogy egy kukkot magyarul nem tudó ember is előszeretettel használja a "JÓ" szót a dobre vagy haraso helyett :D
Hogy mennyi idő megtanulni az a nyelvérzékedtől is függ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!